Hockeymannen ondanks nederlaag tegen India groepswinnaar

Nederland is groepswinnaar geworden op de Champions Trophy in India. Met glans gebeurde dat niet: Nederland verloor het laatste pouleduel tegen het gastland met 3-2. In de kwartfinale neemt Oranje het op tegen Pakistan, de nummer vier uit de andere groep.

De opdracht was vooraf glashelder voor Oranje. Zou er niet met vier goals verschil verloren worden van India, dan was de eerste plaats in de poule een feit. India, dat in de eerste twee duels geen punten haalde, hield Nederland in het eerste kwart met man en macht uit de cirkel. De eerste schotkans voor Oranje ontstond pas na twintig minuten toen Rogier Hofman het Indiase doel onder vuur nam.

De Aziaten deden meer dan verdedigen, ze kregen vlak achter elkaar twee strafcorners die doelman Pirmin Blaak – hij was weer aan de beurt – niet aan het wankelen brachten. De eerste Nederlandse korte hoekslag was gevaarlijker, de sleep van Mink van der Weerden belandde op de lat.

India, dat in de rust van keeper wisselde, kwam kort na de lange pauze op voorsprong uit een tip-in van Sowmarpet Sunil. Het ontplofte stadion kwam zeven minuten later tot rust omdat Van der Weerden een corner in de touwen joeg. In het laatste kwart benutte India de eerste kans die het kreeg: Manpreet Singh prikte de 2-1 op het bord. Vlak daarna was het Rupinder Singh die een corner benutte en de 3-1 liet noteren. Twee minuten voor het einde zette Van der Weerden met een strafcorner de 3-2 eindstand op het bord.

Gevolgen voor de stand heeft deze nederlaag voor Nederland dus niet. Oranje is op basis van een beter doelsaldo poulewinnaar geworden, voor Argentinië. India gaat Duitsland voorbij en besluit de groepsfase als derde.

Donderdagg gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Naast Nederland - Pakistan zijn de overige wedstrijden Argentinië – Australië, India - België en Duitsland – Engeland.