'Noord-Korea test opnieuw raketten'

Noord-Korea heeft zondagochtend twee korteafstandraketten getest. Dat heeft een anonieme bron bij het Zuid-Koreaanse leger gezegd. De Scud-projectielen werden in oostelijke richting afgeschoten en belandden in de Japanse Zee.

De lancering vond plaats buiten de havenstad Wonsan. Het Zuid-Koreaanse leger probeert momenteel te bepalen om wat voor type projectiel het gaat. De bron vermoedt dat Pyongyang Scud-C-raketten heeft getest. Dat zijn dezelfde projectielen die in maart werden afgevuurd, op het moment dat het Zuid-Koreaanse leger gezamenlijke militaire oefeningen deed met de krijgsmacht van de Verenigde Staten.

Noord-Korea test vaker korteafstandraketten, wat het land doorgaans op kritiek van de internationale gemeenschap komt te staan. Het communistische land schoot donderdag nog zulke projectielen af. Toen meldde Noord-Korea dat het precisiegeleide wapens had getest als reactie op eerdere Zuid-Koreaanse beschietingen.

De tests komen op een moment dat de spanningen hoog zijn tussen beide Korea's. Pyongyang heeft de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uitgemaakt voor prostituee en troostmeisje. Seoul heeft gedreigd hard terug te slaan als het land door Noord-Korea wordt geprovoceerd. Ook wordt al maanden gespeculeerd dat Noord-Korea een vierde nucleaire test aan het voorbereiden is.