COC wil consul Oeganda op matje roepen

De Oegandese consul moet op het ministerie van Buitenlandse Zaken worden ontboden om de antihomowet in het land aan de kaak te stellen. Ook moet net als bij Rusland ieder contact met Oeganda worden benut om de situatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het land aan de orde te stellen, zegt een woordvoerder van COC Nederland dinsdag.

Nederland besloot maandag in een eerste reactie al de hulp aan de Oegandese overheid op te schorten. Nederland geeft jaarlijks zeven miljoen euro ontwikkelingsgeld aan de Oegandese justitiesector. De hulp aan maatschappelijke organisaties in het land wordt wel voortgezet. "Wij hebben niets te klagen over de Nederlandse reactie", zegt de woordvoerder.

De stap van Nederland is volgens de belangenorganisatie een voorbeeld voor andere landen. "Wij hopen dat meer landen deze stap zetten. Door de steun voor maatschappelijke organisaties in stand te houden, voorkom je dat bepaalde groepen als zondebok worden gezien. 'Door homo's krijg ik nu geen voedselhulp meer', zeggen mensen dan."

Verder hoopt het COC dat Nederland samenwerkt met andere Europese landen. "Een land dat protesteert is mooi, maar zal alleen geen wereld van verschil maken." Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct op de verzoeken van de belangenorganisatie reageren. "De minister is aan de andere kant van de wereld dus het kan even duren voor ik een reactie heb."

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde dinsdag op Radio 1 aan dat het asielbeleid voor homo's uit Oeganda wordt versoepeld. Onder de nieuwe wet kunnen homoseksuelen in het land veertien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen voor hun seksuele geaardheid.