Martina stelt teleur op 100 meter in Hengelo

Churandy Martina heeft in Hengelo niet voor Nederlands succes kunnen zorgen. De sprinter werd op de 100 meter slechts achtste. Zijn tijd van 10,19 seconden was wel zijn snelste van het seizoen, dat tot nu toe tegenvalt.

Richard Thompson won de wedstrijd in een nieuw meetingrecord. De man uit Trinidad & Tobago liep met 9,95 twee honderdsten sneller dan Martina in 2009. De pas twintigjarige Brit Chijndu Undah zorgde met zijn tweede plek voor een stunt. Hij kwam naar Hengelo met een persoonlijk record van 10,17 seconden, maar snelde in de finale naar 9,96.

Javier Culson won de 400 meter horden in 48,66 seconden, wereldwijd de tweede tijd van het seizoen. Olympisch kampioen tienkamp Ashton Eaton werd in een persoonlijk record van 49,07 tweede. De 800 meter ging naar de Keniaan Robert Biwott, die eerder dit seizoen de Diamond League in Shanghai won. Thijmen Kupers werd derde, maar met 1:45,68 minuten liep hij ruimschoots onder de EK-limiet.

Renaud Lavillenie kende geen moeite om de zege bij het polsstokhoogspringen te pakken. De Franse houder van het wereldindoorrecord sprong over 5,80 meter, 25 centimeter hoger dan zijn naaste concurrenten. Rutger Koppelaar werd met 5,45 meter zesde, oud-wereldkampioen Rens Blom kwam tot 5,35 meter. 

Op de 3000 meter ging de overwinning naar Cornelius Kangogo. De twintigjarige Keniaan was in de eindsprint zijn landgenoot Augustine Choge en viervoudig wereldkampioen Bernard Lagat te snel af. Zijn winnende tijd van 7:41,27 minuten was de beste prestatie van het jaar. 

Het hoogspringen was een prooi voor Andriy Protsenko uit Oekraïne. Hij zette een foutloze reeks neer en kwam tot 2,33 meter. Robert Harting won het discuswerpen met een laatste worp van 68,47 meter. Daarmee troefde de Duitser zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski af. Erik Cadée begon met twee foutworpen en kwam daarna tot 61,33 meter, waarmee hij slechts elfde werd.

William Sharman was de beste op de 110 meter horden. De Brit snelde naar een tijd van 13,32 seconden, zeven honderdste sneller dan de Chinees Wenjun Xie. Koen Smet en Gregory Sedoc eindigden met 13,74 en 13,82 op de laatste twee posities. De 400 meter werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk. Dankzij een razendsnelle start wist hij favoriet Luquelin Santos te verrassen. De Nederlander Terrence Agard werd in een persoonlijk record van 46,18 seconden zesde.