EU-leiders bijeen over banencarrousel

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komen woensdag weer naar Brussel om te praten over de Europese banencarrousel. De toekomstig voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, schuift aan om met de leiders te praten over de prioriteiten van de unie de komende jaren en om zijn team samen te stellen.

Er zijn immers nog flink wat banen te vergeven in Brussel. De Europese Commissie telt inclusief de voorzitter 28 leden, uit elk EU-landéén. Daarnaast moet er dit jaar een opvolger worden gevonden voor EU-president Herman Van Rompuy. Of de leiders alle banen al toewijzen, is de hamvraag. Het kan ook zijn dat ze alleen een opvolger van EU-buitenlandchef Catherine Ashton benoemen.

De leiders praten ook over de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten. De EU bekijkt of ze over moet gaan tot verdergaande economische sancties tegen Rusland wegens zijn agressie tegen buurland Oekraïne.

Het overleg begint rond 18.00 uur met een gesprek met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Daarna volgt een diner met Juncker.

EU-leiders bijeen over topbanen
EU-leiders bijeen over topbanen (Foto: ANP)