Tv verslaat internet voor verkiezingsinformatie

Negen van de tien kiezers laten zich vooral door kranten, radio en televisie informeren over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Vier op de tien kiezers doen een test via online applicaties als kieskompas.nl en stemwijzer.nl. Dertig procent zoekt via websites en social media naar informatie over partijen. Dat stelt onderzoeksbureau I&O Research zaterdag.

Kiezers die traditionele media gebruiken, hebben vaak een voorkeur voor ouderenpartij 50Plus en het CDA, blijkt uit de peiling. De mensen die kieskompas en stemwijzer gebruiken, zeggen relatief vaak te kiezen voor D66, Groenlinks en Partij voor de Dieren, aldus de onderzoekers.

Na de traditionele media baseren kiezers hun keuze vaak op gesprekken met vrienden en familie. Tien procent bezoekt een verkiezingsbijeenkomst om een oordeel te vormen. De groep die online zoekt naar informatie, is 'aanmerkelijk vaker' tussen de 18 en 35 jaar oud. Die groep gaat zelden naar bijeenkomsten en vertrouwt minder op traditionele media, zegt I&O.

Mannen gaan vaker online op zoek om hun mening over de verkiezingen te vormen dan vrouwen, blijkt verder uit het onderzoek onder ruim tienduizend kiezers. Vrouwen raadplegen over het algemeen liever een stemhulp.