Gasunie heeft weinig last van warme winter

De Nederlandse Gasunie is de eerste zes maanden van dit jaar soepel doorgekomen, ondanks het beperkte gasgebruik in de warme wintermaanden. De netbeheerder zag zijn opbrengsten tussen januari en juni oplopen naar 876 miljoen euro, zo maakte de Gasunie woensdag bekend. Dat is 113 miljoen meer dan halverwege vorig jaar.

De opbrengsten liggen daarmee dertien procent hoger dan in het eerste halfjaar van vorig jaar. De inkomsten stegen vooral doordat de Gasunie afgelopen halfjaar niet langer geld hoefde terug te betalen aan afnemers. De afgelopen jaren moest de netbeheerder in totaal vierhonderd miljoen euro aan korting bieden, omdat jarenlang te veel geld in rekening was gebracht.

Ook de nettowinst van de Gasunie nam flink toe, naar 357 miljoen euro. Dat is bijna twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg overigens niet alleen door de hogere inkomsten, maar ook doordat de Gasunie minder geld uitgaf dan vorig jaar.

De Gasunie is daarmee misschien wel het enige bedrijf in de sector die dergelijke resultaten presenteert. Energiebedrijven hadden de afgelopen maanden juist veel last van het tegenvallende gasgebruik in Nederland. Doordat Nederlanders tijdens de relatief milde winter minder verstookten dan in andere jaren, kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,4 procent.