Dwarf Fortress krijgt enorme update

Dwarf Fortress heeft na twee jaar weer een grote update gekregen. Het gratis spel, dat al zo'n tien jaar in ontwikkeling is, beschikt nu over een berg nieuwe features die het spel nog realistischer maken. Ook is het voor het eerst mogelijk om graphics in het spel te tonen.

De game werkte eerst alleen met ASCII-graphics. Met het programma Stonesense kun je jouw fort bekijken vanuit een isometrisch perspectief en met echte graphics in plaats van tekst en symbooltjes. Voorheen moest je dit tegelijkertijd met Dwarf Fortress draaien. Nu is Stonesense gebruiksvriendelijker gemaakt en kun je het integreren in de game zelf. Hieronder zie je Dwarf Fortress zonder en met Stonesense (niet van dezelfde map).

Dwarf Fortress

Dwarf Fortress met Stonesense

Dwarf Fortress was een van de grote inspiratiebronnen voor Minecraft en laat zich wellicht het beste omschrijven als een kruising tussen Settlers, Dungeon Keeper en The Sims in een Rogue-achtig jasje. De download van Dwarf Fortress is zo'n 10MB, maar na installatie zal het spel een kwartiertje moeten pruttelen om een unieke spelwereld voor je te genereren, wat al snel uitgroeit tot een gedrocht van honderden megabytes tot enkele gigabytes.

Dit is niet verwonderlijk, want de spelwereld is enorm: hele continenten, klimaten en bodemlagen worden tot in het kleinste detail gegenereerd, evenals de bewoners als mensen, elven, uiteraard dwergen en een breed scala aan monsters. Elk van de wezens en beschavingen krijgt meteen honderden tot duizenden jaren aan geschiedenis en belangrijke gebeurtenissen mee, en zo gaat het nog wel een poosje door. De update heeft hier nog veel meer aan toegevoegd. Denk aan emoties die de acties van personages beïnvloeden of geruchten die verspreid worden.

Het uiteindelijke resultaat is een enorme bende aan nederzettingen, wegen, ondergrondse tunnels, grotten, torens voor necromantiers en andere dwergenforten. Je kunt vervolgens kiezen om als avonturier op pad te gaan een wonderlijke open-world RPG, of zelf een nieuw dwergenfort te stichten en het spel als een soort van simulatie-strategiespel te spelen.