Toyota roept 1,9 miljoen hybrides terug

Toyota roept wereldwijd 1,9 miljoen hybride auto's terug vanwege een fout in de software, waardoor de wagens tijdens het rijden plots stil kunnen vallen. In Nederland worden bijna negentienduizend wagens van het model Prius teruggehaald. Het gaat daarbij om auto's gemaakt tussen 2009 en 2014, zo meldt Toyota woensdag.

Hoewel de problemen vooralsnog niet tot ongelukken hebben geleid, ziet Toyota zich genoodzaakt om de wagens terug te roepen voor een software-update. In Japan moeten ongeveer een miljoen auto's terug naar de dealer en in Noord-Amerika meer dan zevenhonderdduizend. In Europa werden slechts 130 duizend wagens verkocht met verkeerde software.

Door de problemen met de programmatuur kan een onderdeel, dat energie in de batterij omzet in bruikbare energie voor elektromotoren, kapot gaan. Wanneer deze 'omvormer' faalt, gaan waarschuwingslampjes af en kan het vermogen van de Prius plots wegvallen, waarna de auto tot stilstand komt. Alle eigenaren van een problematische Prius worden door Toyota zelf benaderd.