[Moto3] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Jack Miller heeft zijn derde overwinning in vijf races geboekt in het Moto3-seizoen. De Australiër was na een voor de Moto3 kenmerkende, tumultueze slotfase de snelste op het circuit van Le Mans. Efrén Vázquez mocht na 111 grands prix voor het eerst van poleposition starten, maar kon dat niet verzilveren.

Bij de start schoot Miller vanaf P2 naar voren, maar polesitter Vázquez pakte hem snel weer terug. In de eerste chicane maakte de Spanjaard een foutje, waardoor Miller toch de leiding weer kon pakken. De eerste vijf van de startgrid hadden daarna de eerste vijf posities in de race in handen: Miller, Vázquez, Álex Rins, Alexis Masbou en Niklas Ajo. 

De eerste ronden van de wedstrijd bestonden vooral uit veel gevechten. Vázquez ging Miller op elk recht stuk voorbij, maar de Australiër pakte hem telkens weer net zo snel terug. Samen met Rins leken ze een gaatje te slaan, maar niet veel later werden ze alweer ingelopen door Masbou en Isaac Viñales. Op dat moment viel Miller terug naar de derde plek, achter Vázquez en Rins, die zelf even de leiding pakte.

Het bleef vervolgens onrustig in de kopgroep, waar ook Álex Márquez en John McPhee nog aanwezig waren. Na negen ronde sloeg Rins een gat, terwijl Vázquez de tweede plek over wilde nemen van Márquez, maar daarbij zijn landgenoot bijna van de baan ramde. De twee kemphanen konden nog net in de kopgroep blijven, maar Viñales en Miller schoven weer op naar de tweede en derde plek. Achterin de groep sloten nog een aantal coureurs aan, waaronder Romano Fenati, de nummer twee in het WK.

Met zes ronden te rijden was het nog altijd Rins op kop, maar Vázquez kwam langzaam dichterbij. Daarachter waren Miller, Márquez en Viñales in een hevige strijd voor de derde plek verwikkeld, waarbij vooral Miller vaak problemen had om overeind te blijven. Ondertussen kende Fenati een mechanisch probleem, waardoor de Italiaan de strijd moest staken en kostbare punten verloor.

Vier ronden voor het einde vond Vázquez de aansluiting bij Rins, waarna hij gelijk kortstondig de leiding overnam. Die moest hij even afstaan, maar een halve ronde later lag hij wederom op de eerste plek. Met nog maar twee ronden te rijden moesten de twee koplopers hun voorsprong inleveren, waardoor er plotseling een kopgroep van liefst acht rijders ontstond.

Miller dook als eerste de laatste ronde in, voor Vázquez en Viñales, die zijn plek echter af moest staan aan Rins. Halverwege de ronde deed Vázquez een ultieme poging om Miller voorbij te gaan, maar de Australiër wist van geen wijken. Daardoor schoot Vázquez naar buiten en was zijn rol uitgespeeld. In de allerlaatste bocht van de race deed Francesco Bagnaia nog een alles-of-niets-poging om de derde plek te pakken, maar zonder succes. Miller passeerde de streep als eerste, voor Rins en Viñales.

Door de uitslag verandert er niks in de top vijf van het kampioenschap. Miller breidt zijn voorsprong uit, terwijl Fenati zijn tweede plek nog net vast weet te houden. Wel heeft hij nog maar een voorsprong van twee punten op Vázquez en drie op Rins. Márquez staat nog altijd op plek vijf.

Bryan Schouten was op de negentiende plek de beste Nederlander, terwijl Scott Deroue zes plekken achter hem eindigde.