Barclays zet nog eens 9000 man op straat

De Britse bank Barclays wil de komende jaren nog eens negenduizend banen schrappen, waarvan een groot deel bij zijn investeringstak. De ontslagen volgen op een eerdere reorganisatie die in februari van dit jaar werd aangekondigd. Topman Antony Jenkins sprak bij het presenteren van de plannen donderdag over 'een verregaande vereenvoudiging van Barclays'.

De Britse bank maakte bij het presenteren van de jaarcijfers drie maanden geleden al bekend flink in de kosten te willen snijden. Bij de hele bank zouden nog dit jaar daarom tien- tot twaalfduizend banen verdwijnen, zo liet Barclays destijds weten. In de nieuwe reorganisatieplannen van donderdag is dat aantal opgeschroefd naar veertienduizend.

Daarnaast wil Barclays in 2016 het aantal banen bij zijn zakenbank met zevenduizend banen verkleinen. De afdeling moet een flink kleinere rol binnen de bank gaan spelen, aldus Jenkins. De zakenbank is nu ongeveer goed voor de helft van de balans bij Barclays. In 2016 moet dat worden teruggebracht naar maximaal dertig procent.

Omgerekend ontslaat Barclays dit jaar en de komende jaren zo'n vijftien procent van al het personeel. Voor de in februari aangekondigde ontslagronde werkten er bij de bank zo'n 140 duizend werknemers. Door te snijden wordt Barclays 'slanker, sterker en veel beter uitgebalanceerd', aldus topman Jenkins.

De ontslagronde bij het Britse Barclays is de zoveelste in bankenland. Zo maakte Rabobank begin dit jaar bekend ruim 1200 banen te schrappen in Nederland. Ook ING wil nog eens driehonderd banen in Nederland schrappen. Dat aantal komt bovenop de 1400 ontslagen die vorig jaar werden aangekondigd.

Bovendien lijkt ook bij het eveneens Britse Royal Bank of Scotland een massaontslag ophanden te zijn. RBS zou tot dertigduizend banen willen schrappen, waarvan een groot deel bij zijn zakenbank en zijn internationale tak. Dat zeiden ingewijden eind februari tegen persbureau Reuters.