WK vandaag - Zondag 13 juli

Het is weer bijna voorbij, de laatste dag van het WK is ingegaan. Maar de laatste dag is nooit de minste, want nu wordt er antwoord gegeven op die ene prangende vraag: wie o wie wordt er wereldkampioen, Duitsland of Argentinië? Om 21.00 Nederlandse tijd wacht het antwoord in Maracanã, gelegen in Rio de Janeiro, waar 64 jaar geleden Uruguay de wereldtitel pakte en Brazilië in rouw dompelde.

Duitsland

Duitsland begon het toernooi in op het oog een zware groep, Groep G. Portugal, Ghana en de VS waren de tegenstanders. Portugal werd relatief gemakkelijk opzij gezet, geholpen door een rode kaart voor Pepe in de 38e minuut. Duitsland stond toen al met 2-0 voor en verdubbelde die voorsprong in de resterende speeltijd. Tegen Ghana verliep het echter veel moeilijker voor de Duitsers. Miroslav Klose wist het doelpuntenrecord van Ronaldo te evenaren, maar Ghana kwam zelfs met 2-1 voor en Duitsland moest zich tevreden stellen met een punt. Een overwinning op de Verenigde Staten was echter ruimschoots voldoende voor een plaats bij de laatste 16.

Daar bleek Algerije een lastige horde, want de Noord-Afrikanen dwongen de Duitsers tot een verlenging. Algerije werd nooit echt gevaarlijk tot nadat Duitsland al uitgelopen was tot 2-0. Het werd nog 2-1, de gemakzucht van de Duitsers aantonend, maar er was te weinig tijd voor de Algerijnen om er nog iets aan te doen. In de kwartfinale was Mats Hummels beslissend voor de Duitsers. Hij scoorde de enige goal tegen Frankrijk, dat gevaarlijker was dan Duitsland, maar ook niet de kracht leek te hebben om erdoor te komen. Duitsland excelleerde nog niet, maar hoe anders was dat in de halve finale. Brazilië, dat overigens ook niet al te sterk oogde in de troostfinale, werd met 7-1 opgerold na vier goals binnen zeven minuten. Over de afgelopen wedstrijden leek Toni Kroos een belangrijke schakel in het Duitse elftal. Hij verzette in de wedstrijden veel werk op het middenveld. De goals komen vooral van Thomas Müller, die met één goal nog topscorer op dit WK kan worden. Duitsland zal ook tevreden zijn met een fitte Hummels: zowel in standaardsituaties als verdedigend was hij zeer belangrijk op dit WK.

Argentinië

Argentinië liet nooit een onuitwisbare indruk achter op dit toernooi. Groep F was een makkelijke groep, maar een nipte overwinning op Bosnië door een eigen doelpunt en een bevlieging van Messi enerzijds en opnieuw een bevlieging van Messi in de laatste seconden tegen Iran spraken niet tot de verbeelding. Nigeria scoorde twee keer tegen een matige Argentijnse verdediging, maar twee goals en een assist van Messi waren voldoende voor weer een overwinning. In de achtste finale werd Zwitserland na verlenging met 1-0 verslagen, hoewel ook de Zwitsers meer verdienden.

Daarna werd het iets beter. Tegen België werd vrijwel niets weggegeven en de Belgen mochten van geluk spreken dat het bij 1-0 bleef. Ook tegen Nederland leken de Argentijnen iets sterker, hoewel beide ploegen erg pover speelden. De Argentijnen namen de penalties beter en zo zijn zij de tegenstander van Duitsland. Alles lijkt van Messi te moeten komen bij Argentinië, de Argentijn kwam al tot vier goals. Het blijven echter flitsen van de Messi die Barcelona in 2009 en 2011 naar de Champions League leidde. Mascherano is verdedigend zeer belangrijk voor Argentinië, maar zijn deelname is nog altijd twijfelachtig. De verdedigende middenvelder kampt met een gescheurde anus, waardoor het niet duidelijk is of hij mee kan doen.

Historie

(West-)Duitsland - Argentinië is een van de vaakst gespeelde wedstrijden op een WK. Al zeven keer eerder werd de wedstrijd gespeeld op een WK. In 1986 won Argentinië voor de enige keer, maar dit was wel één van de twee finales. Argentinië kwam met 2-0 voor, maar West-Duitsland wist in het laatste kwartier de stand gelijk te trekken. Argentinië scoorde echter alsnog de 3-2 en won zo het WK. Vier jaar later was er opnieuw een finale tussen de beide landen, maar nu was het West-Duitsland dat via een laat doelpunt won, nota bene uit een penalty.

In 2006 en 2010 waren de Duitsers ook al de laatste tegenstander van Argentinië. Nooit eerder speelde een team drie WK's achter elkaar zijn laatste wedstrijd tegen dezelfde tegenstander. In 2006 wonnen de Duitsers na strafschoppen, terwijl 2010 eerder een afstraffing was: Duitsland won met 4-0. Ondanks dat toernooiploeg Duitsland vaker won op WK's, wist Argentinië in de historie negen keer van Duitsland te winnen, omgekeerd was dit slechts zes keer. Ze kúnnen het dus wel.

Opmerkelijk

Sinds 1990 worden de finales altijd medio juli gespeeld, met uitzondering van de finale in 2002 (30 juni). Daarvoor was dit minder gebruikelijk, en was er kans dat het toernooi medio juni al afgelopen was, of zelfs dat de finale pas tegen het einde van juli werd gespeeld. Dit jaar is de finale op 13 juli, de dag dat het allemaal begon in 1930. Frankrijk - Mexico en Vernigde Staten - België begonnen toen om 15.00 lokale tijd in Uruguay. Argentinië verloor toen de finale met grote cijfers...