Brussel in actie tegen Russische varkensban

Het Russische verbod op de import van Europees varkensvlees is een 'buitenproportionele' maatregel en moet daarom worden ingetrokken. Dat stelt de Europese Commissie, die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gevraagd te bemiddelen in het conflict. Levert dat niets op, dan kan Brussel de WTO om een bindend oordeel vragen.

De ban op varkens en varkensvlees, die eind januari van kracht werd, brengt de Europese varkenssector een stevige dreun toe, zo stelt de commissie dinsdag in een verklaring. Pakweg een kwart van alle varkens en varkensvlees uit Europa wordt namelijk geëxporteerd naar Rusland. De sector zou daardoor 'significante verliezen' lijden.

De Europese Commissie meent dat het importverbod indruist tegen de WTO-regels. "Na weken van onderhandelen met onze Russische collega's is er nog steeds geen oplossing en zie ik geen enkele vooruitgang", aldus verantwoordelijk eurocommissaris Karel De Gucht. "Europa blijft zijn varkensproducenten bijstaan en ziet daarom geen andere keus dan om naar de WTO te stappen."

Brussel heeft de Wereldhandelsorganisatie gevraagd om eerst te bemiddelen in de gesprekken tussen Rusland en Europa. Door voor een consultatieronde te kiezen, kan het conflict nog worden opgelost zonder een proces aan te spannen, aldus de commissie. Als de onderhandeling niet binnen zestig dagen is opgelost, dan kan Europa alsnog om een uitspraak van de WTO vragen.

Rusland stelde eind januari een ban in op Europees varkensvlees, nadat bij wilde zwijnen in Litouwen de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen. Brussel wijst erop dat Moskou tegelijkertijd wel varkensvlees uit Wit-Rusland toestaat, terwijl daar ook gevallen van de Afrikaanse varkenspest zijn gevonden.