Korea's besluiten tot nieuw overleg

Noord- en Zuid-Korea hebben afgesproken het topoverleg tussen beide landen een vervolg te geven. Dat is zaterdag besloten tijdens een bezoek van Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders aan het zuiden. Het nieuwe overleg moet eind oktober of begin november plaatsvinden, melden de Zuid-Koreaanse media Yonhap en YTN.

Het bezoek uit Pyongyang maakte het mogelijk dat voor het eerst in vijf jaar weer op het hoogste niveau overleg kon worden gevoerd. De delegatie werd aangevoerd door Hwang Pyong So, de hoogste politieke officier van het Koreaanse Volksleger en vermoedelijk de machtigste Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleder na leider Kim Jong Un.

De delegatie van Hwang trad achter gesloten deuren in overleg met de Zuid-Koreaanse minister van hereniging Tyoo Kihl-jae en nationaal veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin. Voorafgaand aan de vergadering spraken beide partijen de hoop uit dat de betrekkingen worden verbeterd. Welke onderwerpen in de nieuwe ronde van overleg worden aangesneden is niet bekendgemaakt.

Hwang reisde zaterdag naar Incheon om de slotceremonie van de Asian Games bij te wonen. In zijn gevolg reisden ook Choe Ryong Hae en Kim Yang Gon mee, die zich respectievelijk bezighouden met sport en contacten in Zuid-Korea.

Het komt zelden voor dat zo'n hooggeplaatst lid van de Noord-Koreaanse elite het zuiden bezoekt. Kim Jong Un zelf bijvoorbeeld is sinds zijn aantreden in december 2011 nog geen een keer naar het buitenland gereisd.

De banden tussen beide Korea's zijn al maanden slecht. Pyongyang testte dit jaar meer dan honderd raketten, maakte de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uit voor 'troostmeisje' en dreigde met een nieuwe kernproef. Analisten denken dat Noord-Korea door zo'n hoge delegatie te sturen de banden met Seoul weer wil aanhalen. Een analist sprak van een 'gouden kans' voor de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye om de bereidheid van Pyongyang aan betere banden te werken te testen.