Noord-Korea spreekt over strafkampen

Voor het eerst heeft dinsdag een Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleder publiekelijk gesproken over het bestaan van werkkampen in het communistische land. Ambassadeur voor de Verenigde Naties Ri Tong Il reageerde in New York op een vernietigend VN-rapport over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

"We hebben heropvoeding-door-arbeidkampen - nee, detentiecentra - waar de mentaliteit van mensen wordt verbeterd en hun kijk op wat zij verkeerd hebben gedaan wordt bijgesteld", zei Ri. Noord-Korea heeft het bestaan van concentratiekampen altijd ontkend.

Het land lijkt dan ook te refereren aan detentiecentra voor mensen die zich schuldig maken aan lichte vergrijpen. Zij worden ook naar strafkampen gestuurd, maar slechts voor kortere tijd.

Politieke criminelen worden in strengere concentratiekampen vastgehouden, waar dwangarbeid, marteling, moord, gedwongen abortussen en ondervoeding plaatsvinden. Tot nu toe heeft Pyongyang het bestaan van deze oorden altijd afgedaan als fabeltjes. Waarschijnlijk doelde Ri met zijn opmerking bij de VN niet op de zware werkkampen voor politieke gevangenen.

Een andere Noord-Koreaanse regeringsfunctionaris zei dinsdag dat er geen gevangenkampen in het land bestaan. Noord-Koreaanse diplomaten lieten weten het hoofdkantoor van de Europese Unie te hebben bezocht en interesse te hebben in een 'open politieke dialoog'. Volgens de EU staat zo'n onderhoud momenteel niet op de agenda.

Ri beantwoordde na zijn toespraak enkele vragen. Hij vertelde echter niet waarom leider Kim Jong Un al meer dan een maand niet in het openbaar is gezien. Kim verscheen voor het laatst op 3 september en er doen geruchten de ronde dat hij ziek zou zijn of dat een coup ophanden is.

Pyongyang liet weten open te staan voor een gesprek over mensenrechten, zolang dit niet wordt gebruikt als een 'middel om te interveniëren' in binnenlandse aangelegenheden. Noord-Korea zegt zelf altijd dat het niet zo kwaad gesteld is met de mensenrechtensituatie in het land. De internationale gemeenschap is het hier niet mee eens en ziet het communistische regime als een van de ergste mensenrechtenschenders ter wereld.