Rutte ziet kans op EU-akkoord klimaat en energie

Premier Mark Rutte is gematigd optimistisch over de kansen dat de regeringsleiders van de Europese Unie het eens worden over een klimaat- en energieakkoord. Dat zei hij bij aankomst donderdag op de Europese top van regeringsleiders in Brussel.

"Ik ben iets positiever dan een week geleden", zei Rutte aan het begin van de bijeenkomst. "De standpunten liggen nog uit elkaar, maar de afgelopen dagen is er achter de schermen vooruitgang geboekt."

De regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten moeten het eens worden over een reeks klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030. Tegen die tijd moet de CO2-uitstoot met veertig procent zijn teruggedrongen vergeleken met 1990.

Ook moet 27 procent van de energieconsumptie moet van hernieuwbare bronnen komen, en er moet dertig procent minder energie worden verbruikt dan in 2007.

"Het is van belang dat we de energiezekerheid veiligstellen, de klimaatdoelen halen, en onze afhankelijkheid van energie terugdringen", zei Rutte. "Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de economische groei er niet onder lijdt. Dat kan door middel van innovatie, daarmee kunnen we een brug slaan tussen klimaatdoelen en groei."

De EU moet zien een eensgezind standpunt te bereiken met het oog op de internationale klimaattop in Parijs volgend jaar.