Finse ijshockeyers winnen bronzen medaille

Finland heeft vanmiddag beslag gelegd op de bronzen medaille van het ijshockeytoernooi. In de strijd om de derde plek werd Amerika overtuigend met 0-5 verslagen.

In de eerste periode hadden de Amerikanen nog een licht overwicht. Finland gaf twee powerplays weg waar de Amerikanen niet van wisten te profiteren. Patrick Kane kreeg zelfs de kans via een penalty shot om de score te openen in het voordeel van Amerika, maar hij stuitte op Tuuka Rask. Rask raakte naarmate het toernooi vorderde steeds meer in vorm en vandaag bereikte die vorm zijn hoogtepunt.

In de tweede periode mocht Kane het namelijk nogmaals gaan proberen middels een penalty shot. Opnieuw stond Rask in de weg. Ditmaal voorkwam hij niet de openingstreffer, maar de aansluitingstreffer. Finland had binnen twee minuten al twee keer weten te scoren. Teemu Selanne was na anderhalve minuut degene die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Negen seconden later verdubbelde Jussi Jokinen de score naar 0-2. Amerika leek aangeslagen en de Finnen kregen het heft steeds meer in handen.

Kane raakte gefrustreerd en pakte na vier minuten in de derde periode een penalty, waardoor Finland een powerplay kreeg. Net op het moment dat Kane het ijs weer betrad scoorde Juuso Hietanen de 0-3. Die klap kwamen de Amerikanen niet meer te boven. Zo'n twee minuten later scoorde Selanne zijn tweede goal van de wedstrijd, ditmaal een powerplaygoal. Niet veel later zette Ollie Maatta in de vijfde powerplay voor Finland de eindstand van 0-5 op het bord.

Morgen wordt de wedstrijd om het goud en het zilver gespeeld tussen Zweden en Canada. Deze wedstrijd zal om 13.00 uur Nederlandse tijd van start gaan.