Eigenaar gaat Atlanta Hawks verkopen na racisme

Atlanta Hawks-eigenaar Bruce Levenson gaat zijn meerderheidsaandeel in de NBA-club verkopen vanwege een racistische e-mail uit 2012. Levenson vindt de uitspraken die hij destijds deed 'ongepast' en 'beledigend', zo laat hij zondag weten in een verklaring. Hij heeft zijn e-mail zelf gerapporteerd bij de Amerikaanse basketbalorganisatie.

Levenson schreef in de mail aan zijn mede-eigenaren en technisch directeur over de teruglopende toeschouwersaantallen bij de Hawks. Daarbij maakte hij naar eigen zeggen gebruik van stereotypen gefocust op ras. "Ik verkondigde de onbedoelde en kwetsende boodschap dat onze blanke fans meer waard zijn dan onze zwarte fans."

In de mail spreekt Levenson onder meer het vermoeden uit dat het zwarte deel van de toeschouwers het blanke deel wegjaagt. "En er zijn simpelweg niet genoeg welvarende zwarte fans om een significante groep op te bouwen die kaartjes koopt", meldde hij aan zijn mede-eigenaren.

De 62-jarige Levenson schaamt zich nu voor zijn woorden. "Ik ben boos op mezelf. Ik bied mijn excuses aan, aan iedereen van de Hawks-familie en al onze fans. Ik heb herhaaldelijk gezegd dat de NBA een zerotolerancebeleid moet hebben tegen racisme en daar geloof ik nog steeds in."

Levenson sprak zich eerder uit voor een zware straf voor Donald Sterling, de eigenaar van Los Angeles Clippers die zich in april racistisch uitliet. In een uitgelekte opname verbood Sterling zijn vriendin om zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn ploeg. De miljardair werd voor het leven geschorst en moest de Clippers verkopen.