'Systeem autobelasting op de schop'

Bezitters van bepaalde vervuilende auto's gaan in de toekomst meer belasting betalen. Ook verandert het systeem van bijtelling voor auto's van de zaak. Dat meldt de NOS woensdagavond. De belastingplannen van het kabinet voor autobezitters voor de komende jaren worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Veel autobezitters betalen nu een lage aanschafbelasting terwijl hun auto flink vervuilend is. Dat scheelt de overheid veel belastinginkomsten. De bpm wordt nu bepaald door de CO2-uitstoot, maar autofabrikanten kunnen makkelijk sjoemelen om gunstiger uit de test te komen.

Het systeem van de belasting die betaald moet worden voor een auto van de zaak, de bijtelling, wordt strenger. Er zijn nu te veel tarieven voor verschillende soorten zuinige auto's. In de praktijk zijn die auto's vaak minder zuinig dan de fabrikant belooft, terwijl er wel veel belastingkorting op wordt gegeven.

Eerder op de dag meldde de NOS ook al dat de verhoging van de dieselaccijns volgend jaar gehandhaafd blijft. Ondanks protesten in de grensstreek gaan de accijnzen niet omlaag, zeggen bronnen van de NOS.