Boko Haram verovert steden Nigeria

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben deze week diverse steden in het noordoosten van het land veroverd. In tegenstelling tot eerdere overwinningen werden de inwoners niet aangevallen en gebouwen niet in brand gestoken, zeiden ooggetuigen zondag. Waarschijnlijk geïnspireerd door de Islamitische Staat in Irak en Syrië wil Boko Haram een islamitisch kalifaat vormen in Nigeria.

De militairen die gelegerd waren in Gulak sloegen op de vlucht toen de strijders aankwamen met pantservoertuigen, trucks en motoren. De nabijgelegen steden Duhu, Shuwa, Kirshinga en een aantal andere steden vielen vrijdag en zaterdag ook in handen van Boko Haram.

De strijders drukten de inwoners van Gulak op het hart dat ze niks te vrezen hadden, maar die boodschap was aan dovemansoren gericht. "Mensen begonnen te vluchten. Sommigen van ons vreesden dat nadat de soldaten waren uitgeschakeld, de opstandelingen hun wapens op ons zouden richten", zei een inwoner van Gulak.

Verder naar het noorden viel Boko Haram zaterdag Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, aan. De militairen hier wisten de aanval af te slaan. Het leger zette vervolgens een tegenaanval in op een kamp van Boko Haram bij het nabijgelegen Kondudga. Volgens een militielid dat meevecht met het leger werden tientallen strijders van Boko Haram gedood. De militairen moesten eigenlijk het stadje Bama heroveren, dat een week geleden werd ingenomen door Boko Haram. De soldaten weigerden echter verder te trekken dan Kondudga.