Rolstoelbasketbalsters missen WK-finale op één punt en één seconde

Het WK rolstoelbasketbal is voor de Nederlandse vrouwen op dramatische wijze geëindigd. In de halve finale in Toronto werd met 75-74 verloren van de Canadese vrouwen, thuisfavorieten voor de wereldtitel. Nederland had tot aan de halve finale alle zes wedstrijden gewonnen.

Na een spannend begin vol scores nam Nederland in het eerste kwart de leiding met 20-16. In het tweede bedrijf kwamen de Canadese dames even langszij, maar toch kon Oranje weer aanzetten en de voorsprong zelfs wat uitbreiden. Daardoor gingen de teams de rust in met een 40-34 voorsprong voor Nederland.

Na rust begon Canada vooral beter te verdedigen. Ze hielden Nederland in het derde kwart op slechts twaalf punten, terwijl ze er zelf vijf meer maakten. Daardoor ging Nederland met een minieme voorsprong van 52-51 het laatste kwart in. In dat laatste kwart opende de thuisploeg met een 8-2 run, waardoor ze een kleine voorsprong op konden bouwen.

Doordat Nederland goed bleef spelen kon de voorsprong echter nooit serieus uitgebreid worden. Het kwam uiteindelijk aan op de allerlaatste momenten. Met minder dan tien seconden te spelen kon Cher Korver Nederland op een 74-73 voorsprong zetten, maar met slechts 0,9 seconden op de klok velde Janet McLachlan, tot vreugde van het thuispubliek, het oordeel over Nederland.

Nederland speelt zaterdag nog wel om het brons tegen de Verenigde Staten. Het zou het beste resultaat ooit zijn voor Nederland, dat in 1990 en 1994 twee keer vierde werd.