Stralingsalarm Britse opwerkingsfabriek loos

De abnormaal hoge radioactiviteit die de nucleaire opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield vrijdag mat, was loos alarm. De atmosfeer bevatte toevalligerwijs wat meer radon dan anders, zegt het bedrijf. Er zou geen sprake zijn geweest van productiefouten.

In de nacht van donderdag op vrijdag bleek de radioactieve straling aan de noordkant van Sellafield hoger dan normaal. De bedrijfsleiding droeg werknemers die op de verouderde opwerkingsfabriek gemist konden worden uit voorzorg op een dagje thuis te blijven. Ondertussen zochten inspectieploegen naar de oorzaak van het alarm, die ze dus vonden in een spontaan opgetreden hogere concentratie van het radioactieve edelgas radon.

De fabriek liet onmiddellijk al weten dat de gemeten waarden 'hoger waren dan de natuurlijke straling, maar beduidend lager dan de waarden die maatregelen zouden vergen'. "Er is geen gevaar voor burgers of het personeel." Het werk in de fabriek ging vrijdag zijn normale gang.

De bedrijfsleiding besloot een aantal werknemers een dag vrij te geven om zich te kunnen 'richten op het onderzoek en verstoringen op en rond het terrein te vermijden'. Wasserette-, kantine- onderhouds- en transportpersoneel moest wel gewoon komen opdraven.

Sellafield ligt in het noordwesten van Engeland, aan de Ierse Zee. Het nucleaire complex is het grootste van Europa. Het is al jarenlang een doorn in het oog van tegenstanders van kernenergie, die waarschuwen voor een kernramp en vervuiling van de Ierse Zee. Zij wijzen erop dat er de afgelopen jaren al meermalen wat mis ging op het fabrieksterrein, al bleven die incidenten nog zonder fatale gevolgen.