Burgemeester Roermond doet aangifte van ronselen

Burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) heeft donderdag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen. Dat laat de Limburgse gemeente weten. Cammaert had al gezegd dat hij aangifte zou doen als hij opnieuw berichten zou ontvangen over ronselpraktijken door politieke partijen in zijn gemeente.

De gemeente zegt 'concrete aanwijzingen' te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Cammaert heeft hier meerdere meldingen over gekregen. Om welke partij of partijen het gaat zegt hij niet.

De meldingen zijn volgens de gemeente 'dermate concreet' dat de burgemeester in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft besloten aangifte te doen. De gemeente wil verder niets over de zaak kwijt omdat die nu bij justitie ligt.

Behalve in Roermond zijn ook in andere gemeenten mogelijke ronselpraktijken aan het licht gekomen. Zo heeft de burgemeester van de Brabantse plaats Heusden aangifte gedaan tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie doet ook onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest. PvdA-lijsttrekker Osman Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Suna heeft zich na alle ophef teruggetrokken als lijsttrekker.