Juncker: BelgiŰ verlamt Europa

België verlamt Europa omdat het nog steeds geen kandidaat heeft voor de Europese Commissie. Dat heeft de aanstaande commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zaterdag laten weten. Hij wil dat de nieuwe Belgische eurocommissaris een vrouw wordt.

"Zonder een kandidaat kan Europa niet verder. We kunnen niet groeien, investeren of een geloofwaardig buitenlands beleid voeren", zei Junckers woordvoerder in de marge van de top van Europese regeringsleiders in Brussel tegen de Vlaamse omroep VRT.

Alle lidstaten hebben hun kandidatenlijstje al aan Juncker doorgegeven, behalve België. Daar is men nog bezig een nieuwe regering te vormen, en de coalitiepartijen ruziën over wie een eurocommissaris mag leveren.

De Vlaamse liberaal Karel De Gucht wil graag commissaris voor buitenlandse handel blijven, maar de Franstaligen zeggen dat zij aan de beurt zijn en schoven minister van buitenlandse zaken Didier Reynders (ook een liberaal) naar voren.

Maar Juncker moet voldoende vrouwen hebben om zijn commissie te bemannen. Hij mikt op de Vlaamse oud-europarlementariër Marianne Thyssen, net als Juncker een christendemocraat.

Zaterdagavond wees de EU-top de Italiaanse Federica Mogherini aan als buitenlandcoördinator en vicevoorzitter van de commissie. Daardoor kan Juncker verder met de aanstelling van zijn commissarissen.

Tegen 10 september hoopt Juncker zijn ploeg rond te hebben. Daarna moet het Europees Parlement er zijn zegen aan geven. Het parlement kan formeel alleen de hele commissie goed- of afkeuren. Wel moeten alle beoogde commissarissen een hoorzitting in het parlement doorstaan.