Raad van State kritisch op nieuwe naturalisatiewet

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel om de termijn waarop buitenlanders een Nederlands paspoort kunnen krijgen, te verlengen. Dat bevordert de integratie niet, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd advies.

Het kabinet wil dat buitenlanders pas een paspoort kunnen krijgen als ze ten minste zeven jaar lang legaal in Nederland hebben gewoond. Nu is die termijn nog vijf jaar. De regering geeft echter maar een 'summiere motivering' voor het verlengen van die termijn, stelt de Raad van State.

Zo wordt bijvoorbeeld niet ingegaan op de reeds bestaande inburgeringseisen, die uitgaan van een termijn van drie jaar. Het verlengen van de termijn heeft dan ook geen betekenis voor de inburgering van deze groepen mensen. Voor inwoners van de EU vormt de verlenging van de termijn wel een rem op de integratie: aan hen kunnen namelijk pas inburgeringseisen worden gesteld op het moment dat ze een paspoort krijgen.

De Raad van State ziet ook geen reden om de uitzonderingsbepalingen te schrappen, onder meer voor adoptiekinderen. Het gaat om kleine groepen en daarvoor is het niet nodig hen ook onder de nieuwe regels te laten vallen. Het kabinet moet beter motiveren waarom zij hun uitzonderingspositie kwijtraken.