FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 januari 2014

[upd] Al-Qaida: niet tegen christenen vechten

Moslims in Egypte moeten niet ten strijde trekken tegen hun christelijke landgenoten, ook al steunt hun kerkvorst de militaire staatsgreep tegen voormalig president Mohammed Morsi. Dat heeft de leider van Al-Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, in een audioboodschap gezegd. Het bestand werd zaterdag op militante websites geplaatst.

Het is niet in het belang van moslims tegen de christenen te vechten, omdat 'we al onze aandacht moeten richten op de veramerikaniseerde coup van (legerleider Abdel Fatah, red.) El-Sissi en in plaats daarvan een islamitische regering moeten installeren', aldus Al-Zawahri.

Update, 23.55 uur
Al-Zawahri heeft nog een reden genoemd waarom tegen christenen vechten niet in het belang van Al-Qaida is. Dit zou het Westen namelijk in de kaart spelen, stelt hij. De audioboodschap is een nieuwe poging van de terroristenleider om jihadisten bij de les te houden, schrijft Metronieuws. Vorige week riep hij extremisten in Syrië nog op om niet elkaar, maar Assad te bestrijden.

[video] 400 klachten accijnsmeldpunt CDA

Bij het CDA-meldpunt voor accijnsproblemen in de grensstreek zijn tot nu toe vierhonderd meldingen binnengekomen. Dat meldt een woordvoerder van het CDA zaterdag. De meeste meldingen kwamen tot nu toe van pompstationhouders, maar ook van enkele slijterijen zijn meldingen binnengekomen.

Het CDA opende het meldpunt maandag. Met het meldpunt wil de partij de problemen van pomphouders, slijters en winkeliers door de accijnsverhoging op alcohol, diesel en LPG per 1 januari in kaart brengen. Volgens het CDA lopen de ondernemers in de grensstreek als gevolg van de extra verhoging 'tientallen procenten omzet mis'.

CDA-leider Sybrand Buma zegt tegenover de NOS heel veel meldingen binnen te hebben gekregen. "En vooral ook van mensen die acuut in de problemen zitten." Zo melden bedrijven in de eerste weken van het jaar veertig tot vijftig procent omzetverlies te hebben geleden. Ook moest een werkgever tien mensen ontslaan.

Sommige meldingen komen van mensen die aangeven alleen nog maar naar het buitenland te gaan voor alle boodschappen. Ook hun buren zouden dat doen. Pompstationhouders geven volgens Buma aan dat ze niet alleen minder diesel en lpg verkopen, maar dat ook in hun winkels minder wordt verkocht. "Dat is natuurlijk aan elkaar gerelateerd."

De CDA-leider stelt ook te hebben gehoord dat kleine brouwerijen die verkopen in de omgeving in de problemen komen. Daar zijn volgens hem echter nog geen meldingen binnengekomen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kan niet nog tot halverwege het jaar wachten om te kijken wat de gevolgen zijn, vindt Buma. "Dan heeft hij echt de acute problemen volkomen onderschat. Mensen staat nu het water aan de lippen. Het is echt een kwestie van weken. Dan kan je niet tot halverwege het jaar wachten."

De accijnsverhoging moet zo snel mogelijk van tafel, aldus Buma. Daarvoor heeft hij nog een extra argument, vertelt de CDA-leider: Weekers krijgt ook geen geld binnen als mensen in het buitenland benzine en drank kopen.


Buma: veel klachten pomphouders grensstreek (NOS)

Minder barrières voor wereldhandel

Ministers van handel van de belangrijkste economieën ter wereld zijn het er zaterdag in Davos over eens geworden de wereldwijde handel extra impulsen te geven. In de marge van het Wereld Economisch Forum, waarvan zaterdag de slotdag was, besloten de ministers uit China, de Europese Unie, Japan, de Verenigde Staten en vijftien andere landen voort te bouwen op een top van de Wereldhandelsorganisatie op Bali in december.

Op Bali werd door de lidstaten van de WTO besloten korte metten te maken met invoertarieven en douaneprocedures. Dat 'positieve momentum' kreeg zaterdag een vervolg. Moeilijke onderwerpen als landbouw, toegang tot de markt en diensten moeten besproken worden, aldus de ministers. Daarbij moet met name worden ingegaan op 'kwesties die belangrijk zijn voor de minst ontwikkelde landen'.

Het akkoord van Bali zou op lange termijn een biljoen dollar meer voor de wereldhandel kunnen betekenen.

Bertens uitgeschakeld in kwalificatie Parijs

Kiki Bertens doet komende week niet mee aan het WTA-toernooi van Parijs. De Wateringse tennisster verloor in de eerste kwalificatieronde in de sporttempel Bercy van thuisspeelster Pauline Parmentier: 3-6 en 4-6. Bertens is de nummer 93 van de wereld, Parmentier staat 238e.

Beide vrouwen pakten vroeg in de eerste set een keer de opslag van de ander af. Bij 3-3 liet Bertens vervolgens een nieuwe breakkans onbenut. Een game later sloeg de Française wel toe en serveerde ze vervolgens de set uit.

Ook in het tweede bedrijf begon Parmentier vervolgens met een break, maar in de zesde game trok Bertens de stand weer gelijk. De Nederlandse, die bij de Australian Open in de eerste ronde verloor van Ana Ivanovic, liep daarna echter tegen een nieuwe break aan en Parmentier gaf de zege niet meer uit handen.

Jans kan nog niet trots zijn op PEC

Ron Jans had niet per se goede woorden over voor zijn ploeg na de overwinning op NAC Breda. Zijn ploeg PEC Zwolle won met 2-1, maar maakte bijna geen aanspraak op de drie punten. NAC legde de club druk op, maar moest de punten uiteindelijk uit handen geven.

"Best mooi om eens op een lelijke manier te winnen. Dat kunnen wij niet zo goed", vertelt Jans voor de camera's van FOX Sports. "Ik zei in de rust: ik baal van jullie. NAC speelde matig maar wij ook. We deden niets met het vele balbezit."

"Over de strijdlust ben ik heel tevreden. Om trots te zijn op de ploeg moet er nog wel wat gebeuren", legt de ervaren Eredivisie-oefenmeester uit. "Dit was een cruciale wedstrijd. Verlies je hier dan wordt het heel spannend in de strijd tegen degradatie."

In Zwolle wordt er ineens weer over degradatie gesproken, terwijl PEC als een dolle stier aan het seizoen begon. De formatie van Jans pakte aan de lopende band punten en er werd zelfs even aan Europees voetbal gedacht. Sinds oktober werd er echter al niet meer gewonnen.

[Serie A] Juventus met tien man naar remise in Rome

Juventus heeft zaterdagavond twee punten laten liggen in Stadio Olimpico in Rome. De Italiaanse koploper werd in bedwang gehouden door SS Lazio.

De topper in de Serie A kwam na ongeveer een kwartier spelen op gang toen Miroslav Klose dichtbij de openingstreffer was. Gianluigi Buffon behandelde een terugspeelbal helemaal verkeerd, waarmee de doelman Klose de kans gaf te scoren. De Duitser schoot de bal echter net naast.

Ook bij het volgende doelgevaar speelden Buffon en Klose de hoofdrol. Halverwege de eerste helft moest de ervaren Italiaan alvast gaan douchen, omdat hij in het strafschopgebied een overtreding maakte op de doorgebroken spits van Lazio. Antonio Candreva passeerde vervolgens vanaf elf meter invaller-doelman Marco Storari: 1-0.

Ondanks de ondertalsituatie werd ook Juventus gevaarlijk. Fernando Llorente kreeg bij een volley echter niet genoeg snelheid in de bal. Kort voor de pauze dacht Lazio opnieuw aan een strafschop, toen Leonardo Bonucci een handsbal maakte. Scheidsrechter Massa wees dit keer niet naar de stip.

Juventus verloor sinds december 2003 niet meer in de Serie A van Lazio, en de Oude Dame wilde dat uiteraard graag zo houden. Llorente gaf de bezoekers na een uur de gelegenheid om die reeks te verlengen. De Spanjaard kopte beheerst de 1-1 binnen na een fraaie combinatie aan de rechterkant tussen Stephan Lichtsteiner en Carlos Tévez.

Meteen daarna was Tévez zelfs in de buurt van nog een goal voor Juve, maar doelman Berisha kon de bal met zijn linkerarm nog net keren. Aan de andere kant maakte Klose bijna zijn tweede goal van de avond.

De grootste kans op de winnende goal was na 88 minuten voor Keita Baldé. Het schot van de invaller, die amper twee minuten in het veld stond, belandde op de paal. Het duel eindigde daardoor in 1-1. Juventus heeft nu negen punten voorsprong op AS Roma, dat zondag op bezoek gaat bij Hellas Verona.

Oppositie Oekraine wijst aanbod af

De oppositie in Oekraïne treedt niet toe tot de regering. Dat heeft oppositieleider Vitali Klitsjko zaterdag gezegd tegen zijn aanhangers in Kiev.

President Viktor Janoekovitsj had hooggeplaatste oppositieleden posten in de regering aangeboden. Zo kon oppositieleider Arseni Jatsenjoek premier worden. Oud-bokskampioen Klitsjko mocht van Janoekovitsj aan de slag als vicepremier. Ook toonde de president zich bereid een nieuwe grondwet op te stellen en een interim-regering te installeren.

Janoekovitsj had een wijziging naar een parlementair-presidentiële republiek voorgesteld. Daarin zou de premier meer macht krijgen. In plaats van dat deze zoals nu door de president wordt benoemd zou de eerste minister dan worden gekozen wordt door het parlement. Maar de oppositie wil dat Janoekovitsj opstapt en eist verkiezingen.

'Oppositie Oekraine wijst aanbod regering af'
Oppositie Oekraine wijst aanbod af (Foto: ANP)

Pellè eist meer agressie van Feyenoorders

Graziano Pellè had gehoopt dat Feyenoord feller in de duels zou springen dan de club deed in het verloren duel met ADO Den Haag.

De Italiaanse aanvaller leek Feyenoord te redden met een assist en een doelpunt, maar kwam uiteindelijk bedrogen uit. Roland Alberg scoorde namens ADO Den Haag de winnende treffer, waardoor de Rotterdammers hun titelaspiraties weer even in de ijskast moeten zetten.

"We hadden geen twee goals moeten weggeven. We moeten meer agressie tonen", zei de goaltjesdief na afloop van de wedstrijd voor de camera's van FOX Sports.

Door het gebrek aan agressie zag Pellè de nederlaag aankomen. Al kwam Feyenoord nog wel terug op een 2-2 gelijkspel. "We dachten toen dat we gingen winnen, maar we kregen de derde goal tegen en het was gedaan", constateerde hij.

Voor Pellè betekende de wedstrijd tegen ADO op persoonlijk gebied een nieuw hoogtepunt. De Italiaan scoorde weer en schroefde zijn seizoenstotaal daarmee op naar vijftien doelpunten.

Op collectief vlak moet Feyenoord echter een pas op de plaats maken. De club had FC Twente minimaal een dag voorbij kunnen gaan op de ranglijst. Daar komt nu echter weinig van terecht. ADO kon door de zege afscheid nemen van de laatste plaats in de Eredivisie.

[upd] Hollande en Trierweiler uit elkaar

President Hollande en Valérie Trierweiler zijn uit elkaar. Dat meldt de krant Le Journal du Dimanche. Later vandaag zal er een officieel communiqué volgen.

Eerder werd bekend dat Hollande een affaire heeft met de 41-jarige actrice Julie Gayet. De relatie van Hollande en Trierweiler blijkt daar dus niet tegen bestand te zijn geweest.

Nadat de affaire uitlekte via het roddelblad Closer stortte Trierweiler in en werd ze zelfs enige tijd in het ziekenhuis opgenomen. Het besluit om uit elkaar te gaan zouden de twee donderdag bij een etentje hebben genomen.

Update 22.55 uur:
De Franse president François Hollande en première dame Valérie Trierweiler hebben definitief een punt achter hun relatie gezet. Dat heeft Hollande het Franse persbureau AFP zaterdag telefonisch medegedeeld.

Hollande en Trierweiler waren zeven jaar bij elkaar, maar waren niet getrouwd. Er zou zijn afgesproken dat Trierweiler in hun appartement in het 15e arrondissement blijft wonen.

'Weinig bereikt' op Syriëtop

In de twee korte samenkomsten in Genève tussen de Syrische regering en oppositie is 'niet veel bereikt'. Dat heeft de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga Lakhmar Brahimi zaterdag gezegd op een persconferentie over de vredestop.

De moeizaam tot stand gekomen gesprekken gaan zondag verder. Dan zal geprobeerd worden of er overeenstemming bereikt kan worden over humanitaire hulp - het enige gespreksonderwerp waarover de twee partijen bereid lijken te spreken.

"De situatie is erg moeilijk en zeer, zeer ingewikkeld en we doen geen stappen maar halve stappen vooruit", aldus Brahimi.

Regering en oppositie keken elkaar zaterdag voor het eerst in de ogen. Veel meer dan dat gebeurde er niet. Bemiddelaar Brahimi was de enige die tijdens de twee overlegrondes het woord voerde.

Plotseling is het winter

Voor het eerst deze winter ziet het er buiten winters uit. Sneeuwbuien troffen zaterdag voor het eerst op grote schaal het noordoosten van Nederland, waardoor het verkeer last had van gladheid, zo meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Zoutstrooiers trokken er voor het eerst massaal op uit. Ernstige ongevallen hadden zich omstreeks half tien nog niet voorgedaan.

In Zeeland en Zuid-Holland kwam de neerslag in de vorm van regen naar beneden en bestond de overlast vooral uit harde windstoten. In Middelburg was de brandweer op diverse plekken bezig met het rapen van dakpannen.

In Brabant vond zaterdagavond op de A27 een ongeval plaats waarbij vier auto's waren betrokken. Er was een gewonde die door de brandweer uit zijn voertuig moest worden bevrijd, aldus de politie. De snelweg werd tussen knooppunt Hooipolder en Oosterhout afgesloten voor het verkeer. De oorzaak is nog niet bekend.

Plotseling is het winter
Plotseling is het winter (Foto: ANP)

Lurling bevestigt rentree bij Heerenveen

Anthony Lurling keert terug bij sc Heerenveen. De aanvaller (36) zegt dat de deal tussen Heerenveen en NAC Breda nagenoeg rond is.

Lurling meldt tegenover Voetbal International dat de overgang in een afrondende fase zit. De twee clubs hebben volgens de routinier maandag nog een gesprek om de deal te beklinken. Behalve sc Heerenveen was ook ADO Den Haag geïnteresseerd, maar Lurling kiest voor een rentree in Friesland.

Tussen 1999 en 2002 speelde de Brabander ook voor Heerenveen. Met de Friese club was Lurling nog actief in de Champions League. "Ik zou erover liegen als ik zeg: dit doet me niets", zei de ervaren aanvaller in gesprek met Voetbal International. "Ik heb toch een mooie tijd gehad in SC Heerenveen."

Lurling leefde in Breda in onmin met trainer Nebojsa Gudelj. De coach liet de Bosschenaar buiten de selectie voor het uitduel met AZ. Lurling voelde zich gekrenkt en kondigde direct aan naar een nieuwe club op zoek te gaan. Tegen PEC Zwolle ontbreekt hij vanwege een blessure, meldt NAC.

Vanaf het seizoen 2007/08 was Lurling een vaste waarde bij de Bredanaars. Tegen PEC Zwolle stond eerder nog een huldiging op het programma. De aanvaller speelde onlangs tegen Ajax zijn 250ste wedstrijd voor NAC, maar vanwege de soap rond Lurling, wel aanwezig bij de wedstrijd, gaat die vooralsnog niet door.

Lurling (l) in duel met Rudge van Roda JC. (Foto: Pro Shots)

Uitslag PSV - AZ

Om 20.45 uur begon de Eredivisiewedstrijd tussen PSV en AZ. Door een vroege goal van Jetro Willems in de derde minuut won PSV de wedstrijd met 1-0, waardoor de ploeg stijgt naar de zesde plaats. Bekijk hieronder de karakteristieken.


PSV'er Depay in duel met AZ-spelers Gudmundsson (l) en Reijnen (r). (Foto: Pro Shots)

PSV

1 - 0

AZ

 3' Willems    
 
 Gele kaart: Willems, Depay (PSV), Gudelj, Reijnen, A. Jóhannsson, Wuytens (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Hendrix/66)
Park
Maher
Schaars (Hiljemark/78)
Ruiz (Narsingh/90+1)
Locadia
Depay
  Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz (Henriksen/79)
Elm
Gudmundsson (Lewis/72)
A. Jóhannsson
Beerens

Koeman: "Ik heb me geërgerd"

Ronald Koeman was na de nederlaag van Feyenoord bij ADO Den Haag vooral teleurgesteld in de inzet van zijn spelers. De Rotterdammers verloren met 3-2.

"Ik heb me geërgerd. We beseften in mijn optiek niet voor 100 procent hoe belangrijk inzet is. Dat past niet bij mij, bij wat ik van een elftal wil zien. Dat is de grootste teleurstelling", reageerde Koeman voor de camera's van FOX Sports.

Volgens de trainer ging het bij Feyenoord al vanaf de eerste minuut mis. "Daar heb ik voor gewaarschuwd, maar dan moet ik mezelf afvragen of ik de juiste snaar kan raken." De Rotterdammers werkten na de pauze een 2-0 achterstand weg, maar drie minuten later viel toch de winnende goal voor ADO.

"We hebben in ieder geval reactie getoond, maar het is ongelofelijk dat we nog een derde goal tegen krijgen." Volgens Koeman heeft de nederlaag geen invloed op de beslissing die hij binnenkort moet nemen over zijn toekomst. Technisch directeur Martin van Geel wil het contract van de coach graag verlengen.

Eerder gaf Koeman al aan dat hij er grotendeels uit is. "Deze nederlaag heeft daar geen invloed op."

[FA Cup] Heitinga scoort voor winnend Everton

John Heitinga heeft zaterdag zijn steentje bijgedragen aan een 4-0 zege van Everton in de FA Cup. Stevenage moest het in de vierde ronde van het bekertoernooi ontgelden. Nadat Steven Naismith in de eerste helft twee keer had gescoord, kopte Heitinga de 3-0 binnen. De Nederlandse verdediger staat op het punt de club uit Liverpool te verlaten. Magaye Gueye maakte in de slotfase de vierde goal.

Het duel tussen de twee clubs, die elkaar eerder dit seizoen ook in de League Cup al tegen waren gekomen, werd ontsierd door een zware blessure van Bryan Oviedo. De Costa Ricaan van Everton werd na een overtreding halverwege de eerste helft met een tweevoudige beenbreuk van het veld gedragen.

Hekman wint op de Weissensee

Gary Hekman heeft op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee de Aart Koopmans Memorial gewonnen. Hij bleef na een wedstrijd over honderd kilometer Jouke Hoogeveen en Frank Vreugdenhil voor.

Op twee ronden voor het eind leek het nog mis te gaan voor Hekman en zijn ploeg toen ze de slag hadden gemist. Simon Schouten had een grote voorsprong gepakt en leek op weg naar de zege. "Ik dacht dat we ernaast gingen grijpen", erkende Hekman na afloop. "Op dat moment zag ik Jan Maarten Heideman onderdoor komen. Die zat eerder al helemaal kapot, maar toch pakte hij nu weer de kop en begon enorm te sleuren. Ongelooflijk. Die man is 40, maar hij heeft negen levens. En hij heeft ze vandaag allemaal gebruikt."

Pas in de laatste kilomter werd Schouten ingelopen, waarna Hekman de sprint won. Bij de dames werd de wedstrijd gewonnen door Carla Zielman, zij bleef na tachtig kilometer Mariska Huisman en Sharon Hendriks voor.

Er word komende week nog meer geschaatst op de Weissensee. Zo staan daar nog het Open NK en de Alternatieve Elfstedentocht op het programma. "Er komt nog een heel mooi ONK aan. Dat wil ik ook graag winnen, " aldus Hekman, die dan wel zal moeten afrekenen met Arjan Stroetinga. Die was vandaag, net als de rest van de BAM ploeg, afwezig en klopte Hekman eerder deze maand bij het NK op kunstijs.

[Bundesliga] Eintracht Frankfurt wint van Hertha BSC

Eintracht Frankfurt heeft zaterdag Hertha BSC verslagen in de Bundesliga. In de Commerzbank Arena in Frankfurt werd het 1-0 voor de thuisploeg. Alexander Meier scoorde in de 36e minuut de winnende treffer.

Door de zege verlaat Eintracht de degradatiezone. Met achttien punten uit evenzoveel wedstrijden staat de club nu veertiende. Nummer zestien Hamburger SV, de bovenste ploeg in de gevarenzone, staat op zestien punten. Hertha, de ploeg van trainer Jos Luhukay, staat met 28 punten zesde. Schalke 04, dat zondag nog tegen HSV speelt, hijgt de Berlijners echter in de nek.

Quintana dicht bij eindzege Ronde van San Luis

Nairo Quintana nadert de eindzege in de Ronde van San Luis. De Colombiaan van Movistar werd zaterdag derde in de koninginnerit van de Argentijnse ronde. Daarmee vergrootte Quintana zijn voorsprong in het algemeen klassement op Phillip Gaiman. De Amerikaan van Garmin-Sharp was tweede. Zondag is de slotrit van de rittenkoers.

De beslissing zaterdag viel op de slotklim naar Mirador del Sol. Quintana maakte zich met de Argentijn Sergio Godoy (San Luis) en zijn mede-Colombiaan Julian Arredondo (Trek) los van het peloton. In de laatste meters bleek Arredondo over de beste sprint te beschikken. Hij pakte zo zijn tweede ritwinst in de Ronde van San Luis.

Uitslagen Eredivisie 25/01/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Roda JC nam het op tegen FC Utrecht, en de ploeg uit Kerkrade wist met 1-0 te winnen. In Breda ging PEC Zwolle op bezoek bij NAC Breda. De Zwollenaren namen drie punten mee naar huis, want de wedstrijd werd met 1-2 gewonnen. Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijden.

Keeper Filip Kurto van Roda JC in duel met Tommy Oar van FC Utrecht. (Foto: Pro Shots)

Roda JC

1 - 0

FC Utrecht

 34' Hupperts    
 
 Gele kaart: Heerings (FC Utrecht)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.905
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen (Monteyne/38)
Luijckx
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Paulissen (Höcher/80)
Shkurtaj (Pluim/67)
  Ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
v.d. Maarel
Sarota
Diemers (Agudelo/58)
Toornstra
Ayoub
Oar
De Ridder


NAC-speler Jeffrey Sarpong aan de bal, met Zwolle-speler Bram van Polen. (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

1 - 2

PEC Zwolle

 19' Suk    50' Fernandez (pen) 
 75' Saymak 
 
 Gele kaart: Klich (PEC Zwolle)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.150
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d. Weg
Suk
Hadouir (Tighadouini/73)
Gilissen (Hooi/79)
Verbeek (Perica/66)
Poepon
Sarpong
  Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Klich
Mokotjo
Drost (Karagounis/46)
Saymak
Fernandez
Thomas (Mahmudov/65)

Geld gevraagd voor Holocaustmonument

Het Nederlands Auschwitz Comité is zaterdag begonnen met een actie voor de bouw van een Holocaustnamenmonument dat in Amsterdam moet komen te staan. Daarmee moet Nederland voor het eerst een gedenkteken krijgen waar de namen staan van de 102 duizend joden en 220 zigeuners die slachtoffer werden van de Holocaust, meldt het comité zaterdag.

Tot nog toe kent Nederland geen monument waar de slachtoffers met naam en toenaam worden genoemd. "Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen gedenken", aldus het comité. Bovendien laat een monument met meer dan 102 duizend namen volgens het comité toekomstige generaties zien waar de 'waanzin van racisme en discriminatie uiteindelijk toe kan leiden'.

Mensen kunnen helpen het monument te realiseren door voor vijftig euro per naam een of meer namen van de slachtoffers te adopteren via de website holocaustmonument.nl. Het monument, dat in het Wertheimpark in Amsterdam moet komen, wordt ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind.

Mogelijk 32 bejaarden dood bij brand

De brand die eerder deze week een seniorencomplex in het Canadese Quebec in de as legde heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Omdat nog eens 24 bewoners worden vermist, houdt de politie er ernstig rekening mee dat er in totaal 32 doden zijn gevallen. Dat zei zij zaterdag.

De oorzaak van de brand donderdag in het stadje L'Isle Verte wordt nog onderzocht. Reddingsdiensten zochten zaterdag wederom naar de vermisten.

Naakte man met zak dildo's bedreigt kroeggangers

De sfeer was goed, goudgeel bier vloeide rijkelijk en al met al was het een idyllische avond in de pub White Heart in Stoke-on-Trent, Engeland, de stad waar zanger Robbie Williams opgroeide. Plots werd de rust verstoord door een 51-jarige man die volgens de politie 'in een staat van naaktheid' was. Ook had hij een zak dildo's bij zich.

Het klinkt absurd en dat moet het ongetwijfeld ook zijn geweest. De man, David Sherratt genaamd, had geen broek of onderbroek aan en torste zoals gezegd een zak met kunstmatige penissen met zich mee. Omdat een heel aantal kroeggangers niet erg vrolijk werden van het gebeuren en de man bedenkelijk aankeken, zei hij: "Als er iemand een probleem heeft met mijn naaktheid, dan vechten we het buiten uit." 

De politie werd niet eens gebeld door de dildo's, door de naaktheid of door de mans constante beweringen dat hij wilde vechten met eenieder die problemen had. Pas toen hij de straat weer op liep en kinderen begon lastig te vallen vond de barkeeper het welletjes. Eenmaal gebeld arriveerden de bobbies echter al snel en namen ze de man mee.

Die gaf bij de arrestatie ruiterlijk toe 'misschien wat teveel amfetamine' gebruikt te hebben. Behalve dildo's werden in de mans zak ook amfetamine en kleding aangetroffen, waaronder een jas. Die bleek de man ook nog eens gestolen te hebben.

Hoewel Sherratts advocaat bij de eerste rechtszitting donderdag stelde dat zijn cliënt een drankprobleem heeft en daarom met amfetamine de werkdag door probeert te komen, is er nog geen uitspraak geweest, noch is de strafeis van het lokale OM bekend. Het lijkt er echter op dat de man professionele hulp beter dan werk- of celstraf kan gebruiken.  

'Meest gehate man van internet' opgepakt

Ongewild naaktfoto's van een ander op internet zetten is een kutstreek. Als je daar ook nog eens persoonlijke informatie van het slachtoffer bij zet, ben je een enorme klootzak. Hunter Moore deed het voor wat centen en dat leverde hem de titel 'meest gehate man van het internet' op. En nu een flinke aanklacht.

Moore (27) baatte de populaire 'wraakpornosite' isanyoneup.com uit. Kwade exen konden daar pikante foto's van hun voormalige partners naartoe sturen, liefst met naam en toenaam van de gefotografeerde. Als anderen niet genoeg foto's en info stuurden, ging Moore zelf op zoek.

Daarvoor schakelde hij hacker Charles Evens in. Evens moest inbreken in e-mail- en socialmediaprofielen van liefst aantrekkelijke dames en heren. De naaktfoto's die hij vond, sluisde hij door naar Moore. Het is onbekend hoeveel mensen op deze manier gedupeerd werden door het duo.

Uit e-mails die Evens en Moore in 2011 en 2012 uitwisselden, blijkt volgens het OM van Los Angeles duidelijk dat de twee illegaal bezig waren. Ze worden daarom aangeklaagd voor samenzwering, zeven gevallen van identiteitsdiefstal en zeven gevallen van computervredebreuk. Ze kijken mogelijk tegen vijf jaar celstraf aan.

Hoewel zijn site verdwenen is - het domein is verkocht aan een anti-pestsite - is Moores imago nog lang niet weg. Hij heeft er dan ook jaren alles aan gedaan om zijn imago als 'de meeste gehate man van het internet' te cultiveren, onder meer door zijn slachtoffers te koeioneren.

[JL] Dordrecht zes punten los na winst op Achilles '29

FC Dordrecht heeft zijn koppositie in de Eerste Divisie zaterdag verstevigd. In eigen huis werd Achilles '29 met 4-2 aan de kant gezet. Door de winst is het gat tussen de Dordtenaren en naaste belager FC Eindhoven zes punten. Achilles blijft voorlaatste.

Via Yoëll van Nieff stond Dordrecht al na vier minuten op voorsprong. De aanvaller tekende een klein kwartier later ook voor de 2-0 en al in de 19e minuut zette Erixon Danso de 3-0 op het scorebord.

Na de rust liet Dordrecht de bezoekers uit Groesbeek terugkomen in de wedstrijd. In de 58e minuut maakte Thijs Hendriks de 3-1. Negen minuten later bracht Remon van Bochoven Achilles met de 3-2 echt terug in de partij. Dat deed Dordrecht wakker schrikken en een minuut later had Danso de marge weer naar twee goals getild.

[PD] Real Madrid simpel voorbij Granada

Real Madrid heeft zaterdag een simpele zege geboekt op Granada. In het Santiago Bernabéu werd het 2-0 door doelpunten van Cristiano Ronaldo en Karim Benzema. De eerste schoot uit de draai raak, de tweede rondde een goede aanval van dichtbij af.

Voor de wedstrijd toonde Cristiano Ronaldo de Gouden Bal aan het Madrileense publiek. Daarna zette Real Granada vast op eigen helft, maar het overwicht kon niet in een goal worden uitgedrukt. Dat lukte pas na rust door een individuele actie van Ronaldo. Benzema gooide een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot.

Door de zege is Real koploper in de Primera Division. Met 53 punten heeft het een voorsprong van twee punten op FC Barcelona en Atlético Madrid. Die twee clubs komen zondag pas in actie.

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

In Den Haag nam ADO het op tegen Feyenoord. De thuisclub won met 3-2 van de Rotterdamse gasten. ADO stond halverwege de wedstrijd 2-0 voor. Halverwege de tweede helft kwam Feyenoord ook twee keer tot scoren. Het was uiteindelijk Roland Alberg die de winnende treffer maakte voor ADO Den Haag. 

ADO Den Haag

3 - 2

Feyenoord

 36' Beugelsdijk
 45+3' Bakker
 77' Alberg
   68' Clasie 
 74' Pellè 
 
 Gele kaart: Schet, Alberg (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12789
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Zuiverloon
Beugelsdijk
Meijers
Bakker (Kanon/86)
Holla
v.Haaren
Alberg
v.Duinen
Schet (Merencia/90)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Nelom/54)
Martins Indi
Clasie
Immers
Goossens
Schaken (Armenteros/46)
Pellè
Boëtius (Te Vrede/82)

Dikke Chocobo voor PlayStation 4-versie Final Fantasy XIV

Final Fantasy XIV komt 14 april naar PlayStation 4 en de collector's edition krijgt twee gratis in-game items: een Moogle Minion en een Fat Chocobo Mount. Gamers die al een CE hebben voor pc of PlayStation 3 krijgen gratis de items zodra de game voor PS4 verschijnt.

De bèta voor Final Fantasy XIV op PlayStation 4 start op 22 februari voor iedereen die de PS3-versie gespeeld heeft en nu ook Sony's nieuwste heeft.

Luyendyk opgenomen in Motorsports Hall of Fame

Arie Luyendyk wordt in augustus opgenomen in de Motorsports Hall of Fame of America. Het Amerikaanse pantheon van de gemotoriseerde sport maakte dat vrijdag bekend. De 60-jarige Zuid-Hollander vierde zijn grootste successen in de Verenigde Staten. In 1990 en 1997 won hij de Indianapolis 500.

Luyendyk reed zijn eerste race in de Indycar in 1984 en een jaar later reed hij zijn eerste volledige seizoen. Hij werd toen gelijk tot beste nieuweling gekozen bij zowel de Indycar als de Indy 500. Zijn zege in de Indy 500 in 1990 was gelijk zijn eerste overwinning in een Indycar.

In 1991 werd hij op de 'Brickyard' derde en in 1993 kwam hij als tweede over de streep. In 1997 won hij de Indy 500 opnieuw en een jaar later reed hij zijn laatste volledige seizoen. In 1999, 2001 en 2002 deed hij ook nog mee aan de legendarische race. In 2003 besloot hij na een crash in de training de race te laten voor wat hij was.

Timmermans pakt diplomaten aan

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, nooit te beroerd om in de publiciteit te komen, wil buitenlandse diplomaten die in Nederland een misdrijf hebben begaan, harder aanpakken. Dergelijk gedrag zou vaker moeten leiden tot strafrechtelijke vervolging. Dat zei hij zaterdagavond tegen RTL Nieuws. Meer dan de helft van deze diplomaten was betrokken bij een incident in Nederland.

Buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf, zo blijkt uit het onderzoek van de omroep, die een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur deed. Het gaat onder meer om huiselijk geweld, banden met de drugshandel, winkeldiefstal en wangedrag in het verkeer. De daders ontlopen strafvervolging omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten. Daarnaast is er sprake van circa 800 lichtere voorvallen, waarvan het overgrote deel een verkeersdelict is.

"Het is voor diplomaten bijzonder vervelend wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt", aldus Timmermans zaterdag in een verklaring. "Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen." In ernstige gevallen kan het ministerie vragen de immuniteit op te heffen. Dat gebeurde de afgelopen jaren drie keer. Enkele dagen geleden beloofde Timmermans de Tweede Kamer al dat hij in februari duidelijk zal maken hoe hij diplomaten die verkeersboetes niet betalen, wil gaan aanpakken. Hij vindt het aantal misdragingen veel te hoog.

Timmermans pakt diplomaten aan
Timmermans pakt diplomaten aan (Foto: ANP)

23-jarige 'photobomber' doodgetrapt

Het zal je maar overkomen: sta je net te poseren voor een foto van jou en je vriendinnetjes voor een nachtclub, loopt er terwijl de foto wordt afgeklikt iemand langs. We vinden het nooit leuk als 't gebeurt, maar toen stappende meisjes in Santa Ana, Californië 'gephotobombed' werden door de 23-jarige Annie Hung Pham, moest zij het met de dood bekopen.

De jongedames waren er niet van gediend dat hun foto verpest was en vielen Annie, bijnaam Kim, aan. Gelukkig legde iemand het incident vast met een mobieltje, naar aanleiding waarvan inmiddels al twee gewelddadige dames zijn opgepakt.

De lokale politie stelt: "Twee of drie vrouwelijke verdachten sloegen haar tegen de grond, gingen haar te lijf en trapten haar in elkaar. Daarna vluchtten ze weg." 'Kim' Pham werd bewusteloos en zwaargewond door hulpdiensten aangetroffen en onmiddellijk naar het ziekenhuis vervoerd. Daar overleed ze aan haar verwondingen.

Eén van de opgepakte verdachten ontkent iets met de misdaad te hebben. De politie zoekt ondertussen nog twee dames en twee heren die mogelijk betrokken waren bij het voorval. Het zou gaan om Latijns-Amerikaanse vrouwen tussen de twintig en 25 jaar oud.

De moraal van het verhaal is dit keer dat je goed uit moet kijken als de jeugd van tegenwoordig een foto van elkaar aan het maken is. Photobombing kan dodelijk zijn.

Tevens lijkt de huidige generatie jongelingen wereldwijd in een dermate ernstige normen- en waardencrisis verzand, dat onderhand alleen een gigantische oorlog het tij nog kan keren. De bittere ironie is echter dat de huidige computer-, gadget- en telefoonverslaafde jeugd vermoedelijk tegelijkertijd slechter dan ooit zal presteren op het slagveld.

Schietpartij in winkelcentrum: 3 doden

Zaterdagochtend rond kwart over elf (lokale tijd) werden schoten gehoord in een winkelcentrum in het tussen Baltimore en Washington gelegen voorstadje Columbia. De opgetrommelde politie trof daarop drie doden aan.

De schutter lijkt er daar één van te zijn geweest, aangezien vlakbij één van de stoffelijke overschotten een wapen en munitie werd gevonden. Tot dusver stellen agenten nog niks te weten over de identiteit van de slachtoffers.

'Penny' koopt huis Khloé Kardashian

Khloé Kardashian en Lamar Odom hebben het huis waar ze samenwoonden verkocht aan Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De twee zouden flinke winst hebben gemaakt.

De 29-jarige Kardashian en 34-jarige Odom kochten het stulpje, dat zeven slaapkamers telt, in 2009 voor 3,95 miljoen dollar. Vorig jaar werd het optrekje te koop gezet. De realityster en haar ex verkochten het huis volgens ingewijden voor 5,49 miljoen dollar.

Naar verluidt is Khloé op zoek naar een nieuw huis in de buurt van haar moeder. De realityster vroeg in december de scheiding van basketballer Odom aan. Hun huwelijk verkeerde al maanden in zwaar weer omdat Odom met een drugsverslaving zou kampen en hij Kardashian meerdere keren bedrogen zou hebben.

Diplomaten blijken vaak crimineel

Buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich in Nederland sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

Het gaat onder meer om huiselijk geweld, winkeldiefstal en wangedrag in het verkeer. RTL Nieuws meldt dit op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De daders kunnen niet worden vervolgd omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten.

Joden krijgen varkenskoppen

Bij de belangrijkste synagoge in Rome, de Israëlische ambassade en een museum in de Italiaanse hoofdstad waar een tentoonstelling over de Holocaust wordt gehouden zijn drie dozen met varkenskoppen afgeleverd. De politie heeft de zaak overgedragen aan de terreurbestrijding, liet zij zaterdag weten.

De dozen werden vrijdag bezorgd, drie dagen voor de internationale herdenkingsdag voor slachtoffers van de Holocaust. Burgemeester van Rome Ignazio Marino veroordeelde in een twitterbericht wat hij intimidatie van de joodse gemeenschap noemde.

Volgens lokale media is zaterdag ook antisemitische graffiti aangetroffen op een gebouw van de gemeente in Rome.

Wethouder geslagen in tram 7

De Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) is in de tram geslagen toen hij twee vrouwen beschermde. De vrouwen kregen racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd van een man, meldt de wethouder op Twitter. Samen met andere passagiers zette de wethouder de man de tram uit.

Het voorval vond plaats op tramlijn 7, die op de route tussen het Flevopark en het Sloterpark rijdt, via onder meer het Weesperplein en het Leidseplein. De man beet de vrouwen volgens Hilhorst onder meer toe dat ze terug moesten naar hun eigen land. De man zou hebben beweerd zelf wel in Nederland te zijn geboren.

Tegenover AT5 heeft de wethouder laten weten dat de twee vrouwen volgens hem van Marokkaanse afkomst zijn. De man kwam tegelijk met hen de tram in. Hij zou tussen de vrouwen in zijn gaan staan en hebben geprobeerd de man te kalmeren. "Kreeg een knal voor mijn kop", aldus Hilhorst op Twitter.

De wethouder zou aan het incident aan dikke lip over hebben gehouden. Hij zou niet van plan zijn aangifte te doen.

Hilhorst beheert de portefeuilles jeugd, onderwijs en financiën.

Roemenen jatten zich suf

Drie Roemenen zijn vrijdag in Eindhoven aangehouden voor mogelijk grootschalige winkeldiefstal. In de auto van een van hen vond de politie drie volle vuilniszakken met kleding waar de beveiligingslabels nog aan zaten.

Beveiligers van een winkel aan de Piazza hielden vrijdagmiddag een 23-jarige Roemeen aan op de Stationsweg, die ze hadden gevolgd omdat de man kleding uit de zaak had meegenomen met behulp van een zogenoemde geprepareerde tas. De man is overgedragen aan de politie.

In de auto van de Roemeen lagen de drie vuilniszakken. Even later kwam een 33-jarige Roemeense vrouw bij de geparkeerde auto aan. Zij had een tas vol mogelijk gestolen kleding bij zich en werd eveneens aangehouden.

Rond 16.45 uur werd een 39-jarige Roemeen betrapt bij een kledingzaak aan de Demer. Hij had ook een geprepareerde tas bij zich met daarin gestolen kleding en schoenen. De drie zitten vast. De politie zoekt uit waar de spullen vandaan komen en of de drie samenwerkten.

Bloedig jubileum Egyptische opstand

Met grootse georkestreerde optochten, compleet met dansende paarden en traditionele muziek, hebben de aanhangers van het Egyptische leger zaterdag de derde verjaardag van de Egyptische opstand herdacht. Tegelijkertijd traden veiligheidstroepen hard op tegen demonstranten van de verdreven president en Moslimbroeder Mohammed Morsi. Ook seculiere activisten, die zich tegen beide partijen verzetten, werden verjaagd.

De Morsi-aanhang greep het jubileum aan om aan momentum te winnen. Hun protestmarsen tegen het leger in Caïro en andere steden werden met grof geweld uiteengeslagen. Ten minste vier betogers werden gedood.

Duizenden voorstanders van legerleider Abdel Fatah el-Sissi verzamelden zich ondertussen op onder andere het Tahrirplein. De sfeer was grimmig en de aanwezigen riepen op tot de 'executie van de Broederschap'. Een vrouw met een conservatieve hoofddoek werd aangezien voor een sympathisant van de Moslimbroders en kreeg rake klappen, ook al riep zij een eenvoudige passant te zijn die onderweg was naar haar huis.

Diverse journalisten kregen er ook van langs. Sommigen werden door de politie aangehouden om ze tegen de menigte te beschermen. Een vrouwelijke journalist moest rennen voor haar leven. De betogers dachten dat ze voor Al-Jazeera werkte, een televisiezender die pro-Broederschap zou zijn. Agenten moesten haar ontzetten toen demonstranten haar met haar sjaal probeerden te wurgen.

Protestbijeenkomsten van seculiere jongerenbewegingen die in 2011 de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak aanvoerden werden eveneens door de politie opgebroken, al dan niet met behulp van traangas en geweld.

Islamisten gingen in diverse wijken in Caïro en andere steden de straat, maar raakten al vlug slaags met de politie. Betogers verbrandden foto's van El-Sissi, agenten dreven hen uiteen.

In de zuidelijke stad Minya werden twee betogers gedood en ook in voorsteden van Caïro vielen twee doden.

Bewoonster gewond en hond dood bij brand

Bij een brand in een flatwoning in Zoetermeer is zaterdag een vrouw gewond geraakt. De vrouw, die door buren uit haar woning is gered, is met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft in de woning nog een hond gevonden, die de brand niet overleefde.

De brand woedde rond 12.30 uur in de galerijflat op de derde etage aan het Savelsbos. De woning is volledig verwoest, laat een woordvoerder van de brandweer weten. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Vanwege de brand moesten verschillende omwonenden hun huis tijdelijk verlaten. Ze werden opgevangen in een kapsalon onderin de flat. De brandweer heeft hun woningen na de brand gecontroleerd en geventileerd, waarna de bewoners terug naar huis konden.

Heitinga vertrekt naar Galatasaray

Everton-verdediger John Heitinga heeft een nieuwe club gevonden. Volgens Voetbal International komt de mandekker de rest van het seizoen uit voor Galatasaray. Bij de Turkse topclub heeft hij een optie getekend om nog een seizoen voor Cim Bom Bom uit te komen.

Johnny komt bij Galatasaray Wesley Sneijder tegen, met wie hij samen bij Ajax en in het Nederlands elftal speelde. De 87-voudig international speelde onder meer de verloren WK-finale in 2010 waar hij met rood van het veld werd gestuurd.

Heitinga speelde dit seizoen slechts één competitieduel voor Everton. Een eerdere overgang naar West Ham United begin deze maand zag de verdediger niet zitten. In het seizoen 2008/09 droeg Heitinga ook nog de clubkleuren van Atlético Madrid. 

Minecraft verkoopt goed

Minecraft is niet te stoppen. Sinds de lancering op de PS3 op 17 december zijn er al meer dan 1 miljoen keer over de (virtuele) toonbank gegaan. Ondertussen is het spel ook al 10 miljoen keer verkocht voor de Xbox 360 en 13 miljoen keer voor de pc en Mac.

De Pocket Editie, een uitgeklede versie voor mobiele telefoons, is ook al 10 miljoen keer verkocht. Het is nu alleen maar afwachten of Minecraft ooit ook eens uitkomt voor de Wii U. De Xbox One, PS4 en PS Vita versie zijn ondertussen al onderweg. 

Minecraft Huis
Kan ik eindelijk mijn huisje upgraden!

[FA Cup] Manchester City kan blamage tegen Watford voorkomen

Manchester City is aan een enorme blamage ontkomen. In eigen huis kwam de ploeg op een 0-2 achterstand tegen Watford, maar Sergio Agüero en Aleksandar Kolarov zorgden toch voor een zege. Het werd 4-2. De motor van Manchester City draaide de afgelopen weken op volle toeren en laagvlieger Watford was dan ook gewaarschuwd.

De ploeg uit het Championship hoopte vooral een waarschijnlijke nederlaag in het Etihad Stadium zo beperkt mogelijk te houden, maar het liep volledig anders. Manuel Pellegrini begon met sterren als Yaya Touré, Jesús Navas en Sergio Agüero in de basis, maar de ploeg kwam niet in de wedstrijd. De bezoekers kwamen zelfs verrassend op voorsprong, maar geheel onverdiend was het niet. City speelde slordig en Watford maakte hier dankbaar gebruik van.

Fernando Forestieri kreeg de bal aan de linkerkant en snelde bewaker Martin Demichelis voorbij. De uitkomende Costel Pantilimon werd met een schuiver verslagen en Watford stond op voorsprong. Dit leverde gemor in het Etihad Stadium op en City schakelde een tandje bij. Watford liep achteruit, maar maakte de verrassing nog groter door na een halfuur op 0-2 te komen.

Opnieuw werd Demichelis op snelheid verslagen en ditmaal was het Troy Deeney die de Argentijn klopte. Pantilimon had ook dit keer geen antwoord op de inzet van een Watford-aanvaller. Na rust besloot Pellegrini om Vincent Kompany, Pablo Zabaleta en Steven Jovetic in de ploeg te brengen en City drong steeds meer aan.

Dat leverde na een uur spelen de aansluitingstreffer op. Edin Dzeko tikte een voorzet van Kolarov op doel, maar doelman Bond pareerde de inzet. Agüero stond echter klaar om de rebound in te schieten en bracht City terug in de wedstrijd.

De druk was bijna onhoudbaar in het laatste halfuur en uiteindelijk bezweek Watford. Agüero kreeg de bal op rand zestien en schoot met links hard en hoog raak. City wist dat de klus in de laatste tien minuten nog te klaren was en viel met man en macht aan. Drie minuten voor tijd leverde dat toch nog de zege op. Kolarov kreeg eeen afgeslagen corner voor zijn voeten en schoot vanaf 35 meter op doel. Bond had geen goed antwoord op dit schot, dat via zijn handen over de doellijn rolde.

In blessuretijd completeerde Agüero zijn hattrick met een kopbal toen Bond onder de bal door vloog. City kwam zo heel goed weg tegen Watford en ontkomt aan het spelen van een replay. De ploeg van Manuel Pellegrini plaatste zich met de 4-2 zege voor de vijfde ronde van de FA Cup.


Overige uitslagen wedstrijden 16.00 uur:

Sunderland - Kidderminster Harriers (5) 1–0  
Bolton Wanderers (2) - Cardiff City 0–1   
Southampton - Yeovil Town (2) 2–0  
Huddersfield Town (2) - Charlton Athletic (2) 0-1 
Port Vale (3) - Brighton & Hove Albion (2) 1–3  
Southend United (4) - Hull City 0–2  
Rochdale (4) - Sheffield Wednesday (2) 1–2 
Wigan Athletic (2) - Crystal Palace 2-1
Birmingham City (2) - Swansea City 1–2 

[Bundesliga] Baard Verbeek kan eraf, Nürnberg wint

Gertjan Verbeek mag zich weer scheren. Zijn ploeg 1. FC Nürnberg won zaterdag voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de Bundesliga.

Verbeek beloofde om zijn baard te laten staan, totdat Nürnberg een overwinning zou boeken in de competitie. TSG 1899 Hoffenheim kwam zaterdagmiddag langs en het leverde direct drie punten voor Verbeek en co. op.

Nürnberg kwam na 24 minuten op voorsprong. De Duitse Amerikaan Timothy Chandler gaf het publiek reden tot juichen, toen hij de bal van buiten de zestien tussen enkele verdedigers door in de korte hoek schoot. Aanvaller Josip Drmić zorgde vlak voor rust voor een marge van twee doelpunten na een prima aanval van de thuisploeg.

Na de pauze ging Nürnberg vrolijk door met scoren en was het Daniel Ginczek die een vlijmscherpe counter zorgvuldig afrondde. Verbeek kon rustig gaan zitten en het publiek in Nürnberg vermaakte zich met gevatte liederen over de baard van de trainer. Drmić bepaalde de eindstand vervolgens nog op 4-0, toen hij een voorzet van Kiyotake met de brost aan nam en in de hoek schoot.

Voor het eerst drie punten dus voor Nürnberg en Verbeek, die de laatste plaats nu volledig aan Eintracht Braunschweig overdragen. Die ploeg komt zondag echter nog in actie tegen Werder Bremen.

Goede gevoel terug bij Van Calker

Edwin van Calker is blij met zijn achtste plek bij het Europees kampioenschap bobslee in de tweemansbob. "Het goede gevoel is weer terug. De starttijden waren naar behoren en de afdalingen waren degelijk. We gaan met vertrouwen richting Sochi", zei hij zaterdag.

Woensdag kreeg Van Calker te horen dat hij door NOC*NSF werd aangewezen voor een startplek bij de Olympische Spelen op de tweemansbob, ondanks dat hij niet voldeed aan de nationale eisen. "Daar zijn wij bijzonder blij mee. We wilden het op eigen kracht doen, maar de tweemansbob bleef achter. We hebben tot het einde geknokt en dat het niet lukt op eigen kracht is een flinke teleurstelling."

Meedoen met de tweemansbob in Sochi betekent dat Van Calker extra afdalingen kan maken. "Zo leer je de baan toch beter kennen. Vooral met het oog op de viermansbob is het van belang dat we ook starten in de tweemansbob."

De resultaten in de tweemansbob bleven ook achter omdat de remmers van Van Calker, Bror van der Zijde en Sybren Jansma, kampen met blessures. "We hebben het zwaar gehad. We hebben veel moeten stoeien met verschillende remmers, omdat er vaak blessures waren, maar daar moet je maar mee dealen. Bror is weer inzetbaar en het is te hopen dat Sybren weer honderd procent inzetbaar is bij de Spelen. In Sochi kijken we wel welke remmer het beste kan starten bij de tweemansbob."

Dukurs prolongeert World Cup skeleton

Bij de afsluitende World Cup skeleton heeft Martins Dukurs opnieuw de winst gepakt. In Königssee was de Let voor de zesde keer in acht wedstrijden de beste, hij won de laatste vijf wedstrijden. De wedstrijd gold tevens als Europees kampioenschap.

In de eerste run was Dukurs duidelijk de beste, en ook in de tweede run liet hij daar geen twijfel over bestaan. Doordat hij in St. Moritz, Innsbruck-Igls en Königssee steeds de snelste was in beide runs is hij ook de winnaar van de zogenaamde Triple Trophy. Dit levert hem een bonus op van honderdduizend euro. Zijn broer, Tomass Dukurs, werd op 0,82 seconden tweede, voor Frank Rommel uit Duitsland. Namens Nederland maakte Gert Koetje zijn debuut in de World Cup. Hij kwam tot de 28e en laatste tijd.

Door zijn zege heeft Martins Dukurs de World Cup vijf keer op rij gewonnen, waarmee hij het record van Christian Auer evenaart. De Let is echter wel de eerste die vijf keer op rij de titel pakt.

IMF: deflatiegevaar in eurozone

De inflatie in de eurozone zit 'ver onder de doelstelling' en deflatie is een potentieel risico voor het blok van EU-landen dat de euro als betaalmiddel heeft. Dat zei directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zaterdag bij het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse bijeenkomst van politici, ondernemers en wetenschappers.

In reactie op de waarschuwing van Lagarde zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank dat de ECB klaarstaat om in actie te komen als de inflatie verder dreigt weg te zakken. Hij bevestigde nog eens dat de rentetarieven in de eurozone voor een langere periode laag zullen blijven of lager worden.

Deflatie is een periode met aanhoudende prijsdalingen. Dat zou het prille herstel van de economie kunnen smoren als consumenten in afwachting van verdere prijsdalingen besluiten aankopen uit te stellen.

'Euro uit de gevarenzone'

De existentiële bedreiging voor de euro door de eurocrisis is afgewend. Dat zei de Finse eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) zaterdag op het World Economic Forum in Davos.

Mede dankzij de omvangrijke reddingsoperaties van de Europese Centrale Bank is vorig jaar het langverwachte economische herstel in de eurozone ingezet, aldus Rehn. Het economische klimaat is in de afgelopen 18 maanden sterk verbeterd en het herstelproces zal zich dit jaar voortzetten, zei hij.

'Euro uit de gevarenzone'
'Euro uit de gevarenzone' (Foto: ANP)

'Apple verkent iPhone-betaalsysteem'

Het Amerikaanse technologieconcern Apple verkent mogelijkheden om meer inkomsten te halen uit mobiele betaalsystemen. Dat meldden Amerikaanse media.

Apple beschikt al over een bestand met de gegevens van meer dan 400 miljoen creditcardhouders die aankopen doen in de iTunes Store. Deze gegevens zouden volgens analisten ook kunnen worden ingezet voor een systeem waarin de iPhone kan worden gebruikt als een nieuwe digitale creditcard.

Het concern lanceerde vorig jaar al een verbeterde versie van zijn smartphone, de iPhone 5s, met vingerafdruktechnologie, waarmee vooralsnog alleen aankopen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store kunnen worden bevestigd.

'Apple verkent mobiele betaalsystemen'
'Apple verkent iPhone-betaalsysteem' (Foto: ANP)

Europese judoka's te sterk voor Aziatische collega's

Het internationale judojaar 2014 begon met de eerste editie van de Intercontinental Challenge. De beste judoka's van Europa namen het op tegen de beste judoka's van Azië. De strijd had plaats in het Russische Tyumen. Europa had de eerste editie van de Intercontinental Challenge met 10-4 gewonnen. 

Drie Nederlandse judoka's betraden de tatami. Dex Elmont, Henk Grol en Anicka van Emden kwamen in actie. Elmont won zijn wedstrijd in de klasse tot -73 kilogram van Tsagaanbaatar Hashbaatar. Van Emden (-63 kg) werd in de houdgreep genomen door Kana Abe. Op het laatste wereldkampioenschap won Van Emden nog Abe in de strijd om het brons. 

Grol (-100 kg) moest aantreden tegen Soyib Kurbonov uit Oezbekistan. Er werd niet gescoord, maar Grol won de partij wel op straffen. Kim Polling was niet van de partij. De Europees kampioene moest vanwege een blessure dit toernooi aan zich voorbij laten gaan. Polling zal over twee weken in Parijs wel weer op de mat staan. 

Nieuw initiatief bitcoinbeurs

Het Nederlandse bedrijf CleverCoin start een digitaal handelsplatform voor bitcoins. De initiatiefnemers, de jonge Eindhovense ict-ondernemers Christian de Kok en Karsten Nilsen, verwachten hiervoor een vergunning te krijgen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat maakten zij zaterdag bekend.

De initiatiefnemers willen op korte termijn daadwerkelijk met de handel beginnen, maar niet eerder voordat dat de vergunning er is.

Al eerder meldde het Nederlandse bitcoinbedrijf Bitonic te werken aan de opzet van een Europees handelsplatform voor bitcoins. Anders dan CleverCoin is Bitonic al actief als handelaar in de virtuele munt. Ook Bitonic gaat een vergunning aanvragen bij DNB en verwacht na toekenning medio dit jaar met het handelsplatform te kunnen starten.

Doden bij onlusten Caïro

Bij rellen in Caïro zijn zaterdag vier doden gevallen. Dit is van bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten vernomen. Het geweld brak uit tijdens een antiregeringsmars die betogers door de Egyptische hoofdstad liepen.

Volgens getuigen had de Egyptische politie eerder op de dag met scherp in de lucht geschoten. Ook zou de politie met traangas en hagelpatronen hebben geschoten om de demonstranten uit elkaar te drijven. Bij een politieacademie in Caïro is eerder op de dag een bom ontploft. Daarbij vielen geen gewonden. Toch wordt er zaterdag voor meer geweld gevreesd in het Arabische land.

Egypte staat zaterdag stil bij het begin van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak 3 jaar geleden. Na de val van de autoritaire Mubarak werden vrije verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door Mohamed Mursi, die gesteund wordt door het Moslim Broederschap. Het leger zette hem vorig jaar juli weer af.

Doden bij onlusten Caïro
Doden bij onlusten Caïro (Foto: ANP)

'VS, praat met Taliban of geen deal'

De Verenigde Staten en Pakistan moeten onderhandelen over vrede met opstandelingen van de Taliban. Alleen dan tekent de Afghaanse president Hamid Karzai een veiligheidspact dat Afghanistan en de VS eerder overeenkwamen. 'Geen druk, dreigementen of psychologische oorlog' zal Karzai dwingen het pact te ondertekenen, zei hij zaterdag.

De Bilaterale Veiligheidsovereenkomst maakt het mogelijk dat na het vertrek van de buitenlandse troepen dit jaar nog duizenden Amerikaanse militairen in Afghanistan achterblijven. De VS willen in het gebied aanwezig blijven om de Afghaanse veiligheidstroepen bij te staan.

De Afghaanse president stelt het ondertekenen van de overeenkomst al een tijd uit. Hij zegt nu dat hij de aanwezigheid van buitenlandse troepen pas wil accepteren als Washington met opstandelingen van de Taliban in onderhandeling gaat. Pakistan kan volgens hem een sleutelrol vervullen bij die onderhandelingen.

"Als de Amerikanen onze voorwaarden niet willen accepteren, kunnen ze vertrekken wanneer ze willen. Dan zal Afghanistan het zonder buitenlanders doen", zei Karzai zaterdag tegen verslaggevers. In april zijn er presidentsverkiezingen in het land. Karzai waarschuwt dat zijn opvolger wel eens minder geneigd zou kunnen zijn om te tekenen.

Dode bij brand psychiatrische kliniek Amsterdam

Bij de brand in een linnenkamer van een psychiatrische kliniek in Amsterdam is vrijdagavond een 64-jarige man overleden. De Amsterdammer woonde tijdelijk in de GGZ-kliniek aan de Eerste Constantijn Huygensstraat, meldt de politie zaterdagochtend.

Vrijdagavond maakte de politie al bekend dat vijf andere mensen lichtgewond raakten door ingeademde rook. Omdat de familie van de man eerst op de hoogte moest worden gebracht van zijn dood, werd de dood van de man zaterdag pas naar buiten gebracht.

Andere bewoners zijn vanwege de schade opgevangen in een andere vleugel van het pand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt momenteel door de politie onderzocht.

[FA Cup] Liverpool zet Bournemouth opzij

Liverpool heeft de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. De ploeg van coach Brendan Rodgers won zaterdag op bezoek bij Bournemouth met 2-0. Victor Moses opende de score in de 26e minuut. Een half uur voor tijd zorgde Daniel Sturridge voor de beslissing.

Luis Suárez kwam zelf niet tot scoren, maar was bij beide goals wel de aangever. Rodgers gunde weinig basisspelers rust. Alleen doelman Simon Mignolet mocht op de bank plaatsnemen. De loting voor de vijfde ronde is zondag.

Verkrachte vrouw aangeklaagd

Een 24-jarige dame, die in Dubai verkracht is, loopt kans om zelf aangeklaagd te worden wegens het hebben van seks buiten het huwelijk. Op 2 december 2013 was de Oostenrijkse in een taxi verkracht door een zoon van een politieagent uit Jemen en in het emiraat wordt dat gezien als een illegale handeling van de vrouw.

Toen zij aangifte deed bij wat door moet gaan voor de politie kreeg ze te horen dat ze een goede kans maakt in de gevangenis terecht te komen. Ook is gebleken dat de kaffir-vrouw het in haar hoofd heeft gehaald een alcoholisch drankje te drinken, iets dat echt niet kan in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze handeling levert haar dan ook logischerwijs een extra aanklacht op.

Het oliedelvend land staat behoorlijk onder de invloed van de bekrompen ideeën van een middeleeuwse oorlogsmisdadiger die tijdens psychoses de stem van engel Gabriel meende te horen en zichzelf maar tot profeet heeft uitgeroepen (vzmh). In het land dienen niet alleen ware gelovigen zich aan wetjes van deze profeet (vzmh) te houden, ook mensen die heel anders in het leven staan dienen zich te daaraan te conformeren. Volkomen logisch dus dat het verboden is verkracht te worden of een wijntje te nuttigen.

Het plaatselijke politiecorps had nog wel een geweldige tip voor de buitenlandse: zij kan haar straf ontlopen door met haar aanrander te trouwen.

Seedorf laat Nocerino naar West Ham United gaan

AC Milan-trainer Clarence Seedorf kan tot het einde van het seizoen niet meer beschikken over Antonio Nocerino. De 28-jarige middenvelder wordt verhuurd aan West Ham United, zo maakte de Engelse club zaterdag bekend.

Nocerino speelde dit seizoen elf wedstrijden in de Serie A, maar zag de concurrentie vrijdag toenemen door de komst van Michael Essien. De Ghanees, de eerste versterking van Seedorf, werd overgenomen van Chelsea.

Nocerino stond eerder onder contract bij onder meer Juventus en Palermo. De vijftienvoudig Italiaans international moet zijn nieuwe club in de Premier League zien te houden. West Ham United staat momenteel achttiende.

Dronken vrouw rijdt in op uitgaanspubliek

Een 22-jarige dronken vrouw is zaterdagochtend vroeg in Beverwijk op een groepje mensen bij een partycentrum ingereden. De mensen moesten opzij springen om niet te worden geraakt. Niemand raakte gewond. De vrouw is aangehouden, meldt de politie.

De vrouw was rond 03.00 uur uit de uitgaansgelegenheid aan de Hoflanderweg gezet omdat ze zich had misdragen. Ze stapte in haar auto, gaf gas en reed de stoep op naar de ingang van het partycentrum. Daarbij raakte ze een paal van een hek en een auto en reed ze bijna het groepje mensen aan.

Omstanders trokken de vrouw uit haar auto en pakten haar contactsleutels af.

Sint-Petersburg weer even Leningrad

Veel moeite lijkt het Sint-Petersburgers niet te kosten om zich het eind van het Duitse beleg te herinneren dat de Russische stad maandag herdenkt. De ongekende ontberingen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog moest doorstaan voelen nog zo vers dat reclameposters voor Duitse producten volgens Russische media tijdens de herdenking worden geweerd.

De belegering van het toenmalige Leningrad duurde bijna negenhonderd dagen en kostte achthonderdduizend inwoners het leven. Pas op 27 januari 1944 braken de troepen van Adolf Hitlers Derde Rijk het beleg op. Om de zeventigste verjaardag van die bevrijding te vieren pakt de stad groots uit.

Sint-Petersburg krijgt de komende dagen opnieuw het aanzicht van een belegerde stad. Op het centraal gelegen Manedzjnajaplein verschijnen rijen zandzakken, oude voertuigen, wapens en de zogenaamde Tsjechische egels - de metalen staketsels die vijandelijke tanks de weg moesten versperren. Een voorstel voor het naspelen van onderdelen van het historische beleg werd door bloggers met hoon ontvangen. Zij spraken van een affront tegen slachtoffers en overlevenden van de belegering als van historische tragedie oppervlakkig entertainment wordt gemaakt.

De organisator van de grote openluchttentoonstelling, sinds zaterdag toegankelijk voor publiek, is niet bang dat de tijdreis die hij zijn stadgenoten opdringt in verkeerde aarde valt, verzekerde hij The Voice of Russia. En anders kunnen zij zich vast laven aan de vele concerten en theateroptredens, zei Sergej Sjoeb tegen de Russische zender. Muzikanten spelen onder meer tijdens het beleg gecomponeerd werk. Want het culturele leven ging tijdens het beleg gewoon door. "Theaters, filmhuizen en concertgebouwen bleven open", aldus Sjoeb.

De herdenking wordt maandag afgesloten met een minuut stilte en muziek. De eerste viool in het requiem is daarbij weggelegd voor Dmitri Sjostakovitsj - allicht. De beroemde Zevende Symfonie was een symbool van het verzet van de stadsbewoners tegen de Duitse overmacht. De grote componist voltooide het werk al eind 1941, waarna het wereldwijd in muziekpaleizen ten gehore werd gebracht. In augustus van het volgende jaar ging het ook in de belegerde stad in première, uitgevoerd door een handjevol uitgehongerde leden van een radio-orkest en inderhaast van het front teruggeroepen militairen van muziekkorpsen. Op de achtergrond ging de oorlog gewoon door.

Jay Leno wil geen andere latenightshow

Jay Leno heeft geen trek in een andere latenightshow. De 63-jarige komiek werd overstelpt met aanbiedingen omdat hij volgende maand na een dienstverband van 22 jaar zijn laatste Tonight Show op NBC presenteert.

Leno zegt in het CBS-programma 60 Minutes, dat zondag wordt uitgezonden, dat hij ergens anders niet een zelfde soort show als de Tonight Show kan maken. Zijn 22-jarige dienstverband noemt hij 'fantastisch'.

De komiek wordt vanaf 17 februari vervangen door de 39-jarige Jimmy Fallon. Fallon moet jongere kijkers aantrekken, die interessanter zijn voor adverteerders.

[Foto] Ferrari showt F14 T

In navolging van enkele andere Formule 1-teams heeft ook Ferrari haar creatie voor het seizoen 2014 aan het publiek getoond. De Italianen lieten vandaag de eerste foto's van de F14 T op haar website zien.

Gisteren werd de naam voor de nieuwe auto al onthuld en vandaag de bolide zelf. Het opvallendste detail is de neus die veel weg lijkt te hebben van een vogelbekdier, omdat deze stijl afloopt en plat oogt. Verder heeft ook het team uit Maranello gekozen voor hogere sidepots en is in de livery aan de achterzijde een deel van het kenmerkende rood ingeruild voor zwart.

Fernando Alonso en Kimi Räikkönen zullen de F14 T gaan besturen. Het gestelde doel is in ieder geval duidelijk: er moet een titel gehaald gaan worden, zo heeft Ferrari-president Luca di Montezemolo laten weten.


Gal tweede tijdens Jumping Amsterdam

Dressuurruiter Edward Gal is bij Jumping Amsterdam als tweede geëindigd bij de kür op muziek . Hij moest bij de wereldbekerwedstrijd alleen olympisch kampioene Charlotte Dujardin voor zich dulden.

Dujardin won op Valegro met een score van 91,275%. Gal zette met Glocks Undercovereen score neer van 85,125%. Derde werd de Deense  Anna Kasprzak met  Donnperignon (82,000%). Daarachter volgden de Duitse  Isabelle Werth (Don Johnson FRH, 80,85 procent) en haar landgenote Fabienne  Lütkemeier (D´Agostino FRH, 77,575).

Gisteren won Dujardin ook al Grand-Prix. Ook toen eindigde Gal als tweede. Morgen word Jumping Amsterdam afgesloten met de wedstrijd voor de springruiters.

382 migranten dood bij bouw stadions Qatar

Zeker 382 Nepalese bouwvakkers zijn de afgelopen 2 jaar overleden bij de bouw van voetbalstadions in Qatar, 180 van hen vonden vorig jaar de dood. Dat aantal is veel hoger dan eerder bekend, meldde de Britse krant The Guardian op basis van officiële documenten.

De stadions worden in het Arabische land gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 wordt gehouden. Ze worden veelal gebouwd door immigranten uit onder meer Nepal, Pakistan en India. Vooralsnog is alleen het dodental van Nepalese bouwvakkers bekendgemaakt.

Eind september schatte de internationale vakorganisatie ITUC dat er bij de bouw van de stadions en andere voorzieningen voor het wereldkampioenschap 4000 doden zouden vallen. Qatar maakte daarna bekend een advocatenkantoor te hebben ingehuurd om onderzoek te doen naar de 44 Nepalese doden die al bekend waren.

Mogelijk is er sprake van uitbuiting van migranten. Volgens eerdere berichten overlijden de meeste bouwvakkers aan plotselinge hartaanvallen.

Telefoons gejat in 013

Tijdens een concert in popcentrum 013 in Tilburg zijn vrijdagavond verschillende mensen bestolen van hun mobiele telefoon. Vooralsnog hebben een man en een vrouw aangifte gedaan, maar de politie meldt zaterdag te verwachten dat meer bezoekers gedupeerd zijn. De afgelopen tijd kwam het vaker voor dat mobieltjes van bezoekers aan evenementen en uitgaansgelegenheden werden gestolen.

De politie vermoedt dat in het gedrang tijdens het concert in Tilburg een of meer zakkenrollers actief waren. Een vrouw uit Amsterdam is haar iPhone 5S kwijt, van een man uit Bladel verdween zijn HTC smartphone. De twee gedupeerden meldden volgens de politie dat meer mensen na het concert hun telefoon misten.

In juni en september waren zakkenrollers ook al actief in het Tilburgse uitgaansleven. Acht Roemeense verdachten van de diefstal van 122 mobiele telefoons tijdens het afgelopen Indian Summer Festival in Broek op Langedijk werden in oktober daarnaast nog veroordeeld tot celstraffen. Ook bij Lowlands was het raak en deden ruim honderd festivalbezoekers aangifte van gestolen of verloren mobiele telefoons ondanks een oproep van de organisatie alert te zijn op zakkenrollers.

Zakkenrollers werken veelal in teamverband op plaatsen waar het druk is, waarschuwt de politie. De dieven geven de buit vaak snel aan elkaar door om te voorkomen dat ze worden betrapt. "Een popconcert is een uitgelezen plek voor dit soort lieden. Veel publiek staat te filmen of te fotograferen met een smartphone. De dader ziet op die manier welke telefoon zijn potentiële slachtoffer gebruikt en belangrijker nog, waar de mobiele telefoon wordt opgeborgen", aldus de politie.

Door geduw en gedrang is het gemakkelijk toeslaan, zonder dat de gedupeerde het merkt, legt de politie verder uit. "Bovendien kan een dader in de menigte gemakkelijk wegkomen."

De politie roept mensen op op drukke plekken voorzichtig te zijn met het gebruik van hun mobiele telefoon en aangifte te doen als hun mobieltje toch gestolen blijkt te zijn, zodat de politie een goed beeld krijgt van waar zakkenrollers actief zijn. Verder wijst de politie op het bestaan van zogenoemde track en trace-software voor onder meer smartphones, waarmee gestolen mobieltjes kunnen worden getraceerd. Dit soort software ontmoedigt volgens de politie straatrovers en zakkenrollers er vergroot de pakkans.

Sijsling in finale na opgave Huta Galung

Igor Sijsling heeft ten koste van Jesse Huta Galung de finale van het challengertoernooi in Heillbronn bereikt. Het Nederlands onderonsje kwam zaterdag vroegtijdig tot een einde door de opgave van Huta Galung. De als eerste geplaatste Sijsling leidde op dat moment met 3-1 in de eerste set.

Het was de zevende keer dat beide tennissers tegenover elkaar stonden op internationaal niveau. In die onderlinge ontmoetingen leidt Sijsling, die ook de laatste twee confrontaties won, met 4-3. De 26-jarige Amsterdammer neemt het op het Duitse hardcourt in de eindstrijd op tegen de Tsjech Jiri Vesely of thuisspeler Peter Gojowczyk.

AZ wil nieuw trainingscomplex in de Zaanstreek

AZ wil een nieuw trainingscomplex vestigen in de Zaanstreek. De Alkmaarse club tekende zaterdag een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Zaanstad en Wormerland voor een nieuwe accommodatie op sportpark Kalverhoek in Wijdewormer.

De gemeenten en AZ nemen tot 31 maart de tijd om te kijken of de plannen haalbaar zijn. Het complex kan volgend jaar zomer klaar zijn voor gebruik. "Het is duidelijk dat Zaanstad met het haalbaarheidsonderzoek een flinke stap in de goede richting heeft gemaakt. Dat wil nog niet zeggen dat de verhuizing naar de Zaan een feit is", vertelt directeur Toon Gerbrands van AZ.

De locatie in de Zaanstreek kwam in beeld toen de financiële haalbaarheid van een nieuw sportpark in Alkmaar in het gedrang kwam. De kosten van dat park wilde AZ deels opvangen met een casino, maar de gemeente Alkmaar wilde het gokhuis aanvankelijk liever zelf exploiteren. "Toen waren wij gedwongen om verder te zoeken naar een alternatief."

Hoewel in de gemeente Alkmaar inmiddels een meerderheid voor het bestemmingsplan lijkt te zijn, is Gerbrands er niet gerust op. "We zijn er absoluut niet gerust op dat het complex in Alkmaar er daadwerkelijk gaat komen. Garanties kunnen niet worden gegeven. Vanwege bezwaren van andere belanghebbenden kunnen jarenlange procedures volgen."

Daar wil de landskampioen van 1981 en 2009 niet op wachten. "Iedereen heeft in Nederland recht op bezwaar, maar wij kunnen en willen hier niet op wachten. Hetzelfde hebben we jaren geleden al eens beleefd met het huidige Afas-stadion. Dat heeft toen het voortbestaan van de club zelfs in gevaar gebracht", aldus de directeur van AZ.

Mocht de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek van het sportpark in de Zaanstreek positief zijn, dan is de keuze aan AZ. "De kogel moet snel door de kerk. De continuïteit van AZ staat voorop. " De jeugdelftallen en Jong AZ gaan trainen bij de nieuwe accommodatie. Ook het eerste elftal zal er geregeld zijn oefensessies afwerken.

Afellay in wedstrijdselectie Barcelona

Ibrahim Afellay kan zondag na lang blessureleed zijn rentree maken voor FC Barcelona. De Nederlander is door coach Gerardo Martino opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel tegen Malaga. Afellay kwam sinds november 2012 niet meer in actie vanwege een slepende dijbeenblessure.

De 27-jarige middenvelder ging twee weken geleden al met de Catalanen mee naar de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid. Hij was toen nog niet helemaal fit verklaard, maar Martino wilde hem belonen voor zijn trainingsarbeid in de afgelopen periode. Vrijdag kreeg Afellay groen licht van de medische staf.

In tegenstelling tot de voormalig PSV'er kan de Spaanse kampioen niet beschikken over de geblesseerden Carles Puyol, Andres Iniesta, Martin Montoya en Alexandre Song. Ook Neymar zit nog in de ziekenboeg. De Braziliaan heeft een enkelkwetsuur en wordt pas volgende maand terugverwacht.

Barcelona speelt zondag voor eigen publiek tegen Malaga. De club verdedigt de koppositie in de Primera Division.

'Weg met provincies en gemeenten'

Provincie- en gemeentebesturen moeten plaatsmaken voor regiobesturen. Dat betoogt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel in het Eindhovens Dagblad van zaterdag.

"Onze bestuurlijke inrichting is volgens het model van Thorbecke uit de 19e eeuw: verticaal geregeld, maar we leven intussen in een horizontale netwerksamenleving. Niets houdt ons meer aan gemeentegrenzen. Je woont hier, werkt daar."

De toekomst is aan de regio's, stelt Van Gijzel. Als je Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven met elkaar verbindt, heb je de beste aansluiting op de rest van Europa. Maar de rijksoverheid doet nu juist het tegenovergestelde. "Op nationaal niveau denkt niemand na over verbindingen maken met Europa. Den Haag centraliseert, en decentraliseert. Ik snap het niet meer. De regionale bestuurslaag wordt afgeschaft, maar grotere gemeenten komen er vooralsnog niet. (..) Door het overhevelen van landelijke taken naar gemeenten moeten we terug in het lokale hok. Dat gaat niet goedkomen."

Als het aan hem ligt, gaat de nationale overheid zich bezighouden met infrastructuur, nationale voorzieningen en wet- en regelgeving. Het overige openbaar bestuur zou dan voor rekening moeten komen van hooguit 40 regiobesturen.

Belg neergeschoten na ruzie in coffeeshop Heerlen

Een Belg is in Heerlen neergeschoten nadat hij in een coffeeshop ruzie had gekregen met een andere bezoeker. Een verdachte is aangehouden, meldt de politie zaterdag.

Het slachtoffer is een 47-jarige man uit Lanaken, dat zo'n twintig kilometer van Heerlen ligt. Hij werd volgens de politie neergeschoten op de Heerlerbaan. De dader is volgens de politie een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Kort voor de schietpartij hadden ze ruzie gehad in een coffeeshop in dezelfde straat. De politie vermoedt dat dit de aanleiding voor het schietincident is.

Kloteweer verwacht

Voor de komende avond en nacht wordt er kloteweer verwacht. In het hele land gaan het regenen, in het noordoosten gaat het sneeuwen, langs de hele westkust worden zware windstoten verwacht met snelheden tussen 80 en 100 kilometer per uur, en in het zuiden en zuidwesten komen regenbuien voor met hagel en onweer. Daarvoor waarschuwt het KNMI zaterdag.

Voor het hele land, met uitzondering van Utrecht, Gelderland en Flevoland, geldt code geel voor 'gevaarlijk weer'.

In Drenthe is vrijdag de winterregeling voor dak- en thuislozen al ingegaan. In de stad Groningen gebeurt dat komende nacht.

Onstuimig en winters weer verwacht
Kloteweer verwacht (Foto: ANP)

Van Calker 8e op EK, Holcomb wint World Cup

Bobsleeër Edwin van Calker heeft bij het Europees kampioenschap in Königssee de achtste plaats behaald in de tweemansbob. Samen met Bror van der Zijde eindigde hij vijf plekken voor Ivo de Bruijn en Dempster Wintersberger. 

In Königssee wordt dit weekeinde niet alleen het EK gehouden, het is ook de afsluitende World Cup voor het bobsleeën en skeleton. In de tweemansbob ging de overwinning naar de Canadees Justin Kripps en zijn remmer Bryan Barnett. Het duo had een voorsprong van 0,15 seconden op de Zwitsers Beat Hefti en Alex Baumann, die zich wel mochten kronen tot Europees kampioen. Lyndon Rush en Lascelles Brown, eveneens uit Canada, wisten het brons te pakken.

De Amerikaan Steven Holcomb, voor het eerst dit seizoen met Curt Tomasevicz als remmer, kwam niet verder dan de zevende plek. Dat was echter net genoeg om Hefti van zich af te houden in de strijd om de World Cup, waardoor Holcomb de kristallen bol aan zijn prijzen toe mag voegen. De Amerikaan won eerder het klassement in de tweemansbob in 2006/07 en in de viermansbob in 2009/10. In de eindstand van deze winter werd Van Calker uiteindelijk de beste Nederlander. Met de zestiende plek eindigt hij één plek hoger dan De Bruijn.

[AO] Dubbeltitel voor Kubot en Lindstedt

Bij de Australian Open hebben de Poolse tennisser Lukasz Kubot en zijn Zweedse partner Robert Lindstedt de titel in het dubbelspel bij de mannen gewonnen. In de finale versloeg het duo het Amerikaanse/Zuid-Afrikaanse koppel Eric Butorac/Raven Klaasen met tweemaal 6-3.

Butorac en Klaasen waren eerder in het toernooi nog verantwoordelijk voor de verrassende uitschakeling van titelverdedigers Bob en Mike Bryan.

'Kom in opstand!'

Een Facebook-actie waarmee truckers opgeroepen worden om op vrijdag 7 maart de snelwegen te blokkeren begint steeds meer de vorm aan te nemen van een algemene oproep tot opstand tegen de Nederlandse regering en de Europese Unie vanwege de vele wetten en regels, de hoge belastingen en buitenlandse concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

In eerste instantie richtte de organisatie zich op truckers die te lijden hebben onder de zware concurrentie van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs. Doordat die tegen veel lagere lonen werken is er voor de Nederlandse chauffeurs minder werk en staan hun salarissen onder druk.

Maar langzamerhand worden er veel meer onderwerpen betrokken bij het initiatief en vindt de actie ook buiten truckerskringen brede steun. Al meer dan 35.000 keer werd de aankondiging van de acties op Facebook gedeeld.

Eerder organiseerde een actiegroep al een petitie om de Tweede Kamer te laten debatteren over een  referendum over verdere afdracht van bevoegdheden aan Europa. Dit debat volgde, maar het idee om een referendum te organiseren kreeg toen onvoldoende steun.

Jongerius: werkloosheidsnorm naast begrotingsnorm

Naast een begrotingsnorm moet er in Europa een werkloosheidsnorm komen. De Europese Unie moet landen aanspreken als ze te weinig doen om de werkloosheid aan te pakken, zei Agnes Jongerius in het Radio 1-programma Kamerbreed. Zij staat namens de PvdA op de tweede plaats bij de verkiezingen voor het Europees Parlement die in mei worden gehouden.

De economische koers van Europa is volgens haar sterk gericht op het in toom houden van het begrotingstekort. "Het draait om financiële parameters. Maar Europa moet ook aandacht hebben voor goede publieke voorzieningen en zaken als werkloosheid. Dat moeten we meer terugzien in de Europese agenda", zegt de politica.

Het accent is volgens Jongerius nu te zwaar gericht op zaken als de drieprocentsnorm. "Ik ben het er wel mee eens dat we ons aan afspraken over het financiële tekort moeten houden. Maar daarnaast moeten er ook afspraken komen over hoe hoog de werkloosheid mag zijn in Europa."

Ook zou de Europese Unie moeten controleren of landen wel genoeg 'fatsoenlijk werk' voor hun burgers scheppen. "De werkloosheid in Spanje onder jongeren is meer dan vijftig procent, het is dramatisch", aldus Jongerius.

Politie Egypte slaags met Morsi-aanhangers

Met behulp van traangas heeft de oproerpolitie in Caïro honderden aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi uiteengejaagd. De betogers stonden zaterdag stil bij de derde verjaardag van de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak.

De demonstranten bekogelden de politie in meerdere wijken met stenen en vuurwerk. Ook zou er geweervuur zijn gehoord. De protestgroep Studenten Tegen de Coup riepen op tot eenheid onder de jeugdbewegingen die zich achter Morsi scharen om 'tegen de fascistische en onderdrukkende militaire dictatuur te strijden'.

Aanhangers van het leger verzamelden zich in andere delen van de Egyptische hoofdstad. Velen riepen hun steun uit voor legerleider Abdel-Fatah el-Sissi, van wie zij willen dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

Bartomeu: "Neymar was twee keer zo duur"

Josep Maria Bartomeu heeft in zijn eerste dagen als voorzitter van FC Barcelona openheid van zaken gegeven over de transfersom van Neymar, meldt Voetbal International. Hij volgde eerder deze week de opgestapte Sandro Rosell op.

Lange tijd hield FC Barcelona vol dat ruim 57 miljoen euro voor Neymar op tafel was gelegd, maar dit bedrag ligt aanzienlijk hoger. Sterker nog, het daadwerkelijke bedrag ligt ruim twee keer zo hoog. De Catalanen legde voor de Braziliaanse ster ruim 130 miljoen euro op tafel.

Zoals inmiddels bekend is, betaalde FC Barcelona afgelopen zomer 17,1 miljoen euro aan Santos, de ploeg waar Neymar vandaan kwam. Verder ging er 40 miljoen euro naar de stichting van de vader van het wonderkind. Hier bleef het echter niet bij.

Er werd nog vier miljoen uitgegeven aan marketing in Brazilië, 2,5 miljoen voor het goede doel van Neymar, twee miljoen euro aan scoutingswerkzaamheden van zijn vader en nog eens 7,9 miljoen euro voor een samenwerking met Santos. Daarnaast volgt ook nog een bonus van twee miljoen euro als de voetballer er in slaagt tijdens zijn verblijf in Barcelona in de top drie van de verkiezing om de Gouden Bal te eindigen.

Nu zou je bijna gaan denken: We zijn er, maar dat is niet het geval. De overige kosten zijn namelijk ook niet mis. In vijf jaar tijd verdient Neymar een slordige 44 miljoen euro aan salaris en kreeg ook nog eens tien miljoen tekengeld. Tot slot werd nog voor 2,7 miljoen euro aan commissies betaald.

De snelle rekenaars onder ons zullen dus uitkomen op een bedrag van maar liefst 130,2 miljoen euro. Dit is aanzienlijk meer dan de voorgespiegelde 57,1 miljoen euro, waar FC Barcelona dus eerder mee kwam.

25% meer aardbevingen in 2013 door gaswinning

Het aantal aardbevingen door gaswinning is vorig jaar met een kwart toegenomen ten opzichte van 2012. Dat meldt het KNMI. Van de 138 aardbevingen waren er 133 'onnatuurlijk'. 119 van die aardbevingen vonden plaats in Groningen, ten opzichte van 94 vorig jaar.

De vijf natuurlijke aardbevingen vonden plaats in Limburg. In 2013 waren er 29 aardbevingen vanaf 1,5 op de schaal van Richter in het Groninger gasveld. Ook hierbij is een sterke toename te zien ten opzichte van 2012. In dat jaar waren het er 19, vorig jaar steeg dat naar 29.

Twee aardbevingen in Groningen hadden een sterkte van meer dan 3.0 op de schaal van Richter. Dat waren die in Zandeweer met een sterke van 3,2 op 7 februari en die in Garrelsweer van 3,0 op 2 juli.

Reichelt wint prestigieuze afdaling Kitzbühel

Skiër Hannes Reichelt heeft in Kitzbühel de meest prestigieuze wedstrijd op de kalender gewonnen. Op de Streif, algemeen erkend als moelijkste piste ter wereld, troefde hij de favoriete Noor Aksel Lund Svindal en Bode Miller uit de Verenigde Staten af.

Lange tijd stond Miller aan de leiding, maar vanwege een grote fout halverwege de piste was duidelijk dat het moeilijk zou worden om dat vast te houden. Niemand kwam in de buurt, tot Svindal naar beneden ging. Op het technische eerste deel van de piste moest de Noor flink toegeven, maar op het snelle deel maakte hij de volledige achterstand goed. 

De laatste wereldtopper die naar beneden mocht was Reichelt, en vanaf het begin was al duidelijk dat hij bijzonder snel onderweg was. Zodra hij sneller dan Svindal over de finish ging barstte het feest in Kitzbühel los. Voor het eerst sinds Michael Walchhofer in 2006 won een Oostenrijker de afdaling op de Streif.

EU wil bijdragen aan oplossing Oekraïne

De Europese Unie zal blijven bijdragen aan een oplossing voor de crisis in Oekraïne. "We willen helpen om een eind te maken aan de escalatie en een uitweg voor de crisis te vinden", zo liet Europees Commissaris voor uitbreiding Stefan Füle zaterdag in Kiev weten.

Füle sprak vrijdag en zaterdag in Kiev met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de leiders van de oppositie over stappen om een eind te maken aan het geweld en de mensenrechtenschendingen. Vervolgens moet er een nationale dialoog komen om een uitweg voor de crisis te vinden. De Eurocommissaris bezocht ook het Maidanplein, waar de afgelopen week felle gevechten tussen politie en betogers plaatsvonden.

Het bezoek past in een reeks initiatieven van de EU om te bemiddelen in de Oekraïense crisis. Volgende week vrijdag vliegt EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Kiev. Woensdag en donderdag zal een delegatie van het Europese Parlement ter plekke zijn met onder anderen VVD'er Hans van Baalen.

Alleen Westerse bemiddeling kan een eind aan de crisis maken, zei oppositieleider Arseni Jatsenjoek na een onderhoud vrijdagavond met Füle tegen de krant Kjiv Post.

Op het Maidanplein heerste zaterdagmorgen een gespannen rust. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken houden betogers twee politie-agenten gevangen, maar de oppositie spreekt dit tegen.

In de stad Vinnitsia hebben betogers zaterdagmorgen het gebouw van het lokale bestuur bezet om het vertrek van de regionale gouverneur te eisen, aldus Oekraïense media. De oppositie heeft nu in tien steden overheidsgebouwen in handen.

Oud-schaatser Pesman (82) overleden

Oud-schaatser Jan Pesman is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Delfzijl. Dat meldt Schaatsen.nl zaterdag. De boerenzoon uit het Groningse Holwierde veroverde in 1960 bij de Olympische Winterspelen van Squaw Valley brons op de 5.000 meter.

Als echte stayer bleven allroundtitels buiten het bereik van Pesman. Wel was hij in 1959 dicht bij het erepodium. Hij eindigde als vijfde op zowel het EK als het WK. Bij de mondiale titelstrijd won hij de 5000 meter en werd hij tweede op de langste afstand.

Pesman bezorgde Nederland in Squaw Valley de vierde schaatsplak in de olympische historie, nadat Kees Broekman en Wim van der Voort in 1952 samen drie medailles hadden gepakt. Pesman stelde een paar dagen later echter teleur op de tien kilometer, waarop hij slechts twaalfde werd. Na die Spelen stopte hij.

[AO] Li Na pakt titel

Driemaal is scheepsrecht voor Li Na. De Chinese tennisster slaagde er in haar derde finale op de Australian Open in de titel te pakken. In de eindstrijd was ze Dominika Cibulkova met 7-6 en 6-0 de baas.

Cibulkova had in de beginfase van de partij duidelijk last van haar zenuwen en leverde direct haar service in. Li liep uit naar 3-1, maar de Slowaakse brak daarna terug. Bij de stand 5-5 had Li wederom een break. Ze kon het vervolgens op haar eigen opslag afmaken en kreeg ook een setpunt. Cibulkova werkte die echter weg en sleepte er een tiebreak uit en daarin pakte Li de setwinst alsnog.

In het tweede bedrijf stoomde de Chinese door en Cibulkova slaagde er niet meer in om een game te pakken.

Parkeerinkomsten Amsterdam naar record

De gemeente Amsterdam heeft in 2013 meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit. Directeur Jørgen Weekers van parkeerbeheerder Cition zegt zaterdag in Het Parool dat parkeerders vorig jaar 166 miljoen euro hebben betaald, 9 miljoen meer dan het jaar ervoor.

De stijging is toe te schrijven aan een aantal factoren. De tarieven voor een parkeervergunning zijn gestegen en er was een kleine uitbreiding van het gebied waar voor parkeren moet worden betaald, maar volgens Weekers heeft het feit dat er veel meer wordt gecontroleerd het meeste geld opgebracht.

"We hebben vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zo veel als in 2010. De pakkans is hierdoor omhoog gegaan", aldus Weekers.

Over de besteding van de parkeerinkomsten ontstond kort geleden beroering in Amsterdam. PvdA-wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) liet doorschemeren dat hij het geld deels zou willen gebruiken voor onderwijs, werkgelegenheid en de bouw van betaalbare huurwoningen. Dat viel slecht bij coalitiepartners VVD en GroenLinks. Het parkeergeld wordt doorgaans gestoken in het Mobiliteitsfonds Amsterdam, waarmee onder meer parkeergarages en verkeersmaatregelen worden bekostigd.

Parkeerinkomsten Amsterdam naar record
Parkeerinkomsten Amsterdam naar record (Foto: ANP)

Deel centrum van Alkmaar afgesloten om asbest

Vanwege het opruimen van asbest zijn verschillende wegen in het centrum van Alkmaar afgesloten. Dat meldt de gemeente Alkmaar zaterdag. Donderdagnacht brak een brand uit in een pand op een industrieterrein aan de Pettemerstraat, waar de asbest zich bevond.

Op dit moment is de opruiming van het asbest in volle gang, zegt de gemeente. Vrijdag moesten bewoners van tien woonboten in Alkmaar hun woning verlaten vanwege het vrijkomen van het asbest. Ook moesten 21 bedrijven tijdelijk de deuren sluiten.

Skiester Maze wint eindelijk weer

Skiester Tina Maze heeft eindelijk haar eerste overwinning van het seizoen weten te boeken. Bij de afdaling in Cortina d'Ampezzo was de Sloveense, vorig jaar nog oppermachtig winnares van de World Cup, sneller dan de voltallige concurrentie.

Maze werd in dit seizoen twee keer derde en één keer tweede, maar in Italië stond ze voor het eerst bovenaan het podium. De tweede plek was voor de Zwitserse Marianne Kaufmann-Abderhalden, die 0,27 seconden toe moest geven. Tina Weirather uit Liechtenstein, een dag eerder nog tweede, werd dit keer derde op 0,38 seconden van Maze.

De winnares van de vorige dag, Maria Höfl-Riesch uit Duitsland, maakte bovenin de piste al een grote fout. Ondanks dat wist ze nog wel de vierde plaats te pakken en de leiding in de World Cup, zowel algemeen als op de afdaling, te behouden.

Syrië overlegt met oppositie

De Syrische regering is zaterdag in Genève voor het eerst in rechtstreeks overleg getreden met de oppositie. Er komen 'bescheiden gespreksthema's' op tafel, zei de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal al-Mikdad zaterdag.

De afgelopen dagen ontliepen beide partijen elkaar en vond de uitwisseling van ideeën en voorstellen plaats via een bemiddelaar. Zaterdag keken afgevaardigden van de regering en de Syrische Nationale Coalitie elkaar eindelijk voor het eerst in de ogen.

Veel hoop op een positieve uitkomst van de vredesonderhandelingen is er nog altijd niet. Vooralsnog lijkt geen van beide partijen bereid water bij de wijn te doen. De Syrische regering blijft de vorming van een overgangsregering afwijzen, de oppositie neemt met minder geen genoegen. Desondanks 'zullen we ons best doen het (overleg, red.) zo succesvol mogelijk te maken', zei Anas al-Abdeh van de Coalitie.

Vijf vast na schietpartij in centrum Rotterdam

Na een schietpartij in het centrum van Rotterdam zijn vrijdagnacht vijf mannen aangehouden. Rond middernacht werden na een vechtpartij in de Anna Paulownastraat schoten gehoord, meldt de politie. Er zijn geen gewonden aangetroffen.

Vier van de vijf verdachten vluchtten na de schietpartij in een auto richting de Adrianastraat. Daar werden ze door de politie aangehouden. Een vijfde verdachte werd in de straat waar was geschoten aangehouden. De verdachten zijn tussen de 21 en 25 jaar oud en zijn overgebracht naar een politiebureau. De politie onderzoekt de schietpartij.

'Bieber reed 44 en was nuchter'

Justin Bieber deed mogelijk niets verkeerd toen hij werd opgepakt voor illegaal straatracen. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ schrijft dat Bieber tijdens de zogenaamde race de maximumsnelheid van zo'n tachtig kilometer per uur helemaal niet heeft overschreden. Eerder kwam al naar buiten dat agenten waarschijnlijk logen over het alcoholgehalte in Biebers bloed.

Volgens TMZ staat in het politierapport dat Bieber en zijn maatje Khalil Sherief tussen de 88 en 96 kilometer per uur reden. De twee zouden echter veel langzamer hebben gereden, zo zou blijken uit gegevens van een gps-apparaat in de auto's van Bieber en Sherief dat ook snelheid meet. Toen agenten de wagens zagen racen, gingen de zangers volgens TMZ niet harder dan 44 kilometer per uur.

Ondertussen bedankte de 19-jarige zanger zijn fans vrijdag na alle commotie. "Jullie zijn allemaal waardevol, ongeacht wat anderen zeggen", twitterde Bieber. "Wees sterk, God is met ons. Mijn 'beliebers' hebben mijn leven veranderd en daar blijf ik mijn hele leven dankbaar voor."

Topmannen Viacom vullen zakken

De kassa rinkelt voor de drie hoogste bestuurders van het Amerikaanse mediaconcern Viacom, het moederbedrijf van onder meer MTV, Nickelodeon en Comedy Central. Hun gezamenlijke beloning steeg in het afgelopen boekjaar met 28 procent tot een totaalbedrag van ruim 102 miljoen dollar (circa 75 miljoen euro).

De beloning van president-commissaris en oprichter Sumner Redstone steeg het meest, van 20,4 miljoen dollar naar 36,2 miljoen dollar. Bestuursvoorzitter Philippe Dauman en operationeel directeur Thomas Dooley incasseerden beiden 11 procent meer, goed voor respectievelijk 37,2 miljoen dollar en 29,1 miljoen dollar.

De beloningen omvatten het basissalaris, bonussen, pensioenvergoedingen en de waarde van in voorgaande jaren toegekende aandelen en opties. De basissalarissen bleven ongewijzigd ten opzichte van het vorige boekjaar.

Kassa rinkelt voor topmannen Viacom
Topmannen Viacom vullen zakken  (Foto: ANP)

'Betogers Kiev namen agenten gevangen'

Demonstranten in Kiev hebben twee agenten gevangengenomen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd. De demonstranten ontkennen de beschuldiging.

Het ministerie drong er bij de betogers op aan de agenten onmiddellijk vrij te laten. De agenten zouden worden vastgehouden in het gemeentehuis van Kiev, dat al twee maanden lang wordt bezet door de betogers.

Drie inbraken tijdens uitvaart

Bij drie woningen in Friesland en Groningen is vrijdag ingebroken terwijl de bewoners een uitvaart bezochten. De adressen van de woningen in Heerenveen, Gytsjerk en Loppersum stonden vermeld in een rouwadvertentie, meldt de politie zaterdag.

De politie zegt vaker te worden geconfronteerd met inbrekers die misbruik maken van informatie uit rouwadvertenties. "Voor betrokkenen is het extra ingrijpend omdat ze al met een sterfgeval zijn geconfronteerd in eigen kring en daarnaast ook nog eens slachtoffer zijn van woninginbraak", aldus de politie.

De politie raadt aan om buurtbewoners te vragen tijdens de uitvaart extra alert te zijn als in een rouwadvertentie een adres staat vermeld.

Neymar kostte Barcelona 86,2 miljoen euro

De komst van Neymar heeft FC Barcelona in totaal 86,2 miljoen euro gekost. Dat maakte vicevoorzitter Josep Maria Bartomeu bekend op een persconferentie, meldden de Catalanen. De transfersom voor de 21-jarige Braziliaan was zoals al eerder gemeld 57,1 miljoen euro, maar door meerdere clausules liep dat bedrag flink op.

De kwestie rond Neymar leidde donderdag tot het vertrek van preses Sandro Rosell. Een dag eerder werd bekend dat de Spaanse justitie gaat onderzoeken of er geld is verduisterd bij de transfer. Van de transfersom ging zeventien miljoen euro naar Santos, de oude club van Neymar. Een stichting van de vader van de aanvaller ontving de overige veertig miljoen.

Volgens Barcelona kreeg Neymar verder een tekenpremie van tien miljoen euro, ging er 2,7 miljoen aan commissies naar betrokken partijen en werd er vier miljoen uitgegeven aan marketing in Brazilië. Daarnaast werd 2,5 miljoen gedoneerd aan het goede doel van Neymar en Santos ontving nog eens 9,9 miljoen aan scout- en samenwerkingsvergoedingen.

"We hebben niet gelogen", zei Bartomeu. "Voetbalwedstrijden worden gewonnen op het veld, niet achter gesloten deuren in kantoren." Barcelona besloot duidelijkheid te geven, omdat de Spaanse krant El Mundo Deportivo maandag berichtte dat met de overgang zo'n 95 miljoen euro was gemoeid.

MILF sluit vrede

De Filipijnse overheid heeft een vredesakkoord gesloten met de grootste moslimrebellengroep van het land, het Moro Islamic Liberation Front (MILF). Het akkoord moet een einde maken aan een rebellie die al veertig jaar voortduurt en tienduizenden levens heeft gekost.

Overheidsonderhandelaars en leiders van de elfduizend man sterke rebellengroep bereikten zaterdag overeenstemming. Een van de afspraken is dat de rebellengroepen geleidelijk worden ontbonden.

Het akkoord bestaat uit vier overeenkomsten die naar verwachting spoedig in de hoofdstad Manilla worden getekend. De bespreken werden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gehouden. Het land trad op als bemiddelaar.

Andere gewapende moslimrebellengroepen dan het MILF blijven nog actief. Dat deze groep nu een bondgenoot van de overheid is geworden, wordt als een belangrijke stap gezien om de opstand van moslims in het land te beëindigen.

Albert Verlinde dacht na over adoptie

Albert Verlinde en zijn man Onno Hoes hebben een tijdje rondgelopen met het idee een kind te adopteren. "Jaren geleden zijn we met adoptie bezig geweest", zegt Verlinde in De Telegraaf. "Een vreselijke procedure, je moet bijna examen doen."

Uiteindelijk lieten de twee hun wens varen. "Er kwam iemand van de Kinderbescherming thuis rondkijken die zei: wel een erg groot huis om een kind in op te voeden. Toen dacht ik: schiet mij maar lek, nu weet ik het niet meer."

De 52-jarige Verlinde, wiens partner onlangs in opspraak was wegens enkele slippertjes, had graag dingen willen doorgeven aan kinderen. "Ik ben in de zomer met mijn neefjes naar Londen geweest. Heel bijzonder om iets door de ogen van een kind te zien", vindt de roddelaar. "Dat heb ik niet en daar moet ik mee leren omgaan."

Schansspringer Prevc grijpt macht

Schansspringer Peter Prevc heeft in Sapporo zijn tweede individuele overwinning van het seizoen geboekt. Bij afwezigheid van onder meer Gregor Schlierenzauer en Kamil Stoch greep de Sloveen en passant ook de leiding in de World Cup.

Na de eerste ronde ging Prevc al ruim aan de leiding. Zijn landgenoot Jernej Damjan stond op gepaste afstand tweede, voor Andreas Kofler uit Oostenrijk. Ook in de tweede ronde was Prevc met afstand de beste. Kofler viel terug naar de zesde plaats en werd ingehaald door de Japanner Daiki Ito en de Sloveen Robert Kranjec, die vijfde en vierde werden.

De derde plek ging naar de 41-jarige Japanner Noriaki Kasai, die al zijn derde podiumplek van de maand pakte. Damjan kon zijn tweede plek vasthouden. Voor de Sloveen was het de eerste keer sinds februari 2008 dat hij individueel op het podium stond. Prevc neemt door zijn overwinning de leiding in de World Cup over van de Pool Kamil Stoch, Gregor Schlierenzauer staat nu derde. Ook Kasai kon een plek winnen en staat op de vijfde plek.

Wendy van Dijk hielp massamoordenaar

Wendy van Dijk heeft met het programma Heel Holland Helpt in 2007 zonder het te weten een van massamoord verdachte Rwandees geholpen. De man, Jean Baptiste Mugimba, werd woensdag opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994.

"Je wilt helpen vanwege het verhaal", zegt Van Dijk in het AD. "Als dat achteraf anders blijkt te liggen, dan is dat erg vervelend. Daar schrikken we van." Een bekende van Mugimba wilde de Rwandees en zijn familie een nieuwe start bezorgen na een jarenlang verblijf in asielzoekerscentra en had hem daarom opgegeven voor Heel Holland Helpt. Mugimba kreeg onder meer een hoop nieuwe spullen en een keuken ter waarde van vijfduizend euro.

RTL zegt de achtergronden van deelnemers aan programma's altijd te laten checken door een redactie. "Maar die heeft alleen openbare informatie. Drie maanden voor de uitzending kreeg Mugimba een verblijfsvergunning. Dat zegt toch wel iets, zou je verwachten", aldus RTL.

Bankrover (16) vlucht op de fiets

Een met een pistool gewapende 16-jarige scholier heeft vrijdag een bank in het Beierse Bad Füssing overvallen en duizenden euro's buitgemaakt. Daarna vluchtte hij op de fiets. Dit heeft de Duitse politie zaterdag laten weten.

Een ooggetuige zette de achtervolging in met een auto. Uiteindelijk werd de jeugdige crimineel aangehouden toen hij de grens met Oostenrijk probeerde over te steken.

Blokhuijsen blijft niet in OS-dorp

Jan Blokhuijsen zal tijdens de Olympische Spelen komende maand in Sochi naar een trainingskamp in Nederland gaan. Een dag na de olympische 5.000 meter zal de schaatser terugreizen naar Amsterdam.

Vijf dagen voor de eerste race op de ploegenachtervolging keert hij terug naar Sochi. "Als je de hele tussenliggende periode in het dorp zit zonder wedstrijden is het lastig om scherp te blijven”, zo zegt de coach van Blokhuijsen, Jan van Veen.

Ibn Ghaldoun was al volledig ontspoord

De examendiefstal op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam lijkt het gevolg van een lange reeks misstanden. Leraren van de school werden weggepest, er werd fraude gepleegd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'. Dat blijkt uit het strafdossier van de rechtszaak die maandag begint, schrijft het AD zaterdag.

De leerlingen van de vwo-eindexamenklas van de school stonden boven de wet 'omdat de klas de eindstreep moest halen'. De twintig jongens en meisjes werden gezien als het prestigeklasje van de school, schrijft het AD. De meeste leerlingen zouden niet thuishoren op het vwo qua leerniveau en schoolprestaties. Ze waren 'aartslui' en zouden in en buiten de klas niks aan school doen.

Uit de stukken blijkt dat de leerlingen hoe dan ook moesten slagen om de naam van de school hoog te houden. Ze mochten spieken en onderhandelen over behaalde resultaten. Leraren die hier niet aan mee wilden werken, werden onder druk gezet of beschuldigd van racisme. Nederlandse boeken wilden leerlingen niet lezen, omdat deze 'pervers' zouden zijn.

Ook zou het niet de eerste keer zijn dat examenfraude werd gepleegd. In andere jaren waren resultaten soms ook 'opmerkelijk hoog', schrijft de krant. Elf leerlingen staan maandag terecht voor de examendiefstal van afgelopen zomer. Het is de grootste schoolfraude uit de Nederlandse geschiedenis.

Verdacht pakketje gevonden op boorlocatie Groningen

Bij een boorlocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse Zeerijp is vrijdagavond een verdacht pakketje gevonden. De inhoud was volgens de politie niet gevaarlijk. Wat er wel in het pakketje zat, is niet bekend. Dat meldt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pakketje bekeken en geconcludeerd dat er geen explosieven in zaten. Bij de boorlocatie in Zeerijp werd eerder deze maand actie gevoerd tegen de gaswinning in Groningen.

Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider

De Australische renner Richie Porte heeft zaterdag de koninginnenrit in de Tour Down Under op zijn naam gebracht. De coureur van Team Sky kwam in de vijfde etappe over 151,5 kilometer als eerste aan op de Willunga Hill.

Zo'n 2 kilometer voor de finish ging Porte er alleen van door. De Italiaan Diego Ulissi werd tweede op 10 seconden. Porte's landgenoot Simon Gerrans eindigde als derde. Met deze klassering heroverde hij de leiderstrui.

Robert Gesink deed ook goed mee vooraan en werd vierde. In het algemeen klassement zakte de renner van Belkin een plek. Hij staat nu zesde. "Ik ben tevreden over het resultaat", zei de Nederlander na de rit. "Het was een redelijk korte en explosieve klim en een vierde plaats is voor mij gewoon erg goed. Ik had natuurlijk het liefst gewonnen, maar Porte was te sterk. Daar was niets aan te doen. Ik heb het zelf goed gedaan. Ik heb met de beste renners in koers gevochten. Ik weet ook dat ik een heel sterke klim heb gereden."

Gesink kon niet mee toen Porte versnelde. "De boel ontplofte eigenlijk meteen en ik moest vol aan de bak om te volgen. Niemand had een antwoord op Porte en iedereen beet zich stuk op zijn tempo. Ik reed gewoon mijn eigen koers en haalde op het laatst nog een heleboel renners in, waaronder Evans."

Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider
Ritzege Porte, Gerrans opnieuw leider (Foto: ANP)

'Conflict in China kan Nederland zwaar treffen'

Een conflict in China kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Daarom moet meer worden gedaan om conflicten in Oost-Azië te voorkomen, schrijft de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een zaterdag uitgebracht advies dat is opgesteld op verzoek van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Hoewel China de internationaal leidende rol van de Verenigde Staten voorlopig niet overneemt, moet Nederland volgens de raad wel oog houden voor de situatie in het Aziatische land. De raad wijst erop dat China zich hard opstelt bij territoriale geschillen met andere landen over vooral onbewoonde eilanden in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. De raad waarschuwt dat die geschillen kunnen escaleren tot een gewapend conflict.

"Een oorlog in dit deel van de wereld kan ernstige gevolgen hebben voor de vrije doorvaart op zee en de internationale handel. Dat zou ook Europa raken", aldus het advies. Nederland zou hier door zijn positie als handelsland en het belang van de Rotterdamse haven ook door worden getroffen.

De VS en de EU zouden daarom samen moeten optrekken om een veiligheidsregime in Oost-Azië te ontwikkelen voor het daar uit de hand loopt. De raad verwacht dat de Amerikaanse bijdrage aan stabiliteit meer militair van aard zal zijn en die van de EU meer economisch en diplomatiek. "Voor een effectieve EU-bijdrage is het noodzakelijk dat de Europese landen hun onderlinge verdeeldheid overwinnen", verklaart de adviesraad.

Gevestigde westerse landen en opkomende landen in Azië zijn het volgens de raad nog lang niet eens over de spelregels voor een toekomstige wereldorde. Het is van belang dat dit alsnog gebeurt, aldus de raad.

Krachtige aardbeving voor kust Indonesië

Voor de kust van het Indonesische eiland Java heeft zich zaterdag een krachtige aardbeving voorgedaan. Het centrum van de beving met een kracht van 6.1 op de schaal van Richter zat op een diepte van 83 kilometer. De aardbeving lag 41 kilometer ten zuiden van Kroya, een dorp tegen de zuidkust van Java. Het Indonesisch meteorologisch instituut verwacht niet dat de beving sterk genoeg is om een tsunami te veroorzaken.

De beving was te voelen in een groot deel van de centrale en westelijke provincies van Java. Bij sommige inwoners veroorzaakte het natuurgeweld paniek. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of schade.

Consumentenbond: reisbranche blijft misleiden

Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zijn nog steeds oneerlijk over hun prijzen. Van de reisaanbieders adverteert 65 procent met reizen of tickets die duurder uitpakken. Dat meldt de Consumentenbond.

Zo verzuimen reisaanbieders vaak te melden in hun aanbieding dat er verplichte boekingskosten bijkomen. Bij de supermarkt betaal je ook geen kosten voor het scannen van je boodschappen, aldus de Consumentenbond.

Het gaat om extra kosten van tien tot dertig euro. Voor reizigers wordt het zo lastig om prijzen te vergelijken. Daarom roept de Consumentenbond de reisbranche op om alle kosten in een keer duidelijk te maken.

Reisorganisaties zijn al langer verplicht om onvermijdbare toeslagen en bijkomende kosten in de basisprijs op te nemen. Toch gebeurt dat nog niet altijd. Het gaat om ticketverkopers, vakantieparken, online reisbureaus en touroperators.

In april vorig jaar vroeg de Consumentenbond consumenten naar hun grootste prijsergernissen. Ruim zestig procent vond de onduidelijke prijzen van reisaanbieders het meest irritant.

Limburgse rechters weigeren dienstauto op te geven

De president van rechtbank Limburg Peter Pulles en zijn collega Fred van Gulik blijven gebruik maken van een dienstauto met chauffeur voor hun woon-werkverkeer ondanks een negatief advies van de Raad voor de Rechtspraak. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De Raad concludeerde in een advies van maart vorig jaar dat 'niet goed kan worden uitgelegd' dat op kosten van de rechtbank een chauffeur tussen Gelderland en Limburg rijdt om het duo op te halen en terug te brengen.

Volgens de Raad zijn de kosten per jaar 'aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld een pied-à-terre voor elk van de bestuursleden', schrijft het NRC. Wel noemt de Raad het samen reizen van de de bestuurders in één auto met chauffeur 'een creatieve oplossing'. De Raad vindt dat de rechtbank eerst een wettelijk verplicht advies had moeten vragen voordat het gebruik van de dienstauto met chauffeur was begonnen.

De rechtbank sloeg het advies van de Raad in de wind. Daarmee wijkt de rechtbank af van de richtlijnen van de Raad. Lid van het rechtbankbestuur en plaatsvervangend president Leo Gruiters benadrukt dat Pulles en Van Gulik niet zelf het besluit hebben genomen om de auto te blijven gebruiken. De auto kost 66.500 euro per jaar.

In de auto kunnen Pulles en Van Gulik tenminste doorwerken en overleggen, zegt Gruiters tegen de krant. Met het openbaar vervoer van het Gelderse Angerlo naar Roermond of Maastricht is niet te doen, aldus Gruiters. Wel heeft hij 'mogelijke imagoschade' onvoldoende betrokken in zijn afwegingen.

De Raad heeft drie andere adviesaanvragen voor een auto met chauffeur wel positief beoordeeld, bijvoorbeeld vanwege een te grote afstand na samenvoeging van gerechtshoven.

Hennepteelt is grootste bedrijfstak in Tilburg

In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen verdiend met illegale hennepteelt. Daarmee is de omzet van de lokale drugshandel net zo groot als de totale gemeentebegroting, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek. Volgens de onderzoekers bewijst de studie naar de situatie in Tilburg dat de omvang van de hennephandel 'een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving' vormt.

Met zo'n 2500 werknemers en zeshonderd tot negenhonderd hennepplantages is de teelt een van de grootste bedrijfstakken van de stad, zegt burgemeester Peter Noordanus (PvdA) zaterdag tegen NRC Handelsblad. De drugshandel is uitgegroeid tot een criminele industrie die steeds meer 'de legale en economische en juridische infrastructuur corrumpeert'.

Om de omvang van de hennepteelt te berekenen, gebruikten onderzoekers van de Universiteit Tilburg en lokale expertisecentra resultaten van strafrechtelijke onderzoeken en verklaringen van een zeer actieve Tilburgse drugshandelaar, die in ruil voor bescherming met de politie in zee ging. De getuige maakt deel uit van een drugsbende waarvan in Tilburg zo'n zestig organisaties actief zijn, schrijft NRC.

De hennep moet wel bestemd zijn voor de exportmarkt, zegt Noordanus. Tilburgers alleen krijgen volgens hem zo'n hoeveelheid niet weggeblowd. Gereguleerde wietteelt zou een goed initiatief kunnen zijn, vindt de burgemeester, maar belangrijker is volgens hem dat de export wordt aangepakt. Hij roept daarom om een internationale aanpak.

'Bevoegdheid Schultz botst met belang echtgenoot'

Voor de tweede keer in korte tijd blijkt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) bevoegdheid te hebben over zaken waar haar echtgenoot Haro belang bij heeft. Waterturbinebedrijf Tocardo heeft subsidie bij haar ministerie aangevraagd terwijl haar man daar investeerder is en juridisch advies geeft aan de aandeelhouders, schrijft de Volkskrant zaterdag.

In een reactie aan de Volkskrant laat de minister weten afstand te hebben gedaan van haar bevoegdheden rond Tocardo om iedere schijn van belangenverstrengeling te mijden. Tocardo ontwikkelt waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering.

Dat zou de minister al hebben besloten toen ze tijdens een werkbezoek in september te horen kreeg dat Tocardo voor een project bij de Oosterschelde subsidie had aangevraagd. De minister zou toen hebben bepaald dat staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) moet besluiten of de subsidie wordt toegekend of niet.

In de zomer raakte het werk van de minister ook al verstrengeld met het werk van haar echtgenoot. Toen becijferde de Volkskrant dat Hugo Schultz van Haegen bijna drie miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond keuringsinstituut Kiwa. Die onderneming verstrekt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur vergunningen in de vervoersbranche, zoals taxipassen.

De aandelen die de echtgenoot van Schultz in Tocardo heeft, kunnen ook in een klap veel geld waard worden. Het bedrijf werkt aan turbines die stroom moeten opwekken uit het verschil tussen eb en vloed. Het bedrijf wil met energiemultinationals getijdenparken bouwen. Als dat lukt, worden de aandelen van Tocardo volgens de krant tientallen miljoenen euro's waard.

'Registratielast in de zorg is uit de hand gelopen'

Negentig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt de registratielast in de zorg veel te hoog geworden. Het registreren gaat vaak ten koste van de patiëntenzorg, vinden de zorgwerkers. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder leden van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

De NOS vroeg 1129 zorgwerkers naar ervaringen met het registreren van hun patiënten over de afgelopen vijf jaar. Meer dan de helft is langer dan twintig jaar werkzaam in de zorg. De helft werkt in het ziekenhuis, bijna een kwart werkt in de thuiszorg.

Bijna tachtig procent gaf aan dat de balans tussen patiëntenzorg en registratie verstoord is geraakt. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt twee tot drie uur per dag bezig te zijn met administratiehandelingen. Dat is 'veel langer' dan vijf jaar geleden, vinden zij.

Een andere veel voorkomende ergernis is het moeten invullen van dezelfde zorgvragen in verschillende systemen. Ook de relevantie van scoreformulieren staat ter discussie. Zelfs bij relatief gezonde patiënten moeten drie zorgplannen geschreven worden, laat een deelnemer in het onderzoek weten.

De registratielast is al jaren een bron van ergernis in de zorg, laat V&VN aan de NOS weten. Daarom zou kritischer gekeken moeten worden naar de aard en de frequentie. Veel informatie die nu opgeschreven wordt, wordt verlangd door de verzekering of inspectie. Deze heeft met patiëntenzorg niks te maken, aldus V&VN.

Student neergeschoten op universiteit VS

Op een universiteit in de Amerikaanse staat South Carolina zijn vrijdag schoten gelost. Een student is daarbij gewond geraakt, aldus de universiteit. De politie is op zoek naar de schutter.

Het incident vond plaats op de campus van de South Carolina State University. Volgens de universiteit heeft de politie een vermoeden wie de schoten heeft gelost. Hoe de gewonde student er aan toe is, is niet bekendgemaakt. Studenten is opgedragen dekking te zoeken en hun deuren gesloten te houden.

Vijf gewonden bij brand in psychiatrische kliniek

Bij een brand in een psychiatrische kliniek in Amsterdam zijn vrijdagavond vijf mensen lichtgewond geraakt. De vijf ademden rook in. Ze konden ter plaatse door ambulancepersoneel worden behandeld, meldt de brandweer.

De brand brak rond 21.20 uur uit in een linnenkamer op de derde etage van de kliniek aan de Eerste Constantijn Huygensstraat. Vanwege de rookontwikkeling moesten veertien mensen tijdelijk worden opgevangen in een andere vleugel van het gebouw. De brand was volgens een woordvoerder van de brandweer vrij snel uit.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Grote actie tegen extreemrechts in Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vrijdagavond zo'n zesduizend mensen de straat op gegaan om actie te voeren tegen een jaarlijks bal dat zou worden bijgewoond door extreemrechtse buitenlandse leiders. Daarbij zijn zeker twintig mensen gewond geraakt, waaronder vijf politieagenten. Dat hebben lokale media gemeld.

De demonstranten waren tegen het Academici Bal in het keizerlijke Hofburg paleis, georganiseerd door oppositiepartij FPÖ (Partij voor de Vrijheid). Die partij kreeg internationale bekendheid door de regeringsdeelname in 1999 onder wijlen Jorg Haider. Het bal trok in het verleden extreemrechtse figuren als Jean-Marie Le Pen van het Franse Front National, en wordt omschreven als een feestje voor de 'extreemrechtse elite van Europa'.

Grote actie tegen extreemrechts in Wenen
Grote actie tegen extreemrechts in Wenen (Foto: ANP)

[video] Protestvuur verlicht nacht in Kiev

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag is het onrustig in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Demonstranten gooiden stenen, vuurwerk en brandbommen naar de politie, die met traangas reageerde.

Betogers wierpen verder barricades op en staken autobanden in brand. Ook zijn er regeringsgebouwen bezet door de actievoerders. Volgens getuigen zijn er meerdere branden in de stad.

President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne beloofde vrijdag onder meer omstreden wetten aan te passen die demonstraties aan banden leggen, het kabinet te herschikken en tientallen opgepakte betogers vrij te laten. Zijn tegenstanders vinden dat niet genoeg en eisen zijn vertrek.


't Is wel duidelijk hoe ze het volhouden in de vrieskou (beeld: JN1)

'Veel seksuele intimidatie Duits leger'

Meer dan de helft van de vrouwen in het Duitse leger heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Centrum voor Militaire Geschiedenis en Sociale Studies in de Duitse stad Potsdam.

Volgens het rapport heeft 55 procent van de vrouwen te maken gehad met seksuele intimidatie. In 47 procent van de gevallen gaat het om seksueel getinte opmerkingen. Een kwart van de vrouwen in het Duitse leger is blootgesteld aan pornografische afbeeldingen. 24 procent van de vrouwen heeft te maken gehad met ongewenste aanrakingen, drie procent is aangerand.

Volgens Duitslands eerste vrouwelijke minister van Defensie, Ursula von der Leyen, toont het onderzoek aan dat de manier waarop in het leger met vrouwen wordt omgegaan moet veranderen. In zowel Duitsland als Nederland is rond de tien procent van de militairen vrouw.

Veel seksuele intimidatie vrouwen Duits leger
Veel seksuele intimidatie vrouwen Duits leger (Foto: ANP)

Goederentrein 'lekte' restje olie

De lekkage bij het station van Oss blijkt mee te vallen. Een ketelwagon was niet helemaal goed schoongemaakt en daardoor druppelde er nog een restje stookolie. Uit voorzorg werd er alarm geslagen en mochten er geen treinen rijden bij Oss, maar dat is niet langer nodig. Het treinverkeer komt snel weer op gang. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdagavond gezegd.

De ketelwagon had stookolie naar een bedrijf in Oss gebracht. Na het leegpompen reed de goederentrein naar een rangeerspoor bij het station van Oss. "Daar zou een andere machinist de trein overnemen. Die controleerde de wagons voor vertrek en zag dat er iets lekte uit een afsluiter. Omdat niet bekend was om welke stof het ging, heeft hij alarm geslagen", aldus de woordvoerder.

De brandweer constateerde dat er wat stookolie was vrijgekomen. Waarschijnlijk is de wagon bij het Osse bedrijf niet genoeg schoongemaakt. "Er kwam een restje uit een verder zo goed als lege wagon", verklaarde de politie.

De NS raadde reizigers tussen Arnhem en Den Bosch aan om via Utrecht Centraal om te reizen. Ze zouden dan wel een uur langer onderweg zijn dan gebruikelijk.

'Lek' goederentrein blijkt restje stookolie
Goederentrein 'lekte' restje olie (Foto: ANP)

Politie lost waarschuwingsschot in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de aanhouding van een 51-jarige man uit die stad een waarschuwingsschot gelost. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Agenten gingen na een melding van een ruzie naar een woning aan het Waleweinpad. Daar aangekomen liep de verdachte met een mes in zijn handen op straat. Om de man, die werd beschouwd als gevaarlijke verdachte, aan te kunnen houden, loste de politie een waarschuwingsschot.

Politie lost waarschuwingsschot in Rotterdam
Politie lost waarschuwingsschot in Rotterdam (Foto: ANP)

'Palestijnen verhongeren in Syrië'

In een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië zijn de afgelopen maanden meer dan zestig mensen omgekomen wegens een gebrek aan eten en medicijnen. Dat heeft het Britse Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd. Het district in Damascus waar het kamp in ligt wordt al een jaar belegerd door het Syrische leger.

Het eerste slachtoffer in het vluchtelingenkamp Yarmouk viel in juni, aldus het Observatorium. Van de 63 mensen die sindsdien zijn omgekomen stierven er 61 in de laatste drie maanden.

Het Observatorium roept de internationale gemeenschap - en in het bijzonder Syriës bondgenoot Rusland - op aan te dringen op een einde aan de belegering van Yarmouk. "Het is schandalig dat de internationale gemeenschap, die beweert mensen te beschermen, niet bezig is de humanitaire crisis in Syrië te beëindigen", aldus het Observatorium.

Stevig verlies op onrustig Wall Street

De kapitaalvlucht uit opkomende markten en de afkoelende Chinese economie maakten vrijdag ook de beleggers op Wall Street ongerust. Evenals de Europese markten boekten de Amerikaanse graadmeters forse verliezen die tegen het einde van de handelsdag nog flink opliepen.

De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager op 15.879,11 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent tot 1790,29 punten, de laagste stand in ruim een maand. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,2 procent in tot 4128,17 punten. Daarmee is de afgelopen handelsweek vol verliezen de zwakste in meer dan een jaar. De Dow-Jonesindex verloor 3,5 procent.

Wall Street volgde de bewegingen op de Europese en Aziatische beurzen, die eerder ook geschrokken hadden gereageerd op tegenvallende cijfers over de Chinese economie. De handel werd ook onrustig door de sterke waardedaling van onder meer de Argentijnse peso en de Turkse lira. Investeerders leken opkomende markten de rug toe te keren en veiligere havens te zoeken, zoals Amerikaanse of Duitse staatsobligaties.

Ondanks de matige stemming won Microsoft 2,1 procent. Het softwareconcern maakte donderdag nabeurs bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal met 24,5 miljard dollar een nieuw record heeft bereikt. Koffieketen Starbucks kwam donderdag na het slot van de handel met meevallende winstcijfers en kreeg er 2,2 procent bij. Ook wasmiddelenfabrikant Procter& Gamble kreeg er 1,2 procent bij, eveneens na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

Daartegenover stond onder meer Xerox, dat ruim 4 procent inleverde nadat het een gedaalde winst en omzet naar buiten had gebracht. Ook andere grote bedrijven als Caterpillar en General Electric leverden zonder aanwijsbare reden flink in.

De euro noteerde op 1,3677 dollar, tegen 1,3680 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 96,85 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 107,90 dollar per vat.

Stevige verliezen op onrustig Wall Street
Stevig verlies op onrustig Wall Street (Foto: ANP)

Liefdesbrieven Heinrich Himmler opgedoken

69 jaar na de zelfmoord van nazikopstuk Heinrich Himmler (1900-1945) zijn in Israël honderden brieven, notities en foto's uit zijn privébezit opgedoken. Ze bieden een inkijkje in het leven van het hoofd van de SS, zo schrijft de Duitse krant Die Welt vrijdag.

De collectie bevat onder meer brieven aan zijn vrouw Marga vanaf 1927 tot enkele weken voor zijn dood. Deze brieven zijn vaak ondertekend met ''Dein Heini''.

De documenten lagen jarenlang verborgen in de woning van een Israëlische Jood en belandden uiteindelijk in een privéarchief. Nu liggen ze in een bankkluis in Tel Aviv.

Die Welt begint zondag met de eerste in een serie van acht publicaties over de vondst, waarin het leven van Himmler opnieuw belicht wordt aan de hand van de documenten.

Cocu: "Matavz en Wijnaldum op schema"

Tim Matavz maakt komende zondag weer minuten in Jong PSV. Ook met de revalidatie van Georginio Wijnaldum gaat het de goede kant op.

"Matavz zal zondag bij Jong PSV zijn eerste minuten weer gaan maken, hij is helemaal fit. We moeten nog even kijken hoe lang hij het volhoudt", liet Cocu vrijdag weten op een persconferentie. "Als hij de nodige wedstrijdritme heeft opgedaan, dan zal hij snel weer aansluiten bij de groep.”

De Sloveen speelde voor het laats op 10 november 2013. Daarna raakte hij geblesseerd aan zijn knie, maar een rentree is aanstaande. Dat geldt nog niet voor Georginio Wijnaldum, die met een rugblessure kampt. "Wijnaldum heeft de afgelopen week bijna alles mee kunnen doen, op de partijvormen na. Het gaat de goede kant op."

PSV hoopt de moraal weer wat op te vijzelen na de nederlaag tegen Ajax van vorige week. Het kampioenschap is hierdoor een haast onmogelijke opgave geworden. Een flinke teleurstelling voor Cocu. "Ook voor de spelers, maar dat is een goede reactie."

"We hadden met z’n allen veel van de wedstrijd verwacht, maar niet het beoogde resultaat gehaald. We hebben het grotendeel van de wedstrijd het voetbal gespeeld wat we willen."

Zaterdag mag PSV het weer proberen, wanneer AZ op bezoek komt. "We hebben even nodig gehad om de doelstellingen weer scherp ter stellen naar de volgende wedstrijd toe en iedereen is weer gefocust voor de wedstrijd van morgen. We waren bezig om een goede serie neer te zetten.”

Het duel met de Alkmaarders betekent ook een weerzien met Dick Advocaat, de coach onder wie Cocu vorig seizoen nog assistent was. "Het is leuk om elkaar weer te ontmoeten, we hebben samengewerkt en ik heb veel van hem geleerd. Ik kijk er naar uit om hem weer te treffen."

[Upd] Mata definitief naar Manchester United

De transfer van Chelsea-middenvelder Juan Mata naar Manchester United lijkt een kwestie van tijd. De 25-jarige Spanjaard wordt binnenkort door de Mancunians medisch gekeurd, liet Chelsea-coach José Mourinho vrijdag weten. Mata kost United naar verluidt 37 miljoen euro, een record voor de club van trainer David Moyes.

De deal tussen Chelsea en United wordt mogelijk pas na het weekeinde beklonken. Chelsea wil wachten tot de komst van Mohamed Salah van FC Basel is afgerond. De Egyptische vleugelspits moet nog onderhandelen met Chelsea over een contract. Ook is hij nog niet medisch gekeurd.

Update 0.50 uur

Juan Mata verhuist definitief van Chelsea naar Manchester United. Daarover hebben de twee Engelse clubs een akkoord bereikt, meldden ze vrijdagavond. Manchester united spreekt van een recordtransfer. Naar verluidt betalen de Red Devils hun Londense rivalen 37 miljoen euro.

De transfer van de 25-jarige Spaanse middenvelder is nog wel afhankelijk van zijn medische keuring. Ook moet de Spaans international, die bij Chelsea op het tweede plan was geraakt sinds de komst van trainer José Mourinho, zelf nog een contract overeenkomen met United.

[PD] Celta de Vigo overklast hekkensluiter Real Betis

Celta de Vigo heeft Real Betis vrijdag een 4-2 nederlaag toegebracht. In eigen huis scoorde Fabian Orellana twee keer voor de Galiciërs. Charles maakte de tweede Celta-goal en Nolito zorgde voor de vierde, Ruben Castro had Betis na ruim een kwartier op 1-0 gebracht en scoorde elf minuten voor tijd ook de 4-2.

In de stand van de Primera Division blijft Betis afgetekend laatste. Na 21 wedstrijden heeft de ploeg uit Sevilla slechts elf punten. Nummer negentien Rayo Vallecano en nummer achttien Real Valladolid staan op zestien punten na twintig duels. Celta sprong door de zege naar de dertiende plaats met 22 punten.

President Colombia op bezoek bij geopereerde Falcao

De Colombiaanse president gaat op ziekenbezoek bij Radamel Falcao. Juan Manuel Santos maakt zaterdag een tussenstop in Porto als hij vanuit Zwitserland terug naar huis vliegt. Santos wil Falcao, die een kruisband in zijn rechterknie scheurde en zaterdag wordt geopereerd, 'namens alle Colombianen een voorspoedig herstel wensen'.

Falcao raakte woensdag in een bekerwedstrijd van zijn club AS Monaco geblesseerd. Van een gescheurde kruisband herstellen kost normaal gesproken minimaal een halfjaar waardoor zijn WK-deelname in gevaar is. Colombia speelt zijn eerste WK-wedstrijd op 14 juni.

FOK!toen: De slachter van Afrika

Vandaag keren we met FOK!toen terug naar maandag 25 januari 1971. Het was rond middernacht dat de bewoners van de Oegandese hoofdstad Kampale wakker werden van een ontploffing, gevolgd door schoten uit machinegeweren. Het huis van de plaatselijke politiecommandant was opgeblazen waarna legereenheden alle openbare gebouwen hadden overgenomen, met inbegrip van het parlementsgebouw. Alle uitvalswegen van de stad werden afgesloten en ook de internationale luchthaven in Entebbe werd gesloten. Generaal-majoor Idi Amin had de macht in het land overgenomen. Het zou het begin zijn van één van de bloedigste hoofdstukken uit de geschiedenis van Afrika.

Oryema en Amin (Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1971)
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1971

Wie was Idi Amin?

De geschiedenis van Idi Amin begint meteen al vreemd. In Oeganda kreeg men in die tijd vaak geen geboortecertificaat en zo kon het gebeuren dat er niemand was die precies wist wanneer de latere dictator geboren was. Ergens tussen 1924 en 1928 wordt Idi Awo-Ongo Angoo geboren als lid van de Kakwa-stam in Koboko. Later zal hij zichzelf Idi Amin Dada Oumee noemen.

De eerste keer dat de naam Idi Amin opduikt is rond 1947 als de boomlange soldaat zich aansluit bij de Britse koloniale troepen. Amin had geen enkele opleiding gevolgd en moest zodoende genoegen nemen met en baantje als assistent-kok. Amin is beresterk en is zodoende goed in zowel rugby als boksen. Een Britse sportcoach zegt over hem in die tijd: "Idi Amin is een goede rugbyspeler, maar er zit niet zoveel in zijn bovenkamer. Je moet hem echt alles uitleggen en dan kan je het beste heel eenvoudige woorden gebruiken." Een andere officier van het Britse leger noemt Amin echter 'een bijzonder persoon en zeker niet gestoord'.

Idi Amin blijkt echter geen doorsnee soldaat. Hij maakt al snel promotie en vecht in 1949 tegen diverse rebellengroeperingen in Kenia en Somalië. In nog geen tien jaar was Amin een effendi, de hoogste rang die een kleurling kon krijgen in het Britse leger. Als Oeganda in 1962 onafhankelijk wordt is Amin één van de machtigste mensen in het land. Ook Minister-President Obote heeft duidelijk vertrouwen in Amin en bevordert hem tot chef-staf van de gehele krijgsmacht. Obote heft vervolgens de grondwet van het land op en roept zichzelf uit tot president van Oeganda. Na een bloedige staatgreep in 1971 neemt generaal-majoor Amin de macht over en is vanaf dat moment de leider van Oeganda.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1971
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1971

De slachter van Afrika

In eerste instantie was de bevolking wel blij met Amin, maar al snel merkten ze dat deze zich begon te ontpoppen als een gewetenloze moordenaar. Nadat Amin eerst het leger had gezuiverd van staatgevaarlijke elementen was het volk aan de beurt. Iedereen die verdacht werd van het feit dat hij iets tegen Amin had moest uit de weg worden geruimd. Amin was sluw maar ook achterdochtig en dat is een zeer gevaarlijke combinatie.

Tijdens het schrikbewind, dat stand zou houden tot 1979, werden de meest weerzinwekkende verhalen over Amin verteld. Mensen die naar Amin werden gebracht zouden later ernstig verminkt in het mortuarium belanden. Zo misten bij sommige lichamen ingewanden, terwijl er bij sommige slachtoffers ook van hun bloed was gedronken. Amin noemde zichzelf een fijnproever en wist zelfs te vertellen dat het vlees van mensen zouter was dan luipaardvlees. Niet zo verrassend als je weet dat de leden van de Kakwa-stam bekend stond als kannibalen.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 september 1976
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 september 1976

Op sommige momenten waren er gewoon teveel lichamen en dan werden de krokodillen van Amin extra gevoerd. Maar ook de krokodillen konden niet tegen het aanbod vreten en Amin liet de lichamen vanaf dat moment in de Nijl dumpen. Weldra werden er zoveel lijken in de Nijl gedumpt dat de waterinlaat van de grootste elektriciteitscentrale bij Jinja verstopt raakte. Ook werd er gezegd dat Amin de hoofden van zijn grootste vijanden in een vriezer in het keizerlijke paleis had liggen.

De angst regeerde in de straten van Kampala. De gevreesde geheime diensten waren op zoek naar iedereen die zich verdacht gedroeg. Terwijl zijn soldaten al plunderend en verkrachtend de stad overnamen was Amin van plan om van Oeganda een totaal zwart Afrikaans land te maken.

Economische Parasieten

In Oeganda en ook veel andere Afrikaanse landen werden Aziaten als economische parasieten bekeken. Toen Idi Amin aan de macht was gekomen was dat ook de eerste bevolkingsgroep die daar zwaar onder te lijden had. Grote groepen Aziatische Oegandezen, die al drie generaties in Afrika woonden, kregen te horen dat ze hun koffers mochten pakken en werden het land uitgezet. Tienduizenden mensen, die jarenlang de ruggegraat van de Oegandese economie hadden gevormd, sloegen op de vlucht. Veel van de leegstaande bedrijven werden verdeeld onder de politieke vrienden van Amin en het was dan ook weinig verrassend dat de Oegandese economie al snel als een pudding in elkaar zakte.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 11 november 1972
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 11 november 1972

Operatie Entebbe

In juli 1976 wordt een vliegtuig, dat vanuit Parijs is vertrokken door Palestijnen gekaapt. Vlucht 139 van Air France was op weg naar Athene en had 246 passagiers aan boord waaronder 103 Joodse passagiers. Het vliegtuig werd gekaapt door de 28-jarige Brigitte Kuhlmann en haar 27-jarige vriend Wilfred Böse, beiden lid van de extreemlinkse West-Duitse terroristische groep Revolutionäre Zellen, een gewelddadige groepering die gelieerd was aan de beruchte Baader-Meinhofgroep.

Bij een tussenstop in Athene werd de groep kapers uitgebreid met een zestal Palestijnen van de PFLP, ook wel bekend als het Volksfront voor de bevrijding van Palestina. De kapers geven de piloot opdracht om naar Libië te vliegen om daar bij te tanken. Op de ochtend van 28 juni 1976 komt het vliegtuig aan op het vliegveld van Entebbe in Oeganda. Amin was in die tijd goed bevriend met Yasser Arafat en steunde openlijk zijn terreur tegen Israël.

Uit de Leeuwarder Courant van 28 juni 1976
Uit de Leeuwarder Courant van 28 juni 1976

Op het vliegveld van Entebbe werden de Joodse passagiers van de niet-joodse passagiers gescheiden en de werden alle niet-joodse passagiers vrijgelaten. Böse eiste de vrijlating van 53 personen waaronder 40 Arabische terroristen in Israëlische gevangenissen. Ook eiste hij ook de vrijlating van een aantal beruchte Duitse terroristen zoals Jan-Carl Raspe, Ingrid Schubert en Werner Hoppe van de Rote Armee Fraktion en Fritz Teufel, Ralf Reinders en Inge Viett van de extreemlinkse Bewegung 2. Juni, een groepering die verdacht werd van een bomaanslag op het Turkse consulaat in Bonn.

Nadat de kapers lieten weten dat ze Joodse passagiers zouden gaan executeren besloot de Mossad in te grijpen. Zo'n 100 leden van speciale eenheden werden met transportvliegtuigen over een afstand van 4000 kilometer naar Oeganda gebracht. In de nacht van 3 op 4 juli 1976 gingen ze tot de aanval over en wisten binnen 90 minuten de gijzelaars te bevrijden. Bij de actie vielen in totaal 56 doden waaronder 45 Oegandese militairen, de acht terroristen en drie gijzelaars.

Één van de gegijzelden, de 75-jarige weduwe Dora Bloch, was de dag voor de bevrijding onwel geworden en was opgenomen in het Mulago hospitaal van Kampala. Nadat het gekaapte vliegtuig was bevrijd was de vrouw spoorloos verdwenen. Het zou tot 1977 duren voordat bekend werd wat er met de oude vrouw was gebeurd. Henry Kyemba, oud-minister voor Gezondheid van Oeganda, verklaarde aan de Human Rights Commissie van Oeganda, dat Dora Bloch op bevel van president Idi Amin op 4 juli 1976, kort nadat de Israëli’s met het vliegtuig en gegijzelden aan boord Entebbe had verlaten, van haar ziektebed was gehaald en was vermoord door twee officieren van het Oegandese leger.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 november 1978
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 november 1978

Boksen met Nyerere
In 1978 probeert Amin de aandacht van binnenlandse conflicten af te leiden door buurland Tanzania aan te vallen. Ook daagde de malloot de Tanzaniaanse president Nyerere uit om samen met hem de boksring in te stappen om het één en ander uit te vechten, met Mohammed Ali als scheidsrechter. De Oegandese troepen stuiten echter op onverwacht veel verzet van Tanzania. Als Tanzaniaanse troepen eind 1978 Oeganda binnenvallen is Amin opeens spoorloos verdwenen.

Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1978
Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1978

De val van een dictator
Op 11 april 1979 wordt de val van Idi Amin bekendgemaakt. "Wij hebben vandaag Kampala ingenomen. De leugenachtige racistische fascist (Amin) is niet meer aan de macht" aldus de Oegandese overste David Owiti Ojok. Joesoefoe Loele was de nieuwe president van Oeganda geworden. Medio 1979 weet Amin dat zijn beste tijd geweest is. Samen met zijn vier vrouwen, een aantal van zijn dertig minnaressen en een stuk of twintig kinderen vlucht de oud-dictator het land uit.

Na een periode uit zicht te zijn geweest duikt Amin in juni 1980 weer op. In het Italiaanse blad L'Occhio verschijnen foto's van Amin met zijn laatste vrouw en 25 kinderen, die op dat moment in een hotel in Djellah in Saudie-Arabië wonen. Daar was hij via Libië en Irak terechtgekomen. Amin bekeerde zich tot de islam en betrok een door de Saudische staat betaalde villa aan de Rode Zee. De voormalige slachter van Oeganda hield zich alleen nog maar bezig met lezen in de koran, zwemmen, vissen en accordeon spelen.

Ook de Friese jeugd was niet dol op Amin (Uit de Leeuwarder Courant van 14 april...
Ook de Friese jeugd was niet dol op Amin
(Uit de Leeuwarder Courant van 14 april 1977)

Op 16 augustus 2003 overleed de massamoordenaar, die zichzelf ooit tooide met titels als Heer van alle dieren van het land en vissen van de zee, overwinnaar van het Britse Rijk in Afrika en de laatste koning van Schotland. Tijdens het bewind van de Slachter van Afrika kwamen zo'n 300.000 tot 750.000 mensen om het leven waarvan er meer dan 100.000 nooit terug zijn gevonden.

Uit de Leeuwarder Courant van 15 maart 1978
Uit de Leeuwarder Courant van 15 maart 1978

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.