'Meer belasting en zorgpremie voor ouderen'

Ouderen gaan de komende jaren meer belasting en zorgpremie betalen. Het kabinet heeft vorige week met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken dat in 2016 en 2017 een aantal belastingvoordelen voor ouderen worden verlaagd of geschrapt, meldt RTL Nieuws woensdag. De maatregelen worden op Prinsjesdag gepresenteerd.

Volgens de bronnen van RTL wordt onder meer de ouderenkorting verlaagd. Dit belastingvoordeel voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt zou met 195 miljoen euro worden verminderd, waardoor mensen in AOW-leeftijd meer belasting gaan betalen. Voor vermogende ouderen zou de ouderenkorting helemaal worden geschrapt. Dat levert volgens RTL Nieuws 190 miljoen op.

De zorgpremie voor mensen zonder werkgever stijgt met een procent. Dat raakt vooral gepensioneerden en zzp'ers, maar die laatste groep wordt daarvoor gecompenseerd. Voor zzp'ers is 110 miljoen euro beschikbaar ter compensatie.

De maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt. Die toeslag zou allerlei verschillende toeslagen samenvatten in een bedrag per gezin. Dat zou een forse besparing opleveren, maar het bleek te ingewikkeld om in te voeren.