Oekraïners halen Leninbeelden neer

Op verscheidene plaatsen in Oekraïne zijn in de nacht van donderdag op vrijdag standbeelden van Lenin neergehaald, de stichter van de Sovjet-Unie in 1917. Dat heeft de onafhankelijke internetkrant Ukrayinska Pravda vrijdag gemeld.

In de stad Zjitomir, 140 kilometer ten westen van Kiev, bestookten betogers donderdagavond het monumentale Leninbeeld in het centrum met molotovcocktails en brandende benzine. Daarna vroegen ze aan passerende automobilisten of ze wilden helpen om het beeld met kabels van zijn sokkels te trekken. Uiteindelijk wist een PTT-busje de klus te klaren en viel de Sovjetleider onder luid gejuich ter aarde.

In de dorpen Bojarka en Brovary buiten Kiev zijn twee beelden van Lenin van hun sokkels getrokken en door de straten gesleept.

In Kiev is een enorm Leninbeeld in december al neergehaald door betogers die het vertrek van president Viktor Janoekovitsj eisen. Studenten hebben toen op de sokkel een gouden wc geplaatst, naar aanleiding van geruchten dat Janoekovitsj in zijn presidentieel paleis gouden toiletpotten zou hebben geïnstalleerd.

De stichter van de Sovjetstaat wordt gezien als een symbool van de overheersing van Oekraïne door Rusland gedurende de afgelopen eeuw. Betogers en oppositie menen dat Janoekovitsj nog steeds naar de pijpen van het Kremlin danst.