'Toyota schikt in Amerikaans gaspedaalonderzoek'

Toyota schikt mogelijk binnen enkele weken voor meer dan een miljard dollar in een Amerikaans onderzoek over falende gaspedalen. Dat hebben anonieme bronnen vrijdag tegen The Wall Street Journal gezegd. De manier waarop de Japanse autofabrikant klachten over mankementen van auto's overlegde aan Amerikaanse toezichthouders was onvolledig, volgens Amerikaanse autoriteiten.

Met de schikking zou een vier jaar durend onderzoek worden afgerond, dat draaide om klachten van Toyota-rijders over blokkerende gaspedalen. Nog niet alle punten in de zaak zijn uitonderhandeld en de hoogte van het schikkingsbedrag kan nog wel worden bijgesteld, meldt de krant.

In 2009 kreeg Toyota veel klachten binnen over problemen met het gaspedaal bij merken van Toyota. Sluitend bewijs voor mechanische of elektronische mankementen is nooit gevonden. Volgens Toyota zelf lag in veel gevallen lag de mat verkeerd of maakte de bestuurder een fout.

In de VS ontstond ophef rondom de problemen met de auto's toen een gezin uit Californië verongelukte toen het gaspedaal bleef haken, schrijft CBS. Toyota kreeg in totaal honderden schadeclaims aan de broek.