Europees Parlement stemt in met Juncker

Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag ingestemd met de benoeming van Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie. Hij kreeg met 422 stemmen een absolute meerderheid achter zich. Voor een absolute meerderheid moesten ten minste 376 van de 751 Europarlementariërs voor Juncker stemmen.

Voorafgaand aan de geheime stemming kregen alle partijen de mogelijkheid het woord te nemen. De christendemocraten en sociaaldemocraten schaarden zich achter de voormalige Luxemburgse premier, maar er was ook verzet, niet in de laatste plaats van de Britten die fel tegen zijn benoeming waren. De Britten zien hem als de belichaming van meer Europese integratie en een exponent van het oude Europa, dat niet van zins is macht terug te geven aan landen.

De eurosceptische Nigel Farage, die met zijn partij Ukip veel stemmen wist te trekken, zei niets te geloven van de belofte van Juncker dat hij niet streeft naar een 'Verenigde Staten van Europa'. Farage had ook veel kritiek op het feit dat maar op één kandidaat kon worden gestemd en sprak zelfs van 'Sovjetpraktijken'.

De leider van de ALDE-groep, Guy Verhofstadt, waarschuwde dat mensen die tegen de benoeming van Juncker stemmen partij kiezen voor de 'anti-Europeanen'. Juncker krijgt de steun van de liberalen als hij zijn visie van meer integratie waar kan maken, aldus Verhofstadt. Hij wees Juncker er wel op niet voor elke kwestie 'Berlijn te bellen'.

Syed Kamall, die namens de conservatieven het woord nam, hekelde de kandidatuur van Juncker en zei dat hij niet de juiste kandidaat is om hervormingen in Europa door te voeren. Manfred Weber, voorman van de Europese Volkspartij (EVP) waar ook Juncker toe hoort, was een totaal andere mening toegedaan en noemde hem juist de geschiktste kandidaat, omdat zijn kandidatuur breed gedragen wordt.

Juncker, die in november officieel José Manuel Barroso opvolgt, zelf zei in een toespraak dat het Europees Parlement op pragmatische wijze de problemen van Europese burgers moet oplossen en niet moet blijven hangen in een ideologisch debat. Hij wees er tegelijkertijd op dat het Europees Parlement zich niet met allerlei details moet bezighouden en moet voorkomen dat van alles een 'Europese kwestie' wordt gemaakt.

Hij drong er voorts op aan de aandacht vooral te richten op sociale kwesties en niet alleen op economische. "We moeten onszelf er aan blijven herinneren dat de economie er is om het volk te dienen en niet andersom", aldus Juncker. Vorige week zei Juncker nog dat het een grote uitdaging wordt om economische groei te stimuleren en de banenmachine aan te slingeren. Ook voorkomen dat Groot-Brittannië uit de eurozone stapt ziet hij als een uitdaging. "Ik wil dat Europa zich in de juiste richting beweegt", zei Juncker. "We moeten beleid voeren dat groei stimuleert, zonder dat de begrotingstekorten toenemen."

Marine Le Pen, partijleider van de extreemrechtse Franse partij Front National, kwam ook aan het woord. Ze noemde de visie van Juncker 'gevaarlijk utopisme'. Volgens Le Pen heeft de kiezer gesproken en die heeft zich volgens haar duidelijk afgekeerd van meer integratie. Ze besloot haar toespraak met de belofte de strijd met Juncker aan te binden en hem voortdurend te herinneren aan de boodschap die bij de verkiezingen is afgegeven. Juncker, die na de toespraken nogmaals kort het woord nam, bedankte Le Pen voor haar besluit hem niet te steunen. Hij zei geen steun te willen van iemand die anderen uitsluit.