'Nederland bang voor BelgiŽ'

Als voormalige trainer van Racing Genk is Mario Been goed op de hoogte van het Belgische voetbal. De Rotterdamse oefenmeester verwacht dat België wint van Argentinië. De Rode Duivels zijn in de kwartfinale van het WK gekoppeld aan Lionel Messi en consorten, en maken volgens Been een goede kans om te zegevieren.

Indien België de kwartfinale overleeft en Nederland wint van Costa Rica, dan wacht een ontmoeting tussen de lage landen. "Wij Nederlanders denken dat we Costa Rica wel zullen verslaan en ik denk dat België ook een goeie kans maakt om van Argentinië te winnen", zo liet Been Sporza weten. "Dan krijgen we een halve finale België-Nederland: geweldig. Dat zou een fantastisch schouwspel worden."

Waar Nederland de voorbije decennia vaak over meer kwaliteit beschikte dan de zuiderburen, lijken de rollen anno nu omgedraaid. Ook Been merkt dat de Belgen in aanzien zijn gestegen. "Ik denk dat Nederland toch wat angst heeft voor de Belgen. Het respect is heel groot."

Been wil echter niet op de zaken vooruitlopen. "Costa Rica heeft wel een heel goeie indruk op mij nagelaten. Ze hebben drie keer niet verloren van een oud-wereldkampioen. We mogen ze dus zeker niet onderschatten", liet hij zich ontvallen. "Maar ik zal zaterdag zeker ook voor België supporteren. Ik heb drie fantastische jaren gehad bij Racing Genk. Jullie zitten nog steeds in mijn hart."

Ongeacht de resultaten denkt de voormalige trainer van onder meer Feyenoord en NEC dat Nederland en België de juiste weg zijn ingeslagen. "We doen het dus toch goed in de regio. In Nederland en België wordt veel aandacht aan de jeugddoorstroming besteed en daar plukken we de vruchten van. Zo zou het ook moeten zijn."