Koning Willem-Alexander opent DSM-fabriek in VS

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Emmetsburg in de Amerikaanse staat Iowa een fabriek van het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Amerikaanse partner POET officieel geopend. De bio-ethanolfabriek gaat onder de naam Project Liberty biobrandstof produceren uit maïsafval.

De koning vertelde op de bijeenkomst trots te zijn dat een Nederlands bedrijf het voortouw heeft genomen om op een nieuwe manier biobrandstof te produceren, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van landbouwgewassen, maar slechts van afval. "Ik kom uit een klein landje hier ver vandaan. Nederland past zo'n drieënhalf keer in Iowa, maar wij zijn na de Verenigde Staten wel de grootste agrarische exporteur ter wereld door innovatie. Die kennis komt nu naar Iowa", aldus de koning.

Iowa, dat in het midden van de Verenigde Staten ligt, is blij met de komst van de raffinaderij. Het zorgt voor extra werkgelegenheid, nieuwe banen en meer concurrentie aan de pomp. De fabriek gaat in eerste instantie vijfenzeventig miljoen liter bio-ethanol per jaar produceren, maar die hoeveelheid kan nog omhoog gaan.