Timmermans sluit tribunaal voor Oekraïne niet uit

Het is niet uitgesloten dat de verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne uiteindelijk verantwoording moeten afleggen voor een internationaal tribunaal. Dat heeft minister Frans Timmermans donderdag gezegd na overleg met zijn ambtgenoten in Brussel. Timmermans sprak van een 'slachting' in Oekraïne.

Timmermans en zijn EU-collega's besloten donderdag sancties in te stellen tegen de verantwoordelijken voor het bloedvergieten. De minister werd gevraagd of de daders mogelijk voor een internationaal tribunaal eindigen in Den Haag. "Dat is allemaal mogelijk", zei Timmermans. "De ernstige mensenrechtenschendingen moeten nu worden gedocumenteerd. Die documentatie kan gebruikt worden in een proces en dat proces kan plaatsvinden in het land, maar kan ook internationaal plaatsvinden."

Volgens Timmermans zijn de sancties nodig, ondanks de gesprekken die Europese ministers voeren met de Oekraïense regering over een politieke oplossing voor de crisis. "Het is nodig, want er sterven mensen. Zolang de regering niet stopt met geweld tegen de eigen bevolking zijn deze sancties nodig. Ze zeggen wel telkens dat ze gaan praten, maar ze doen het niet. Op het moment dat ze wel gaan praten kunnen we de sancties weer stopzetten."

Het politieke besluit om sancties in te stellen is nu genomen, maar dat besluit moet nog in een juridische vorm worden gegoten, aldus Timmermans. Dat zal een of twee dagen duren. Timmermans sluit niet uit dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj ook op de sanctielijst terechtkomt. "Janoekovitsj is verantwoordelijk voor het geweld van de ordediensten", stelde Timmermans.

Het geweld in OekraÏne heeft de afgelopen dagen aan tientallen mensen het leven gekost. Alleen donderdag vielen volgens de oppositie al zeventig doden. De autoriteiten spraken van ten minste 33 slachtoffers.