Aad van den Heuvel steunt omstreden dochter

Aad van den Heuvel kan wel begrijpen hoe zijn dochter Caroline tijdens een uitzending van EenVandaag voorlas uit een dagboek van een slachtoffer van vlucht MH17. "Dit soort acties en fouten komen voor als er geen tijd is om even rustig na te denken over welke beelden je wel en niet gebruikt", zegt de 79-jarige journalist vrijdag in De Telegraaf.

"In mijn tijd bij Brandpunt -eind jaren zestig, begin jaren zeventig- duurde het soms dagen voordat een item op tv werd uitgezonden", gaat Van den heuvel verder. "Wij namen de videobanden mee naar Nederland en konden dan in de montagestudio in alle rust onze afwegingen maken. Nu is er een geweldige haast bij, en zijn de beelden uit een ramp- of oorlogsgebied vaak een paar minuten later al op zender."

Daar is de redactie van EenVandaag het mee eens. Toch vindt vader Van den Heuvel dat die wel iets beter had mogen opletten. "In de haast heeft niemand de juiste beslissing genomen, in Oekraïne niet en niet in Hilversum. De druk onder verslaggevers in een oorlogsgebied is natuurlijk ook enorm."

Caroline van den Heuvel werd na het verslag op de sociale media verguisd. Haar vader belde haar na de uitzending meteen op. "Het ligt wel iets gecompliceerder", vindt hij. "Een Engelse journalist ontdekte dat schriftje en vroeg Caroline om iets te vertalen. Toen heeft ze het vervolgens, zonder goed na te denken over hoe dit in Nederland zou overkomen, ook zelf gebruikt in haar item. Maar ik ken mijn dochter goed genoeg om te weten dat ze uiteraard niemand daarmee wilde kwetsen."

Het feit dat de ramp met Malaysia Airlines uiteindelijk 194 Nederlandse slachtoffers eiste, maakt een dergelijke verslaggeving extra moeilijk, vindt Van den Heuvel. "Ik heb daarom veel waardering voor hoe alles in beeld wordt gebracht", zegt hij. "Ook de aankomst van de slachtoffers op de luchthaven van Eindhoven en de rouwstoet naar de kazerne in Hilversum vind ik op een waardige manier uitgezonden."