Frauderende 'Klimop-notaris' moet vijf ton betalen

De rechtbank in Haarlem heeft maandag bepaald dat ex-notaris Jan K. vijf ton moet terugbetalen aan de staat voor zijn aandeel in de geruchtmakende Klimop-fraudezaak.

K. hield van 14 december 2001 tot en met 17 september 2003 als lid van een notarismaatschap geld in bewaring voor drie andere veroordeelde verdachten in de Klimopzaak. Het kantoor betaalde de op een zogeheten depotrekening ontvangen bedragen niet onmiddellijk door, de rente op dit geld was voor het notariskantoor.

Alles bij elkaar heeft K. op deze manier vijfhonderdduizend euro crimineel geld verdiend, concludeert de rechtbank. De ex-notaris werd eerder veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf voor witwassen en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Ook werd hij uit het ambt gezet.

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De in totaal veertien verdachten zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen.

Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd veroordeeld tot vier jaar cel door de rechtbank in Haarlem. Komende dinsdag is de laatste zittingsdag van een hoger beroep in deze zaak.