Ecclestone ontdook miljard aan belasting

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft voor maar liefst 1,5 miljard euro de belasting ontdoken, zo meldt het BBC-programma Panorama. Dankzij een legale truc zag de Britse belastingdienst slechts twaalf miljoen euro bijgeschreven worden.

De gegevens van Panorama gaan terug tot 1995 toen Ecclestone de lucratieve uitzendrechten van de Formule 1 in bezit kreeg. De inmiddels 83-jarige Brit deed deze rechten over aan zijn toenmalige vrouw Slavica die ze in een familietrustfonds in Liechtenstein stopte en ze te gelde maakte. Omdat Ecclestone de trust niet opgezet heeft of beheerde liep de Britse belastingdienst ongeveer 1,5 miljard euro mis.

De Britse belastingdienst heeft de geheel legale truc negen jaar lang onderzocht en in 2008 is er met Ecclestone een schikking getroffen voor twaalf miljoen euro, een bedrag dat de familietrust van Ecclestone in zes weken tijd aan rente bijeen harkt. Deze gegevens zijn niet door de Britse belastingdienst bekendgemaakt, maar doken op in een proces dat in Duitsland tegen de F1-baas loopt. Vast staat dat hij de inmiddels veroordeelde ex-bankier Gerhard Gribkowsky omgekocht heeft bij de overdracht van de Formule 1-aandelen van BayernLB naar CVC Capital.

Er is een bedrag van 44 miljoen dollar (32 miljoen euro) betaald. Volgens Ecclestone omdat hij door Gribkowsky gechanteerd werd vanwege de ontdoken belasting. De Duitse aanklagers zeggen dat er betaald is om Ecclestone aan de macht te houden.

Uit dat proces dook ook op dat Ecclestone zijn ex-vrouw Slavica niet hoeft te betalen, maar dat zij hem juist 100 miljoen dollar (ruim 72 miljoen euro) per jaar toeschuift. Dit is een bedrag dat uit de familietrust komt en bij de scheiding zijn hierover afspraken gemaakt. Over dit bedrag betaalt Ecclestone gewoon belasting.