Zuid-Afrikaanse mijnwerkers willen niet gered

Reddingswerkers hebben zondagavond zeker elf mijnwerkers veilig uit een oude goudmijn aan de rand van Johannesburg geloodst nadat puin dat de uitgang blokkeerde uit de weg was geruimd. Maar zo'n tweehonderd anderen verkozen in de mijn te blijven. Zij waren namelijk illegaal aan het werk en vreesden door de politie te worden opgepakt zodra zij boven kwamen.

Na een paar uur tevergeefs te hebben gewacht, pakten de reddingswerkers hun spullen in en vertrokken. In de schacht lieten zij een ladder achter. "Mochten ze op andere gedachten komen, dan hebben ze ten minste iets om mee uit de schacht te klimmen", zei een hulpverlener ter plaatse, Kobus Du Plooy.

Hij zei niet te weten hoeveel kompels nog in de mijn in Benoni zitten. Volgens eerdere berichten waren meer dan tweehonderd man ingesloten geraakt. Maar degenen die naar buiten kwamen lieten niets los over hun collega's die waren achtergebleven, waarschijnlijk om geen problemen te krijgen met de politie.

Het is onduidelijk hoe lang de kompels het nog onder de grond kunnen uitzingen. Sommige van de elf mannen die naar buiten kwamen hadden uitdrogingsverschijnselen, maar leken verder weinig te mankeren.

De mijnwerkers zaten vermoedelijk sinds zaterdagochtend vast. Politieagenten hadden hulpgeroep gehoord toen ze in de omgeving hun ronde deden. Volgens het Zuid-Afrikaanse Eyewitness News vermoeden de autoriteiten nu dat de mijnwerkers in Benoni zijn beroofd en opgesloten door een rivaliserende bende.

Clandestiene mijnbouw komt veel voor in Zuid-Afrika. Het land is een belangrijke producent van goud en platina, maar de mijnbouwindustrie kampt met oplopende kosten. Sommige analisten vrezen dat de clandestiene mijnbouw zal toenemen als wettige mijnen dichtgaan of afslanken, waardoor veel geschoolde mijnwerkers op straat komen te staan.