Nieuw ontwerp Kuip: 240 miljoen euro

De strijd om de prestigieuze opdracht voor een nieuwe voetbaltempel in Rotterdam gaat verder. VolkerWessels heeft zaterdag zijn hernieuwde plan voor een nieuwe Kuip gepresenteerd. Volgens de bouwer moet de bouw van het stadion 240 miljoen euro kosten, zonder dat er een garantstelling van de gemeente voor nodig is. Dat blijkt uit het de plannen voor de 'Superkuip', zoals de bouwer en architectenbureau MVSA het prestigeproject noemen.

De gemeente hoeft niet garant te staan voor het budget van 240 miljoen euro, meldt VolkerWessels. Mochten Feyenoord en de gemeente Rotterdam het budget willen verhogen, bijvoorbeeld door een dak te bouwen, is een beperkte garantstelling van de gemeente echter nodig.

Het al dan niet garant staan door de gemeente is het grootste obstakel voor de bouw van een nieuw stadion. In juli verwierp de Rotterdamse gemeenteraad de plannen van VolkerWessels voor de nieuwe Kuip, omdat er te veel financiële risico's voor de gemeente aan de plannen kleefden. Vorige maand presenteerde concurrent BAM al zijn ontwerp voor de Kuip. Daarin kost de bouw 185 miljoen euro, eveneens zonder garantstelling.

Het nieuwe stadion van VolkerWessels zou 75 jaar meegaan en 63 duizend toeschouwers kunnen herbergen. In het plan zeggen de makers rekening te houden met toekomstige groei. Zo is het mogelijk om binnen het budget van 240 miljoen het aantal zitplaatsen verder uit te breiden. Ook zou het mogelijk zijn om een dak te bouwen dat open en dicht kan. Zonder toevoegingen kan er voor 175 miljoen euro worden gebouwd, ramen de ontwerpers.

VolkerWessels zegt nu goed te hebben geluisterd naar de wensen van de inwoners en de supporters van Feyenoord, dat de Kuip als thuisbasis heeft. Het bouwbedrijf en architectenbureau MVSA spreken van een 'typisch Rotterdams' bouwwerk van 'rauwe architectuur uit staal en beton'. De nieuwe Kuip moet enerzijds elementen van de huidige Kuip herbergen, maar ook worden gemoderniseerd, vinden de ontwerpers.