PvdA toch voor miljonairstaks SP

De PvdA steunt het voorstel van de SP om de belasting op vermogens boven de miljoen euro te verhogen. Dat heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Door de belasting voor miljonairs te verhogen, moet de belasting op de vermogens van kleinere spaarders omlaag.

"Het voorstel van de SP steunt de PvdA", aldus Nijboer. Coalitiepartij PvdA noemde het plan van de SP eind vorige maand nog ondoordacht. "De richting wordt volledig omarmd. Wij zijn voor een rechtvaardige vermogensbelasting."

De SP wil met het plan de kleinere spaarder tegemoet komen door de forfaitaire vermogensrendementsheffing aan te passen. Over elke euro vermogen boven de 21.000 euro moet momenteel belasting worden betaald. De SP wil deze heffingsvrije drempel verhogen tot 31.000 euro en het tarief voor miljonairs verhogen.

In het radioprogramma pleitte CDA-Kamerlid Eddy van Hijum er juist voor het vermogen van ouderen vrij te stellen. Een vermogen boven de 21.000 euro moet ook na 2016 vrijgesteld blijven van belasting voor ouderen, zo wil hij. Op dit moment zijn ouderen met een vermogen tot 27.000 euro nog vrijgesteld van belasting. Het kabinet wil die vrijstelling opheffen.