'Philip Morris sluit fabriek, 1230 man op straat'

De Brabantse fabriek van Philip Morris gaat voor een groot deel dicht. Bij de fabriek in Bergen op Zoom werken zo'n 1500 mensen, maar daarvan blijft na het massaontslag 'heel weinig' over. Dat lieten verscheidene ingewijden donderdag weten aan Het Financieele Dagblad. Hoeveel banen er precies verdwijnen, zeggen ze echter niet.

Wel weet de zakenkrant te melden dat het aantal ontslagen 'ver boven' de duizend mensen uitkomt. Om al het personeel tegelijkertijd te kunnen informeren zou Philip Morris donderdagavond de productie al compleet stil hebben gelegd. Ook de gebruikelijke herstelwerkzaamheden dit weekend zijn geschrapt, aldus het FD.

De bronnen bevestigen daarmee de angst van werknemers en vakbonden, die eerder op de dag al hun zorgen uitten. Het personeel van de fabriek werd uitgenodigd voor een bijeenkomst op vrijdag, waar een belangrijke mededeling zou worden gedaan. Vlak voor de bijeenkomst om 10.00 uur krijgen de bonden inzicht in wat komen gaat.

Update 4 april 10.17 uur

De Philip Morris fabriek gaat volledig dicht. 1230 medewerkers komen op straat te staan. Een klein deel kan zijn baan behouden. Het gaat daarbij om de verkoop en marketingafdeling. De fabriek sluit omdat de regelgeving in Europa aanscherpt en daardoor veel hogere kosten met zich meebrengt. De productie verhuist, volgens onbevestigde bronnen, naar Rusland.

Update 10.25 uur

Philip Morris zegt in een toelichting dat er de afgelopen jaren twintig procent minder sigaretten is verkocht, aldus de NOS. Dat zou komen door de crisis. Consumenten stapten massaal over naar goedkopere merken en shag. Philip Morris verwacht geen verbetering, ook niet als de economie weer aantrekt. Waarschijnlijk vanwege de steeds hoger wordende accijnzen.