'WhatsApp massaal vervangen door Telegram'

Het nieuws dat berichtenapp WhatsApp wordt overgenomen door Facebook zorgt voor veel beroering. De concurrerende app Telegram Messenger lijkt het stokje rap over te nemen van Whatsapp. De app is donderdag de op één na meest gedownloade app in de appstores, schrijft de Volkskrant.

Sinds het nieuws over de overname wordt Telegram Messenger drie keer zo vaak gedownload als normaal, meldt softwareblog Softonic. Gebruikers van de berichtenservice van WhatsApp zouden zich zorgen maken over de snelheid en de veiligheid van de dienst, nu Facebook er eigenaar van wordt. WhatsApp is daarom in één klap bijna verdwenen uit de top tien van meest gedownloade apps.

Van Facebook is bekend dat het een onstilbare honger heeft naar gegevens over de gebruiker. Na leeftijd, geslacht, woonplaats en andere gegevens, lijken nu ook de belgegevens van gebruikers aan dit lijstje toegevoegd te worden. Er heerst scepsis, ondanks de 'geruststellende woorden' dat er 'niks verandert voor de gebruiker' van WhatsApp-bedenker Jan Koum.  

Telegram Messenger wordt uitgebracht door Pavel Durov. Deze man zit ook achter de Russische Facebookconcurrent VKontakte. Volgens de makers van Telegram is hun app veel veiliger, omdat de app berichten versleutelt en de mogelijkheid biedt om berichten niet op te slaan. Bovendien beweren ze dat de app altijd gratis zal blijven.

Binnenkort verleden tijd? (Foto: Novum)
WhatsApp: binnenkort verleden tijd? (Foto: Novum)