Rusland: duizenden Oekraïners lopen over

Achtduizend Oekraïense militairen die op de Krim waren gestationeerd willen in het Russische leger worden opgenomen. Dat heeft de Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe vrijdag gezegd. De rest van de Oekraïners hebben het schiereiland volgens Sjoigoe inmiddels verlaten.

Rusland lijfde de Krim vorige maand in na een inderhaast georganiseerd referendum. Enkele weken voor het referendum verschenen opeens zwaarbewapende lieden op het schiereiland. Oekraïne en het Westen gingen er van uit dat het Russische militairen waren, maar ze droegen geen insignes. Rusland ontkende zijn krijgsmacht naar Oekraïne te hebben gestuurd en zei dat het om gewapende burgergroepen ging, ofschoon ze over pantservoertuigen met Russische nummerborden beschikten.

Sjoigoe lijkt nu indirect toe te geven dat Moskou wel degelijk troepen naar de Krim stuurde. Hij zei dat op de Krim sprake was van 'een dreiging voor de levens van burgers en de inname van de Russische militaire infrastructuur door extremistische organisaties'. Daarom nam 'Rusland resolute stappen' en 'werd de beveiliging van de Russische militaire infrastructuur op de Krim opgevoerd', aldus Sjoigoe.

Sjoigoe ontkent dat het Russische leger Oekraïners op de Krim slecht heeft behandeld.