FOK!toen: Resident Evil

Toen in 1995 de Sony PlayStation en SEGA Saturn op de markt waren, had Capcom al een aardige naam voor zich zelf gecreëerd met titels als Street Fighter, Darkstalkers en Megaman. Echter, ze wilden ook graag een geheel nieuwe franchise starten die een meer horror-thema had.

 

Shinji Mikami haalde daarom zijn inspiratie voornamelijk uit de zombiefilms van George Romero en science fiction-horror boeken. Juist door deze twee te combineren kwam hij op het idee van de originele Resident Evil. Resident Evil 1 verscheen achttien jaar geleden op 23 maart 1996 voor zowel Sony PlayStation als SEGA Saturn en zette het survival-horror-genre opnieuw op de kaart.

 

RE eerste zombie

 

Het verhaal van Resident Evil speelt zich af in juli 1998, in een fictieve stad genaamd "Raccoon City". Er hebben bizarre moordzaken plaatsgevonden, waarin hele families het slachtoffer zijn geworden van kannibalisme. Het lokale STARS Alpha-team bestaande uit Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton en Albert Wesker wordt ingeschakeld om in de bergen nabij de stad op zoek te gaan naar degene die achter die gruwelijke misdaden zit en om de ontbrekende Bravo-team leden te vinden. 

 

Het noodlot slaat echter toe wanneer de helikopter waarin alpha-team zit technische problemen krijgt en een noodlanding moet maken. Nauwelijks bekomen van de schrik wordt het team aangevallen door gemuteerde honden en wordt de piloot, Joseph, verslonden. Een wilde achtervolging volgt, totdat ze net op tijd kunnen schuilen in een groot landhuis. Echter, in het landhuis gaat het pas echt goed mis en voor je het weet ben je je team kwijt en sta je er alleen voor.

 

re1

 

In dit spel speel je met de jonge Chris Redfield of Jill Valentine die elk hun eigen vaardigheden hebben. Jill heeft bijvoorbeeld minder health, maar kan meer items dragen en bij Chris is dat precies andersom. Het spel draait voornamelijk het oplossen van puzzels, zoeken naar munitie, wapens, herbs en het vinden van de beruchte sleutels. Tijdens het zoeken moet je jezelf op elke mogelijke manier zien verdedigen tegen monsters, zoals zombies, kraaien, een reuzenslang en natuurlijk de beruchte hunters.

 

Naarmate de game vordert, vind je een geheim laboratorium en kom je erachter dat de Umbrella Corporation achter de verdwijningen in de stad zit. Er is namelijk een levensgevaarlijk virus, T-Virus, ontwikkeld dat op uitbreken staat. Op dit moment blijkt tevens dat je teamgenoot Albert Wesker een dubbelrol speelt. Wesker laat een groot monster, Tyrant, los om voor eens en altijd met jou af te rekenen. Het team moet er dus alles aan doen om dit monster te verslaan en te voorkomen dat het T-Virus verder uitbreekt, wat uiteindelijk resulteert in de totale vernietiging van het landhuis en de omgeving.

 

re1-2

 

Hoewel de game nu zal overkomen als een goede B-film was Resident Evil voor die tijd heel vooruitstrevend. De sfeer in het landhuis en de “levensechte” omgevingen maakten veel indruk. De soundtrack zorgde er nog eens extra voor dat je iedere keer weer op het puntje van je stoel zat. Door de vaste camerapunten leek het of je de game door het oog van een beveiligingscamera speelde en was je extra voorzichtig met net dat ene hoekje om lopen, want je kon niet zien of er iets liep dat je te grazen wilde nemen. Gelukkig kon je vaak nog wel de voetstappen horen, waardoor je enigszins wist wat je kon verwachten.

 

re1-3

Ik weet nog goed dat ik deze game samen met mijn broer speelde en hoeveel indruk Resident Evil maakte. Tot op de dag van vandaag is dat gevoel niet minder geworden en dat is toch heel bijzonder als een game dat voor elkaar krijgt. Op een gegeven moment waren we zo goed in de game dat we hem binnen drie uur uit wisten te spelen en daar een ‘Unlimited Rocket Launcher’ voor kregen. Door de game daarnaast op de beste manier uit te spelen, kregen we ook nog eens een speciale sleutel, The Mansion Key, waarmee je een extra kostuum kreeg voor je personages. 

 

Inmiddels zijn we vijf delen, een aantal films, wat spin-offs en heel wat hoogte- en, met name, dieptepunten verder, maar de eerste Resident Evil zal bij veel mensen nog steeds speciale en nostalgische gevoelens oproepen die tot op heden maar weinig games hebben kunnen evenaren. Momenteel is het erg stil omtrent de franchise en is het wachten op een echt nieuw deel in de serie dat de fans verdienen. Een heruitgave van de Nintendo Gamecube-versie van deel één en een remake van deel twee, Resident Evil 2 wordt namelijk door velen gezien als de beste Resident Evil tot op heden, zouden in ieder geval een grote stap in de goede richting in zijn.