'EU al eens over sancties tegen Oekraïne'

De Europese Unie komt woensdag nog met een gezamenlijke verklaring over het instellen van sancties tegen leden van de Oekraïense regering. Dat heeft de Poolse onderminister van buitenlandse zaken Piotr Serafin via Twitter meegedeeld. Voorzitter van de Raad van Europa Herman Van Rompuy sprak woensdag met de Poolse premier Donald Tusk.

Eerder op de dag kondigde de EU voor donderdag een spoedzitting aan van de ministers van buitenlandse zaken van haar lidstaten. Op die zitting zou het instellen van sancties moeten worden besproken, evenals een gezamenlijk Europees standpunt over de crisis in Oekraïne.

Van Rompuy liet in een verklaring al weten dat de EU gerichte maatregelen zal treffen vanwege de crisis in Oekraïne. Onder andere financiële sancties en reisverboden behoren tot de mogelijkheden, liet hij weten. Op Twitter was Van Rompuy stelliger: "De EU zal snel op de crisis reageren, onder meer door middel van gerichte sancties."

Eerder woensdag zei voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso te verwachten dat de EU 'passende maatregelen tegen de verantwoordelijken voor het geweld' treft.

Als het klopt dat er al overeenstemming is bereikt, zal de zitting donderdag mogelijk niet lang duren.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei woensdag dat hij samen met zijn collega's uit Duitsland en Polen voorafgaand aan het spoedoverleg in Brussel naar Oekraïne reist om daar overleg te voeren met afgevaardigden van de regering en de oppositie. Fabius zei te hopen dat ze 'een manier vinden om de dialoog aan te gaan'. Na het overleg in Kiev vliegen de bewindslieden direct door naar Brussel.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die in Parijs was voor overleg met Fabius, zei verontrust te zijn over het geweld in Oekraïne. In Kiev zijn sinds dinsdag 25 mensen om het leven gekomen. Kerry sprak over de mogelijkheid van sancties of andere stappen om een 'sfeer van compromissen te creëren'. Hij meent dat er ruimte is voor dialoog en dat het aan de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is om een besluit te nemen over de toekomst van zijn land.

Ben Rhodes, adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, zei dat er nog tijd is voor de Oekraïense regering om sancties te voorkomen. De regering moet de oproerpolitie terugtrekken, het recht op vreedzame demonstraties respecteren, opgepakte betogers vrijlaten en een 'serieuze dialoog' met de oppositie nastreven.

Ook de Tweede Kamer wil maatregelen tegen Oekraïne. Donderdagochtend bespreekt de Kamer de situatie waarschijnlijk met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt de ontwikkelingen in Kiev 'zeer zorgelijk'. "We moeten naar andere opties kijken, inclusief sancties. Een argument tegen sancties was tot nu toe dat we geen olie op het vuur wilden gooien. Dat is nu niet meer van toepassing." Servaes denkt aan sancties tegen personen in het regime en aan maatregelen die het buitenlandse kapitaal van de oligarchen treffen.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt de situatie 'buitengewoon ernstig'. "Sancties komen steeds meer in beeld", zegt Ten Broeke. Op zijn initiatief vroeg de Kamer om een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (VVD) met een overzicht van de stand van zaken. Die brief volgt later woensdag. Donderdag om 10.15 uur vindt er een debat plaats, in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Daarna reist Timmermans naar Brussel voor een ingelaste vergadering met zijn EU-collega's.

Verschillende Europese regeringen spraken zich woensdag al uit voor sancties. Volgens de Franse president François Hollande moeten die nog voor het weekeinde worden ingesteld. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei woensdag te verwachten dat de EU 'gepaste maatregelen tegen de verantwoordelijken voor het geweld' treft.