'Inperking vrije artsenkeuze mag niet'

Patiënten moeten volgens de Europese wet zelf kunnen kiezen wie hun arts is. De door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) voorgenomen inperking van de vrije artsenkeuze kan dan ook niet doorgaan, concluderen hoogleraar Europees recht Gareth Davies en hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons in een onderzoek. Het onderzoek van de hoogleraren is gedaan in opdracht van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, waarin meer dan vijfduizend medische zorgverleners zijn vertegenwoordigd.

De plannen zullen volgens de hoogleraar voor geen enkele Nederlandse rechtbank stand houden. De Europese Commissie zou zelfs verplicht zijn in te grijpen en Nederland een boete op te leggen als terugtrekking van de wijziging te lang op zich laat wachten.

Het onderzoek wordt zaterdag naar de Raad van State gestuurd. Die werd begin deze maand door de Eerste Kamer opgedragen om te toetsen of het plan aan Europese regelgeving voldoet. Na dit advies stemt de Eerste Kamer over de wijziging.

Het onderzoek is volgens voorzitter van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze Ger Jager een duidelijk signaal aan Schippers dat inperking van de vrije artsenkeuze op een dood spoor zit. Zij moet volgens hem snel de plannen intrekken. "Nu zorgverzekeraars bezig zijn contracten af te sluiten voor 2015 zien we dat de overeenkomsten met honderden uitstekend presterende medische zorgverleners niet worden verlengd. De zorgverzekeraars kiezen blijkbaar liever voor dure massacontracten met ziekenhuizen met lange wachtlijsten, dan dat ze innovatieve en effectieve behandelingen vergoeden in zorgcentra waar patiënten meteen kunnen worden geholpen."

De stichting schat dat de helft van alle zelfstandige behandelcentra failliet gaat door de plannen. "Maar nu is er weer hoop voor patiënten die graag willen blijven bij hun vertrouwde arts, en voor de zorgverleners die met passie hun werk doen en willen blijven doen."