Tiener misbruikte buurmeisjes

Een 14-jarige jongen uit Winschoten wordt verdacht van het misbruik van acht buurmeisjes. Het zou gaan om meisjes in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De jongen werd in januari al aangehouden, maar is inmiddels al weer vrij, meldde de politie maandag.

De jongen zou een verklaring hebben afgelegd en staat sinds zijn vrijlating onder toezicht van de reclassering, schrijft RTV Noord. De politie kon dit niet bevestigen.

Update 10.24 uur
Hij heeft een bekentenis afgelegd. Het misbruik begon toen de jongen twaalf jaar was. De meisjes werden op straat en in de buurt van hun huizen misbruikt.

Volgens RTV Noord zou het gaan om ten minste acht meisjes in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Bij in ieder geval twee meisjes zou de destijds 12-jarige jongen seksuele handelingen hebben verricht. De anderen moesten zich uitkleden en werden door hem betast en gestreeld. De politiewoordvoerder wil dit niet bevestigen. Ook wil hij niet zeggen gedurende welke periode het misbruik heeft plaatsgevonden.

"Wij zijn terughoudend met berichtgeving over deze zaak. Bovendien is het onderzoek nog in volle gang", aldus de zegsman. Als het onderzoek is afgerond, wordt het naar het Openbaar Ministerie gestuurd. "Als zij besluiten over te gaan tot vervolging, zal de jongen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden", zegt de woordvoerder.

Burgemeester van de gemeente Oldambt Pieter Smit laat aan de regionale omroep weten dat er een special team klaarstaat, mocht er onrust over de zedenzaak uitbreken in Winschoten. Hij noemt de impact voor zowel de ouders van de slachtoffers als van de verdachte groot. "Ze worden intensief begeleid door de zedenpolitie en hulpverleners. Ook is er contact geweest met de scholen waar de meisjes op zitten."