Demmink aansprakelijk gesteld voor misbruik

Tegen voormalig topambtenaar Joris Demmink is nog een rechtszaak aangespannen. Een man die zegt dat hij in 1988 op 15-jarige leeftijd tegen betaling seksueel contact had met Demmink, heeft hem aansprakelijk gesteld voor de schade die hij daardoor opliep. Dat bevestigt letselschadeadvocaat Martin de Witte donderdag.

De man wil anoniem blijven, maar volgens De Witte is niet uitgesloten dat hij gaat getuigen in een rechtszaak rond een documentaire over Demmink, die stichting De Roestige Spijker heeft aangespannen.

Demmink wordt al jaren beschuldigd van het misbruik van minderjarigen, maar heeft altijd ontkend. Diverse onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

De gepensioneerde oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie heeft zelf een rechtszaak aangespannen tegen het AD. Hij wil een ton schadevergoeding zien van de krant. Verder heeft advocaat Adèle van der Plas een artikel 12-procedure lopen bij het gerechtshof in Arnhem in een poging het OM te dwingen Demmink alsnog te vervolgen voor het misbruiken van drie minderjarige jongens in Turkije in de jaren negentig.

In de zaak van stichting De Roestige Spijker worden onder anderen een oud-medewerkster van Demmink en twee gevangenisdirecteuren gehoord, bepaalde de rechtbank in Utrecht onlangs. Wanneer dat gaat gebeuren wordt bepaald tijdens een regiezitting op 17 december.

De staat draait op voor de juridische kosten die Demmink maakt voor de rechtszaken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef onlangs dat Demmink bijna veertigduizend euro vergoed heeft gekregen.