'VS, praat met Taliban of geen deal'

De Verenigde Staten en Pakistan moeten onderhandelen over vrede met opstandelingen van de Taliban. Alleen dan tekent de Afghaanse president Hamid Karzai een veiligheidspact dat Afghanistan en de VS eerder overeenkwamen. 'Geen druk, dreigementen of psychologische oorlog' zal Karzai dwingen het pact te ondertekenen, zei hij zaterdag.

De Bilaterale Veiligheidsovereenkomst maakt het mogelijk dat na het vertrek van de buitenlandse troepen dit jaar nog duizenden Amerikaanse militairen in Afghanistan achterblijven. De VS willen in het gebied aanwezig blijven om de Afghaanse veiligheidstroepen bij te staan.

De Afghaanse president stelt het ondertekenen van de overeenkomst al een tijd uit. Hij zegt nu dat hij de aanwezigheid van buitenlandse troepen pas wil accepteren als Washington met opstandelingen van de Taliban in onderhandeling gaat. Pakistan kan volgens hem een sleutelrol vervullen bij die onderhandelingen.

"Als de Amerikanen onze voorwaarden niet willen accepteren, kunnen ze vertrekken wanneer ze willen. Dan zal Afghanistan het zonder buitenlanders doen", zei Karzai zaterdag tegen verslaggevers. In april zijn er presidentsverkiezingen in het land. Karzai waarschuwt dat zijn opvolger wel eens minder geneigd zou kunnen zijn om te tekenen.