Vervroegde verkiezingen in Oekraïne

De president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Ook belooft hij dat een coalitieregering zal worden gevormd. Dat deelde hij vrijdag mee. De oppositie heeft nog niet gereageerd.

Op de presidentiële website liet Janoekovitsj weten de organisatie van verkiezingen op te starten, maar zonder een datum te noemen. Ook belooft hij grondwettelijke hervormingen door te voeren om de macht van de president in te perken. Dat laatste is een van de belangrijkste eisen van de betogers op straat. "Als de president van Oekraïne en de bewaker van de grondwet vervul ik vandaag mijn plicht voor de bevolking, voor Oekraïne en voor God in naam van de redding van de natie, in naam van het redden van mensenlevens en in naam van vrede en rust in ons land", luidde Janoekovitsj' verklaring.

Demonstranten waren niet direct overtuigd. "We hebben nog niets bereikt: geen Europa, geen vrijheid en geen nieuwe leiding", zei antiregeringsbetoger Stepan Roditsj. "We staken ons gevecht niet voor Janoekovitsj opstapt. Hij heeft bloed aan zijn handen." De Poolse minister van buitenlandse zaken Radoslaw Sikorski riep op tot vrede. "Het is een goed moment voor een overeenkomst en iedereen moet beseffen dat je bij een compromis nooit honderd procent krijgt", aldus Sikorski. De regering en de oppositie sloten woensdagavond een bestand, maar dat werd in de vroege ochtend al weer geschonden. Het geweld in Kiev heeft de afgelopen week aan meer dan honderd mensen het leven gekost. Ook worden tientallen agenten gevangengehouden door de oppositie.