Noord-Koreanen naar Spelen in Zuid-Korea

Noord-Korea zal een delegatie sporters sturen die later dit jaar deel gaan nemen aan de Aziatische Spelen in het Zuid-Koreaanse Incheon, van 19 september tot en met 4 oktober. Dat heeft staatspersbureau KCNA bekendgemaakt. 

"De Democratische Volksrepubliek Korea heeft de Aziatische Olympische Commissie op de hoogte gesteld van haar beslissing en zal binnenkort de nodige voorzieningen treffen om te voldoen aan de regels van de Commissie en van de organisatie van de Spelen", zo luidt een statement op de website van het persbureau. Verder valt te lezen dat het land geleid zal worden door het idee van vrede, eenheid en vriendschap.

Het is de derde keer dat de Aziatische Spelen in Zuid-Korea gehouden worden. In 1986 waren de noorderburen er in Seoul niet bij, in 2002 in Busan wel. De timing van het bericht is opmerkelijk. Vrijdag kwamen er nog berichten naar buiten over beschietingen over en weer tussen de twee landen. 

 

Gewichtheffer Kim Kum-sok uit Noord-Korea viert zijn goud op de Aziatische Spelen van 2010 in Guangzhou

Positieve reacties komen onder meer uit China: "We zijn blij met de Noord-Koreaanse beslissing om mee te doen aan het evenement", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. "Hopelijk kan dit de relatie tussen de twee landen verbeteren. We hopen ook dat ze elkaar goed behandelen en dat er niet geprovoceerd zal worden."

Ondanks de spanningen tussen de landen probeerde de Zuid-Koreaanse organisatie al langer om de Noord-Koreanen ervan te overtuigen deel te nemen in Incheon. In februari leken Noord-Koreaanse officials al hun goedkeuring te geven, maar de deelname werd nog niet officieel bekend gemaakt. 

In juli vorig jaar speelden de Noord-Koreaanse voetbalvrouwen het toernooi om het Oost-Aziatisch kampioenschap in Zuid-Korea en pakten daar te de titel. In augustus werden Zuid-Koreaanse gewichtheffers door Pyongyang uitgenodigd voor een belangrijk toernooi in het noorden. Daar werd ook voor het eerst op Noord-Koreaanse bodem de vlag van de zuiderburen gehesen en het volkslied van Zuid-Korea gespeeld.